Wednesday, November 10, 2010

Μηνύματα Κομισιόν σε Τουρκία, ΠΓΔΜ
Οι εκθέσεις προόδου καλύπτουν τις βασικές ελληνικές θέσεις

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Kωστα Kαρκαγιαννη

Σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού για το μέλλον της διεύρυνσης της Ενωσης χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Η Τουρκία καλείται να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο και παράλληλα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι να συμβούν αυτά θα παραμένουν «παγωμένα» τα οκτώ ενταξιακά κεφάλαια. Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ο επίτροπος Στέφαν Φούλε τόνισε ότι «απαιτείται ομοφωνία» για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το Μαυροβούνιο απέκτησε την ιδιότητα υποψήφιας προς ένταξη χώρας, σε αντίθεση με την Αλβανία που κλήθηκε να βελτιώσει δραστικά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Ισορροπημένες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εκθέσεις προόδου για την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που ως εκ τούτου ικανοποιούν σε γενικές γραμμές την Αθήνα. Τα βασικότερα προβλήματα στα Σκόπια αφορούν τη μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Κομισιόν εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ των βασικών πολιτικών δυνάμεων και ότι παρ’ όλο που βελτιώθηκε η λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο διάλογος γύρω από σημαντικά πολιτικά ζητήματα παραμένει περιορισμένος.

Οσον αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα τονίζεται ότι αυτές «παραμένουν στενές, ιδίως στην οικονομία». Ομως η Επιτροπή σημειώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «επηρεάζονται αρνητικά από το άλυτο ζήτημα της ονομασίας». Σε αυτό το πλαίσιο «θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις και δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής. Οι πρόσφατες συναντήσεις των πρωθυπουργών κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι αποτελούν «θετικό βήμα», σύμφωνα με την Επιτροπή αν και ακόμη δεν έχουν φέρει απτά αποτελέσματα.

Οσον αφορά την Τουρκία, βασικό ρόλο καταλαμβάνει η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας, να περιορίσει την πολιτική επιρροή του Στρατού, αλλά και οι απειλές για την ελευθερία του Τύπου. Ειδικότερα για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος επισημαίνονται η διατήρηση της απειλής casus belli κατά της Ελλάδας, οι δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και φυσικά η άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στην Τελωνειακή Ενωση. «Ελλάδα και Τουρκία έχουν εντείνει τις προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων», εκτιμά η Κομισιόν και αναφέρεται στις πρόσφατες συναντήσεις των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν. Παράλληλα επαναλαμβάνονται τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2009, σύμφωνα με τα οποία «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απερίφραστα στη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, στην ειρηνική διευθέτηση διαφορών σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και στην καταφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί σε αποφυγή οποιασδήποτε απειλής, πηγής έντασης ή πράξης που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση διαφορών».

Σχετικά με τη στάση που τηρεί η Αγκυρα απέναντι στη Λευκωσία η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της «για πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, περιλαμβανομένων των περιορισμών στις απευθείας μεταφορικές συνδέσεις με την Κύπρο».kathimerini

No comments: