Saturday, November 13, 2010

Πολιτική | 13.11.2010

Νέα οπλικά συστήματα μεταφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Οπλικά συστήματα αξίας 400 εκατ. δολαρίων σχεδιάζουν να μεταφέρουν οι Αμερικανοί στο Ισραήλ, αναφέρει το ειδικό αμερικανικό περιοδικό Defense News. Ποιος είναι ο στόχος της εν λόγω επιχείρησης σε πονηρές εποχές;

Παρά την αντιπαραγωγική και ενίοτε πολεμική του ρητορική στο μεσανατολικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμην Νετανιάχου δεν έχει ακόμη διακριθεί ως «πολέμαρχος». Έχει αποφύγει τις μεγάλης έκτασης πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων και δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να αποδείξει και στο πεδίο της μάχης την ακαμψία του. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες έχει περιορίσει και την επιθετική του ρητορική όσον αφορά τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη χώρα του το πυρηνικό πρόγραμμα της Ιράν.

«Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να αποτραπεί»

Ο Μπένιαμην Νετανιάχου με την Χίλαρι Κλίντον στη Νέα ΥόρκηΟ Μπένιαμην Νετανιάχου με την Χίλαρι Κλίντον στη Νέα ΥόρκηΌλα αυτά άλλαξαν κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Νετανιάχου επανήλθε στο παλιό επιθετικό του στιλ.

«Εάν η διεθνής κοινότητα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκει να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στην Τεχεράνη ότι είναι απόλυτα προετοιμασμένη για μια πολεμική επιχείρηση. Η τακτική του αποκλεισμού των διεξόδων δεν λειτουργεί στην περίπτωση του Ιράν. Το πυρηνικό του πρόγραμμα πρέπει απλά να αποτραπεί, καθώς συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Και ακριβώς στην γραμμή αυτή κινείται η Ουάσιγκτον, ο πιστός σύμμαχος του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ειδικό αμερικανικό περιοδικό Defense News, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να μεταφέρουν στο Ισραήλ οπλικά συστήματα αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχείρηση θα διαρκέσει δύο χρόνια και τα όπλα θα αποθηκευθούν σε αποθήκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Έτσι αυξάνεται η αξία των αποθηκευμένων στη χώρα αμερικανικών όπλων στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έμφαση στα «όπλα ακριβείας»

Στον Στον "δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου" χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί το αμερικανικό οπλοστάσιοΤα οπλικά συστήματα αυτά δεν βρίσκονται μόνο στη διάθεση των ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου, αλλά έχει πρόσβαση σε αυτά και ο ισραηλινός στρατός. Την τελευταία φορά που το Ισραήλ χρησιμοποίησε το αμερικανικό οπλοστάσιο ήταν στη διάρκεια του «δεύτερου πολέμου του Λιβάνου». Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Ha`aretz», το αμερικανικό οπλοστάσιο στο Ισραήλ θα ενισχυθεί ως επί το πλείστον με «όπλα ακριβείας», που είναι κατάλληλα για στοχευμένες επιθέσεις από αέρος. Και ακριβώς αυτό το είδος οπλικών συστημάτων εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση ενδεχομένου πολέμου κατά του Ιράν. Στη σημασία των εν λόγω όπλων παρέπεμψε πριν από μερικές ημέρες και ο απελθών αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι. Το μήνυμά του ήταν σαφές: «Ένα είναι το κεντρικό μήνυμα, που ισχύει τόσο για την ηγεσία του στρατού όσο και για τις μονάδες του. Ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει μόνο δύο καταστάσεις: θα προετοιμάζεται για πόλεμο ή θα τον διεξάγει. Για αυτό υπάρχει ο στρατός».

Τον ίδιο προβληματισμό προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Μάικλ Μάλεν, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο Φεβρουάριο χαρακτήρισε το Ιράν ως τη σοβαρότερη απειλή για τη σταθερότητα στην Εγγύς Ανατολή για να προσθέσει ότι «η επιρροή του Ιράν φθάνει μέχρι την Χισμπολάχ, μέχρι τη Χαμάς, την Υεμένη, ακόμη και μέχρι το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Διαπιστώνω ότι το Ιράν είναι εδώ και πολύ καιρό ένας απίστευτα αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και δεν βλέπω να αλλάζει κατεύθυνση η ηγεσία του», τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός.

Και μια καθησυχαστική «ανάγνωση»

Θα ενθαρρυνθούν οι Ισραηλινοί να ρισκάρουν στις διαπραγματεύσεις με τους ΠαλαιστίνιουςΘα ενθαρρυνθούν οι Ισραηλινοί να ρισκάρουν στις διαπραγματεύσεις με τους ΠαλαιστίνιουςΠαρά τις αρνητικές ενδείξεις, υπάρχουν και αναλύσεις που βλέπουν στην απόφαση των Αμερικανών να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους στο Ισραήλ τον στόχο της αποτροπής μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν. Υπό την έννοια αυτή, η αμερικανική κίνηση συνιστά μια διαβεβαίωση προς τον Νετανιάχου ότι υπάρχει μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την προστασία του Ισραήλ, άρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να ρισκάρει περισσότερα στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους για την ειρήνευση. Είναι ωστόσο αμφίβολο εάν αυτό καθησυχάσει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Sebastian Engelbrecht/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

No comments: