Διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς Καντάφι
Τριτη, 01 03 2011 16:21Τρόπους αντίδρασης μπροστά στην άρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί από την εξουσία παρά την εξέγερση που μαίνεται εναντίον του, αναζητά η διεθνής κοινότητα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εξετάζονται σχέδια για δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη βορειοαφρικανική χώρα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του λιβυκού καθεστώτος από τις χώρες της Δύσης. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έως ότου εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Καλημέρα Αμερική" του δικτύου ABC, η Ράις σημείωσε επίσης ότι είναι ακόμη πρόωρο να συζητείται η παροχή υλικής υποστήριξης στους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την απομάκρυνση του Καντάφι, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σχηματιστεί μια ενωμένη αντιπολίτευση με σαφές περίγραμμα. Οι ταραχές στην βορειαφρικανική χώρα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων δηλώνει στο μεταξύ ο ΟΗΕ, καθώς περίπου 75.000 άνθρωποι συνωστίζονται στα σύνορα με την Τυνησία.Η αντιπολίτευση δημιουργεί ένα στρατιωτικό συμβούλιο, έμβρυο ενός απελευθερωτικού στρατού
Τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συμβουλίου στη Βεγγάζη, ανακοίνωσε την Τρίτη η λιβυκή εξέγερση, έμβρυο ενός μελλοντικού στρατού που η αντιπολίτευση παλεύει ακόμη να επεκτείνει και σε άλλες πόλεις, στα δυτικά και στα ανατολικά, τις οποίες ελέγχει. Ο κατάλογος των μελών αυτού του συμβουλίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, αλλά ο στρατηγός Άμπντουλ Φάταχ Γιούνις, ο πρώην υπουργός του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος προσχώρησε στην αντιπολίτευση, δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν. Το συμβούλιο πρέπει τελικά να κάνει τη σύνδεση με τις αντίστοιχες οργανώσεις και σε άλλες "απελευθερωμένες" πόλεις στη χώρα.
Οι αξιωματικοί που κινητοποιήθηκαν στον αγώνα κατά του Καντάφι αναφέρουν εδώ και αρκετές μέρες μια πορεία ή επιχειρήσεις υποστήριξης προς τους αντιφρονούντες της Τρίπολης. Αλλά ο στρατηγός Αχμεντ Κατράνι υπεύθυνος για τη διαχείριση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, απέκλεισε μια τέτοια ιδέα.
Οι στρατιωτικοί στη Βεγγάζη προσπαθούν να συμβουλεύσουν τους εξεγερμένους στα δυτικά πώς θα πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.
Ο τακτικός στρατός έχει αποδυναμωθεί πολύ από τον συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος φοβόταν πραξικοπήματα υπέρ των ένοπλων ομάδων. Στρατιώτες και πολίτες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να ταξιδέψουν στην Τρίπολη μέσα από την έρημο, αφού λάβουν εκπαίδευση στη Βεγγάζη.
"Συνέλαβαν 40 στη Σύρτη και σκότωσαν 18", δήλωσε ο Μοτάζ Σουλεϊμάν, ένας απο τους υπευθύνους του κέντρου "στρατολόγησης" εθελοντών. Άλλοι εθελοντές κατάφεραν να φθάσουν στην Τρίπολη, και χίλιοι έφθασαν στα δυτικά, σύμφωνα με το εν λόγω κέντρο.
Εν τω μεταξύ, γιατροί στη Βεγγάζη προσπαθούν να μεταφέρουν δεκάδες σοβαρά τραυματίες στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας. Τουλάχιστον 250 άτομα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη σε συγκρούσεις με τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Όμως, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστικό απολογισμό των νεκρών, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωση της πόλης.
Μετά από 15 ημέρες διαμαρτυρίας, η αντιπολίτευση ελέγχει ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της χώρας και πολλές πόλεις στο δυτικό, ενώ η Τρίπολη και τα περίχωρά της παραμένουν υπό τον έλεγχο των οπαδών του Καντάφι.
Οι δυτικές χώρες εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι κωφεύει στις κλιμακούμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία εξετάζει όλα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σενάρια.
Σήμερα Τρίτη 14η ημέρα της εξέγερσης στη Λιβύη και οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιο-παραγωγών περιοχών. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε μάλιστα ότι θ' αρχίσει άμεσα της εξαγωγές από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται, ενώ ο Καντάφι σ' ένα νέο παραλήρημα, σε συνέντευξή του σε δυτικούς δημοσιογράφους, δηλώνει ότι πιστεύει στην αγάπη όλου του λαού του και αποδίδει, σε ξένο δάκτυλο τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Υποστηρίζει, δε εκ νέου ότι οι υποστηρικτές του δεν πυροβολούν διαδηλωτές. Οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για την καθοριστική μάχη στην Τρίπολη, με την Δύση να σφίγγει τον κλοιό γύρω από το καθεστώς, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο αεροπορικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο, αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Λιβύη. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη.
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων επάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνη με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι "φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση" μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
Πέραν των κυρώσεων, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε τη Δευτέρα να γίνουν προετοιμασίες για τη λήψη "συμπληρωματικών μέτρων, ώστε η κυβέρνηση Καντάφι να λογοδοτήσει, για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηριχθεί ο λιβυκός λαός στην επιδίωξη μίας δημοκρατικής μετάβασης".
Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης.
Γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύκτα στη Βεγγάζη, μέσω του Καΐρου.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΕΕ: Διαβουλεύσεις Βαν Ρόμπεϊ με Ευρωπαίους ηγέτες για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη
Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.
Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύκλησης μιας συνόδου, η οποία "αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα".
Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και του Σοσιαλιστικού κόμματος (4 Μαρτίου).
Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Βαν Ρόμπεϊ. Πάντως το θέμα ανακινείται δύο μέρες μετά από τις κυρώσεις στον Μ.Καντάφι και τον στενό του κύκλο που επεβλήθησαν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι στο αίτημα της Ιταλίας, να υπάρξει συνδρομή των εταίρων στην περίπτωση εκδήλωσης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, δεν υπήρξε συνέχεια από πλευράς ΕΕ.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που συζήτησαν το θέμα υπήρξαν επιφυλακτικοί στην ανάλυση του Ιταλού συναδέλφου τους. "Προς το παρόν δεν έχουμε δεί Λίβυο να έρχεται στην ΕΕ", σημείωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ. "Είδαμε Λίβυους να πηγαίνουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία" συμπλήρωσε, ενώ και ο προεδρεύων του συμβουλίου, υπουργός της Ουγγαρίας συνέστησε "να μην ζωγραφίζουμε στον τοίχο τον διάβολο πριν εμφανιστεί".
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι από τη Λιβύη αναχώρησαν κάπου 100.000 πολίτες και σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν στη χώρα περί τους 500 Ευρωπαίους πολίτες, που τελικά δήλωσαν πως θέλουν να απομακρυνθούν. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σχετικά, πως πάντα είναι δύσκολο να διευκολύνεις τους ανθρώπους, όταν αυτοί αλλάζουν συχνά άποψη.
Η κατάσταση στα σύνορα με την Τυνησία αγγίζει το επίπεδο της κρίσης
Η κατάσταση στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία έχει αγγίξει το επίπεδο της "κρίσης" αφού από τις 20 Φεβρουαρίου έχουν περάσει 70.000 ως 75.000 άνθρωποι προσπαθώντας να διαφύγουν από την καταστολή που ασκεί η Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
"Οι ομάδες μας στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία μας εξήγησαν σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση εκεί αγγίζει το επίπεδο της κρίσης", εξήγησε μια εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μελίσα Φλέμινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν να μεταφερθούν το συντομότερο (αλλού στην Τυνησία) ενώ σήμερα (Τρίτη) περιμένουμε να φτάσουν 10.000 ως 15.000 άνθρωποι" από τη Λιβύη, συνέχισε η Φλέμινγκ.
Η ίδια πρόσθεσε πως, "σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές, 70.000 ως 75.000 άνθρωποι" έχουν διαφύγει από τις 20 Φεβρουαρίου από τη Λιβύη για να καταφύγουν στην Τυνησία. "Περίπου 14.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα χθες (Δευτέρα), οι περισσότεροι μέχρι σήμερα μέσα σε μια μέρα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πιέρ Βιμόν διαβεβαίωσε σήμερα επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζικές αφίξεις προσφύγων προερχόμενων από τη Λιβύη και παρακολουθεί επίσης από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στην αραβική χερσόνησο ώστε να μπορέσει να δράσει.
"Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και την Υεμένη για να υιοθετήσουμε τα απαραίτητα μέτρα εφόσον χρειαστεί", δήλωσε ο Βιμόν.
Ωστόσο προς το παρόν προτεραιότητα εξακολουθεί να έχει η κατάσταση στη Λιβύη και οι κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις βιαιότητες.
Η Γαλλία έχει ζητήσει τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για να αποφασιστεί μια "κοινή στρατηγική" έναντι της λιβυκής κρίσης και έναντι των απειλών που δημιουργεί αναφορικά με τη μετανάστευση. Υποστηρίζεται στο διάβημα αυτό κυρίως από τις ιταλικές αρχές που φοβούνται μια μαζική συρροή προσφύγων. Οι συζητήσεις γι' αυτή την ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής συνεχίζονται σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι έτοιμη. "Αυτό που μπορεί να γίνει, γίνεται και έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια", δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για τη μετανάστευση και την ασφάλεια Σεσίλια Μάλμστρομ, στη διάρκεια της ακρόασής της στις Βρυξέλλες από την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.
"Ένα έκτακτο ταμείο 25 εκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμο και σε περίπτωση μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης θα πρέπει να βρούμε επιπλέον κεφάλαια", διευκρίνισε η επίτροπος. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη Λιβύη "δεν θα απωθηθούν" από την ΕΕ, υπογράμμισε.
Η Μάλμστρομ παραδέχθηκε πάντως ότι τα κράτη της ΕΕ διαφωνούν όσον αφορά την κατανομή των ευθυνών για την περίθαλψη των ανθρώπων που ενδεχομένως θα αφιχθούν, το καθεστώς των οποίων μένει να καθοριστεί.
Μπερλουσκόνι: Η κρίση στη Λιβύη πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε να αντιμετωπιστεί με προσοχή η κρίση στη Λιβύη, "όπου η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη" και συγκεκριμένα η ενδεχόμενη έξοδος του Μουάμαρ Καντάφι.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Il Messaggero" ο Μπερλουσκόνι, όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη έξοδο του Καντάφι, απάντησε: "Ας είμαστε προσεκτικοί. Σήμερα είναι προτιμότερο να μην αναφερθούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί η κατάσταση στη Λιβύη εξελλίσσεται συνεχώς".
"Ακολουθούμε και θα ακολουθούμε τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες επαφές του με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκου συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
"Εχουμε πολλά συμφέροντα στην περιοχή και γεωγραφικά βρισκόμαστε πολύ κοντά στη Λιβύη", πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνισε πως δεν ανησυχεί για μια πιθανή επιδείνωση των σχέσων Ρώμης-Τρίπολης, σε περίπτωση της πτώσης του καθεστώτος Καντάφι.
"Διατηρούμε μια στενή σχέση με τον λιβυκό λαό. Πιστεύω πως, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα επιλέξει ο λαός της Λιβύης, αυτή θα διατηρήσει μια στενή σχέση με την Ιταλία, τον λαό και τις επιχειρήσεις της", κατέληξε ο Μπερλουσκόνι.
Γαλλία: Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση, δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις προσεγγίζουν τη χώρα αυτή.
Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε δύο αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στην πόλη της Βεγγάζης, ο έλεγχος της οποίας είναι τώρα στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Το Παρίσι αναμένεται να στείλει περισσότερα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τους προσεγγίζουν τη Λιβύη και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις του Καντάφι.
"Είμαστε κατατρομοκρατημένοι με αυτό που συμβαίνει" στη Λιβύη, είπε ο Μπαρουέν. "Συντονιζόμαστε με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας".
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής, ίσως εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί η εξέγερση στη Λιβύη. Καθώς οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται επί του Καντάφι, οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σήμερα στο δυτικό μέρος της χώρας, σύμφωνα με κατοίκους, καθώς ο λίβυος ηγέτης δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία.
Το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι πραγματοποίησε δύο δρομολόγια από την Τρίπολη στη Λευκορωσία
Όπως εκτιμά ερευνητής του σουηδικού ινστιτούτου Sipri, το γεγονός ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι εθεάθη στη Λευκορωσία υποδηλώνει πως η χώρα αυτή μπορεί να είναι ένας πιθανός προορισμός για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Λίβυου ηγέτη.
"Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τις τελευταίες επτά ημέρες το ιδιωτικό αεροπλάνο του Καντάφι πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο πτήσεις από την Τρίπολη στη Λευκορωσία", δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο Χιου Γκρίφιθς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Λευκορωσία, εκτός από ένα ασφαλές καταφύγιο για τους στενότερους συνεργάτες του Καντάφι, είναι πιθανό να προμηθεύει και όπλα στη Λιβύη.
Το SIPRI τονίζει πως διαθέτει πληροφορίες για τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία από "πολλές διαφορετικές πηγές" στους κόλπους του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Λιβύη αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό διακίνησης όπλων προς άλλες αφρικανικές χώρες. Μετά την λαϊκή εξέγερση εναντίον του Καντάφι, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα όπλα αυτά να μένουν στη Λιβύη. Οι αποστολές όπλων στη Λιβύη ήταν νόμιμες μέχρι το περασμένο σαββατοκύριακο όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα, επισημαίνει ο Γκρίφιθς. Η τελευταία αποστολή όπλων στις 15 Φεβρουαρίου έγινε με αεροσκάφος που μπορούσε να μεταφέρει ως και 40 τόνους μικρών όπλων και πυρομαχικών, υπογράμμισε ο ίδιος.HR-NET
No comments:
Post a Comment