Friday, October 16, 2015

ΕΞΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Μας πνίγουν τα πρόστιμα από τα λύματα

Βαρύ πρόστιμο, 10 εκατ. ευρώ κατ΄αποκοπήν και 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, καθώς, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη της καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έξι δήμοι και περιοχές δεν έχουν λύσει ακόμα το ζήτημα των αστικών λυμάτων τους.

Μας πνίγουν τα πρόστιμα από τα λύματα
Πρόκειται για τους δήμους της Αν. Αττικής Μαρκοπούλου, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Αρτέμιδος και τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων έπρεπε να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2000.
Πρώτη προσφυγή
Σήμερα, 15 χρόνια μετά σε αρκετούς απ΄αυτούς δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επεξεργασίας των λυμάτων τους που συχνά καταλήγουν σε ρέματα. Η πρώτη προσφυγή κατά της χώρας μας έγινε από την Κομισιόν το 2006. Τον Οκτώβριο του 2007 το δικαστήριο διαπίστωσε ότι 23 οικισμοί δεν διέθεταν συστήματα επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
Το 2014 η Επιτροπή προσέφυγε ξανά κατά της Ελλάδας καθώς η απόφαση του 2007 δεν είχε εκτελεστεί στις συγκεκριμένες έξι περιοχές ζητώντας να επιβληθεί στη χώρα μας ποινή ύψους 47.462 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2007.
Εργα δύο ετών χρειάζονται στο Κορωπί. Στη φωτογραφία χωματουργικές εργασίες σε αγωγό
Εργα δύο ετών χρειάζονται στο Κορωπί. Στη φωτογραφία χωματουργικές εργασίες σε αγωγό
Χθες ήρθε η νέα καταδίκη με το αιτιολογικό των βλαβών που προκαλούνται στο περιβάλλον. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τόσο το γεγονός του μικρού αριθμού οικισμών που εμφανίζουν έλλειψη τέτοιων μονάδων όσο και το ότι έχει περιοριστεί η ικανότητα πληρωμής από την Ελλάδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Βασική αιτία που τα έργα κατασκευής κέντρων επεξεργασίας λυμάτων δεν προχώρησαν σ΄αυτούς τους δήμους είναι οι ενστάσεις και οι δικαστικές προσφυγές αλλά και οι διαφωνίες για τη χωροθέτηση.
Το πρόστιμο του Δικαστηρίου έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις δημοτικές αρχές των περιοχών αυτών καθώς, σύμφωνα με νόμο, προβλέπεται ότι αυτό μπορεί να μετακυλιστεί στους δήμους εφόσον διαπιστωθεί ότι φέρουν ευθύνη.
Οι εμπλεκόμενοι δήμοι δεν αναμένεται να είναι έτοιμοι νωρίτερα από το 2017 ακόμα και σε περιπτώσεις που τα έργα είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τέτοια περίπτωση είναι ο Δήμος Μαρκοπούλου.
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης: «Ο βιολογικός καθαρισμός είναι ήδη ολοκληρωμένος, καθώς επίσης και 11 χλμ. εσωτερικού δικτύου, ενώ υπάρχουν ήδη και 600 λειτουργούσες συνδέσεις» τονίζει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των συνδέσεων θα ήταν έως και τριπλάσιος εάν η οικονομική συγκυρία ήταν ευνοϊκότερη και δεν απέτρεπε πολλούς από τους κατοίκους λόγω της ανάγκης για πληρωμή του τέλους σύνδεσης.
Πλέον στον Δήμο Μαρκοπούλου απομένει η επέκταση του δικτύου στο Πόρτο Ράφτη, ένα έργο μήκους 18 χλμ. που θα χρηματοδοτηθεί με 28 εκατ. ευρώ. «Αν και έχουμε καλύψει το 85%-90% των απαιτήσεων, εκτιμώ ότι έτοιμοι θα είμαστε σε δύο χρόνια». Αντίστοιχη προετοιμασία έχει γίνει και στη Λευκίμμη της Κέρκυρας. Εργα δύο ετών χρειάζονται και στο Κορωπί, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης: «Εχουμε ολοκληρώσει το 80% του εσωτερικού δικτύου και το 70% του εξωτερικού δικτύου και του βιολογικού καθαρισμού».
Στη Ραφήνα
Δυσκολότερη η κατάσταση στον Δήμο Ραφήνας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη δεν έχει γίνει καν χωροθέτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων: «Από τις αρχές του 2002 είχε επιλεγεί από την ΕΥΔΑΠ το σημείο "Πλατύ Χωράφι", θέση με την οποία ο δήμος διαφωνούσε». Υστερα από αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΣτΕ μέχρι το 2008 δεν είχε υλοποιηθεί κανένα έργο. Ακολούθησαν νέες ενστάσεις ώσπου το 2011 αντί να οριοθετηθεί ολόκληρο το ρέμα, οριοθετήθηκε τελικά μόνο 1,5 χιλιόμετρο.
Στην περιοχή δεν υλοποιείται κανένα έργο. Οι δύο δήμοι Αρτέμιδος και Μαραθώνα επιμένουν ότι πρέπει το δίκτυό τους να συνδεθεί με την Ψυττάλεια καθώς τα απόβλητά τους δεν ξεπερνούν τα 30.000 κ.μ. την ημέρα και δεν δημιουργούν πρόβλημα διαχείρισης.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

No comments: