Thursday, October 15, 2015

Πολιτική Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πολιτική

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στο προοίμιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η Α. Μέρκελ σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο υπερασπίστηκε την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα.
Λίγες ώρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ζήτημα, η Αγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της ενώπιον του κοινοβούλιου για τις προτεραιότητες του Βερολίνου στη Σύνοδο, υπερασπίστηκε την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και ζήτησε τη στήριξη του σώματος σε ένα νέο νομοσχέδιο με αυστηρότερες ρυθμίσεις για το άσυλο. Στην ομιλία της καγκελαρίου δεν έλειψαν ωστόσο και οι αναφορές στην ελληνική κρίση:
«Έχουνε περάσει μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που η κατάσταση στην Ελλάδα μας κρατούσε με κομμένη την ανάσα και μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα. Στο μεταξύ φαίνεται σαν να έχουν περάσει αιώνες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να εξασθενήσουν οι προσπάθειες συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη στη βάση ενός συνδυασμού εθνικής ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, κυρίως στις χώρες αυτές που μαστίζονται από την κρίση. Παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διορθωθούν λάθη που έγιναν κατά την ίδρυση της νομισματικής και οικονομικής ένωσης».
«Οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται στην ΕΕ μέσω Τουρκίας»
Κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας στην διαχείριση του προσφυγικού, τονίζει η Α. Μέρκελ
Κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας στην διαχείριση του προσφυγικού, τονίζει η Α. Μέρκελ
Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε εκτενώς και στο ρόλο της Τουρκίας στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.
«Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν σήμερα τα ευρωπαϊκά σύνορα έρχονται από την Τουρκία. Συνεπώς δεν είναι δυνατή η οργάνωση και ο περιορισμός των μεταναστευτικών κυμάτων αν δεν συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει στήριξη της χώρας και στην φροντίδα των προσφύγων. Σημαίνει επίσης συνεργασία στην διασφάλιση των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι τα στενά θαλάσσια σύνορα μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ελέγχονται, προς το παρόν, από διακινητές. Για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ΕΕ και Τουρκίας, η Κομισιόν έχει καταθέσει σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο. Την Κυριακή μεταβαίνω στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσω με εκπροσώπους της τουρκικής ηγεσίας τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής».
Στην ομιλία της, η γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύθηκε, ενώπιον του κοινοβουλίου, να μην περιοριστεί στις επαφές της με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο προσφυγικό ζήτημα αλλά να «υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες». Για μια ακόμα φορά υπογράμμισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία συνεχίζονται με ανοιχτό ωστόσο το αποτέλεσμα.
ARD / dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

No comments: