Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ
Τα γερμανικά νούμερα του Γ. Παπανδρέου
Δίχως συμμάχους βρίσκεται η Ελλάδα στη διαμάχη που άνοιξε με τη Γερμανία. Ο Γ. Παπανδρέου, όπως τονίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, δεν πρόκειται να βρει συμπαραστάτες στην κόντρα του με την Αγκελα Μέρκελ, όχι γιατί δεν έχει δίκιο, αλλά επειδή σε αυτή τη συγκυρία ουδείς επιθυμεί να ταυτίζεται με την Ελλάδα.
Ακόμη και χώρες που έχουν σοβαρά προβλήματα αποφεύγουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι και να μπαίνουν στο ίδιο κάδρο με την Αθήνα, επειδή θεωρούν βέβαιο ότι αυτό θα τους κοστίσει ακριβά, μιας και θα θεωρηθούν ο επόμενος υποψήφιος προς χρεοκοπία.
Ετσι, ηγέτες χωρών όπως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, που θα μπορούσαν να συμπράξουν με τον Γ. Παπανδρέου συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, δεν δείχνουν να επιθυμούν τέτοια συμμαχία. Η Γαλλία, που σε προηγούμενες συγκυρίες είχε δείξει πιο ελαστική θέση από τη Γερμανία (ειδικά στο ζήτημα της συγκρότησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού), τώρα ακολουθεί πιστά τη γραμμή της Ανγκελα Μέρκελ, μαζί με την Ολλανδία και η Δανία.
Σε αυτό το κλίμα γιατί ο Γ. Παπανδρέου τα έβαλε με την γερμανίδα καγκελάριο καταγγέλλοντάς την ότι με την τακτική της οδηγεί χώρες σε χρεοκοπία; «Δεν θα αποδεχθούμε τη λογική: Χρωστάτε, άρα δεν πρέπει να μιλάτε. Εμείς δεν μιλάμε μόνο ως δανειζόμενος σε δανειστή. Μιλάμε και ως εταίρος προς εταίρο κι αυτό το δικαίωμα δεν πρόκειται να το απεμπολήσουμε. Διαφορετικά, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε από τώρα ότι είμαστε μέλος με μειωμένα δικαιώματα», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Ο συνομιλητής μας προσθέτει ότι «ο Παπανδρέου εκφράζει πολλούς με την τοποθέτησή του, ασχέτως αν δεν θα βγουν δημοσίως να συμφωνήσουν μαζί του».
Στην κυβέρνηση υπάρχει βαθύτατος προβληματισμός για την ουσία των γερμανικών θέσεων και για τις πραγματικές επιδιώξεις του Βερολίνου. Πολλοί βλέπουν ότι η Γερμανία θέλει να δημιουργήσει έναν «σκληρό πυρήνα» του ευρώ και τον αποκλεισμό από την ευρωζώνη των χωρών που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν. «Είναι ένα σενάριο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι μόνο σενάριο» τονίζει μέλος της κυβέρνησης και προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το δεχθεί και θα δώσει μάχη. Με ποια αξιοπιστία; «Εχουμε κάνει πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, τηρούμε τα συμφωνηθέντα κι αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται», σημειώνει.
Τον Δεκέμβριο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα επιδιωχθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, που θα προβλέπει πάντως τη δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών σε αυτόν.
Την Παρασκευή το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Ο έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι επί της αρχής αντίθετος με τη συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό. Σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου και της Αγκελα Μέρκελ Θα συναντηθούν ώστε να συζητήσουν το θέμα. Πολλοί φοβούνται ότι η δημιουργία του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση στη χώρα μας, αφού πλέον θα είναι ορατός ο δρόμος εξόδου από την ευρωζώνη.
Γι' αυτό η μάχη θα δοθεί με επίγνωση ότι το αύριο μπορεί να είναι καταστροφικό. Κι ασχέτως της σημερινής απροθυμίας για τη συγκρότηση συμμαχιών, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν πολλές χώρες απέναντι στη Γερμανία, αφού θα αρχίζουν κι αυτές να βλέπουν το δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη. Ηδη κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν τη διαφορά στις τοποθετήσεις ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, ο οποίος θεωρεί το γερμανικό σχέδιο «μη εφαρμόσιμο».
1 comment:
o πρωθυπουργός πρέπει να το παίξει εν τοις πράγμασι σωστά.Να μην ξηλώσουμε και την Ευρώπη με τα λεφτά της Οποίας σταθήκαμε τα πρώτα χρόνια Ευρωπαίοι με τα φραπεδάκια μας και τις βιλίτσες τις πισίνες και που το παίξαμε μεγάλοι.Είναι καιρός να συμμορφωθεί ο υπογράφων στα μνημόνια κι ας τα διάβαζε καλίτερα.Μην έχουμε μπόρες και φουρτούνες ...
Post a Comment