Wednesday, October 21, 2015

«Κόκκινη κάρτα» για τον Μπεκενμπάουερ;

Πολιτική

«Κόκκινη κάρτα» για τον Μπεκενμπάουερ;

Προχωρά η έρευνα για τυχόν εμπλοκή του "Κάιζερ" του γερμανικού ποδοσφαίρου στις υποθέσεις δωροδοκίας που σχετίζονται με τα Μουντιάλ του 2006, 2018 και 2022.
Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ολοκλήρωσε την έρευνά της για την εμπλοκή του Φραντς Μπεκενμπάουερ στην υπόθεση ανάθεσης του Μουντιάλ στη Ρωσία το 2018 και στο Κατάρ το 2022. Η υπόθεση κατατέθηκε στην αρμόδια δικαστική αρχή, διευκρίνισε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Τώρα αναμένονται οι κυρώσεις που θα κληθεί να επιβάλει η FIFA στον θρύλο του γερμανικού ποδοσφαίρου, όπως έχει κάνει ήδη για τις αντίστοιχες υποθέσεις των Γιόζεφ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί. Αρχικά ο Μπεκενμπάουερ είχε αρνηθεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, γεγονός που οδήγησε στον τρίμηνο αποκλεισμό του απ' όλες τις αθλητικές διοργανώσεις το καλοκαίρι του 2014, ωστόσο μετά την κατάθεσή του οι κυρώσεις ήρθησαν.
Όπως και ο Μπεκενμπάουερ, απειλείται με «κόκκινη κάρτα» από τη FIFA και ο πρώην αντιπρόεδρος της UEFA Άνχελ Μαρία Βιγιάρ. Οι κατηγορίες αφορούν τον ρόλο του στην υποψηφιότητα της Ισπανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των Γιόζεφ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι το αρμόδιο δικαστήριο θα προχωρήσει στην έκδοση τελικής απόφασης εντός των ενενήτα ημερών του αποκλεισμού τους.
Το Μουντιάλ της Ρωσίας και η Gazprom
Ο Μπεκενμπάουερ με τον Μπλάτερ σε παλιές πιο ανέμελες εποχές
Ο Μπεκενμπάουερ με τον Μπλάτερ σε παλιές πιο ανέμελες εποχές
Ο εβδομηντάχρονος πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της εθνικής ομάδας της τότε Δυτικής Γερμανίας έχει ήδη βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα από την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια των καταγγελιών που έθεσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Spiegel για το θέμα της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2006. Τότε είχε μεταβιβαστεί προς τη FIFA το ποσό των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Μπεκενμπάουερ. Όσον αφορά το νέο σκάνδαλο, έγινε γνωστό ότι λίγο καιρό μετά την ανάθεση του Μουντιάλ στη Ρωσία ο Μπεκενμπάουερ είχε έρθει σε επαφή με αντιπροσωπεία της Gazprom, του ρωσικού κολοσσού εξαγωγής φυσικού αερίου. Και για την υπόθεση του Κατάρ καταλογίστηκαν στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή επίσης οικονομικά κίνητρα, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.
Δημήτρης Ελευθεράκης (SID)

No comments: