Wednesday, October 7, 2015

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης του διεθνούς εμπορίου

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 18.000 ΔΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης του διεθνούς εμπορίου

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη του διεθνούς εμπορίου, στην παραγωγή και την παγκόσμια οικονομία προαναγγέλλει η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (TPP), της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού, οι οικονομίες των οποίων αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι οικονομίες των 12 χωρών του Ειρηνικού που υπέγραψαν τη συμφωνία TPP κατέχουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Στη φωτογραφία αρχείου ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα με τον
Οι οικονομίες των 12 χωρών του Ειρηνικού που υπέγραψαν τη συμφωνία TPP κατέχουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Στη φωτογραφία αρχείου ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σ. Αμπε
Αν και η συμφωνία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι), η υπογραφή της από τους υπουργούς Εμπορίου των εμπλεκόμενων χωρών επί της αρχής και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη διευθέτηση όλων των διαφωνιών στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ανοίγει τον δρόμο για «τον καθορισμό των κανόνων εμπορίου του 21ου αιώνα», σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπερασπιστές της.
Η υπογραφή του TPP, αποτελούσε στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα καθώς δίνει στις ΗΠΑ ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, «εξαλείφει συνολικά 18.000 διαφορετικούς δασμούς που επέβαλαν διάφορες χώρες στα προϊόντα μας» και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα αυξήσει το ετήσιο εισόδημα των Αμερικανών κατά 77,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
Παράλληλα όμως ικανοποιεί και απαιτήσεις των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν, καθώς ρυθμίζει μια σειρά εμπορικών ζητημάτων που εκτείνονται από την τιμή του τυριού μέχρι το κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων και από το εμπόριο κόκκινου κρέατος μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.
Αντιδράσεις
Η συμφωνία, όπως είναι αναμενόμενο από το εύρος των θεμάτων που περιέχει και τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς θεσμούς, φορείς και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών και των γερουσιαστών των ΗΠΑ ανεξαρτήτως κόμματος. Η κυβέρνηση Ομπάμα, από χθες λίγες ώρες μετά την υπογραφή του TPP, είχε ξεκινήσει ήδη την καμπάνια υπέρ της ψήφισής του από το Κογκρέσο, καμπάνια που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Σε παρόμοιες κινήσεις έχουν επιδοθεί και οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων 11 χωρών, καθώς εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά για το πραγματικό όφελος της συμφωνίας τουλάχιστον όσον αφορά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες οικονομίες που συμμετέχουν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Πίεση στο Πεκίνο
Η υπογραφή του TPP, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί μοχλό πίεσης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας προς την κινεζική ηγεσία, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση τις κινεζικές φιλοδοξίες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και για ενίσχυση του ρόλου της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού. Παράλληλα ενισχύει τη θέση των ΗΠΑ στις αντίστοιχες συνομιλίες με την ΕΕ.
Οπως μάλιστα ανέφερε στο Reuters ο Χοσούκ Λι Μακιάμα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία «το TPP θα εκτρέψει την εμπορική διαδικασία αυξάνοντας το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης. Eτσι θα χρειαστούμε το TTIP για να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

No comments: