Thursday, October 8, 2015

Ο δρ Σόιμπλε έχασε την παροιμιώδη ψυχραιμία του

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο δρ Σόιμπλε έχασε την παροιμιώδη ψυχραιμία του

Το γαλήνιο προσωπείο που φορούσε επί χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αρχίσει εδώ και καιρό να παρουσιάζει ρωγμές, ειδικά όταν έρχεται αντιμέτωπος με δύο θέματα που για εκείνον αποτελούν... κόκκινο πανί: την ελληνική διάσωση και την προσφυγική κρίση.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ»  «Τούρκος» γίνεται ο Β. Σόιμπλε όταν τίθεται το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Από την... οργή του δεν γλίτωσε ούτε η Α. Μέρκελ την οποία έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι
ΤΟ ΧΡΕΟΣ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ»

«Τούρκος» γίνεται ο Β. Σόιμπλε όταν τίθεται το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Από την... οργή του δεν γλίτωσε ούτε η Α. Μέρκελ την οποία έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι ακολουθεί πολύ ήπια πολιτική απέναντι στην Αθήνα
Το τελευταίο διάστημα ακουγόταν αρκετές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχανε την παροιμιώδη ψυχραιμία του στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, κυρίως με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη. Πλέον, όμως, ο Σόιμπλε μοιάζει... ασυγκράτητος.
Μόλις πριν από δύο ημέρες δεν δίστασε να επιτεθεί σε Γαλλίδα φοιτήτρια, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, επειδή τον ρώτησε αν ακολούθησε μια «τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών» για την Ελλάδα. Μη καταφέρνοντας να συγκρατήσει τον θυμό του, ο Σόιμπλε της συνέστησε να ασχοληθεί με τη δική της χώρα.
Ο Γερμανός υπουργός είχε δώσει πραγματική μάχη για το προσωρινό Grexit προ ολίγων μηνών και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να περάσει τη δική του γραμμή στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη τον έχει προφανώς εξοργίσει, σε σημείο να μην κρύβει τα συναισθήματά του.
Εξάλλου πριν από λίγες ημέρες δεν είχε κρύψει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόθεση της ΕΕ να διευκολύνει τη χορήγηση κοινοτικών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας.
Ο Σόιμπλε έχει συγκρουστεί ανοιχτά και με την καγκελάριο Α. Μέρκελ για την Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί πολύ ήπια πολιτική απέναντι στην Αθήνα και επιχειρηματολογώντας ότι έχουν γίνει ήδη πολλές παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, άρα δεν είναι η ώρα να γίνουν νέες. Αυτό όμως που τον κάνει πραγματικά... Τούρκο είναι η όποια συζήτηση για πιθανό κούρεμα χρέους, την οποία διαρκώς προσπαθεί να παραπέμψει στις καλένδες. 
Ισως όχι τόσο έντονη, αλλά εξίσου δυναμική είναι η αντίδρασή του για τη μαζική εισροή προσφύγων, ένα θέμα που έχει καταφέρει να διχάσει τους Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και έχει στοιχίσει αρκετούς πόντους δημοφιλίας στην Α. Μέρκελ.
Aιχμή
Σε ερωτήσεις των Γάλλων φοιτητών γι' αυτό το ευαίσθητο θέμα ο Σόιμπλε εξήγησε ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», ωστόσο πέταξε και την... αιχμή του: «Κάθε μέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας (δεχόμαστε) όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».
Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του την Κυριακή υπερασπίστηκε την Ουγγαρία, απορρίπτοντας μεν την ανέγερση φρακτών, αλλά αναγνωρίζοντάς της ότι έχει πιεστεί ως εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν και προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να βάζουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία».
Αντιθέτως, είχε και πάλι υπαινικτικό λόγο όσον αφορά τη χώρα μας: «Θα πρέπει τώρα επιτέλους να γίνει κάτι για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, το έχει αντιληφθεί. Γαλλία και Ιταλία μπορούν σίγουρα να πειστούν επίσης, όπως ελπίζω και η Ελλάδα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

No comments: