Friday, March 11, 2011

tsounami

4] Τσουνάμι σαρώνει τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον σφοδρό σεισμό

Ένας νέος απολογισμός με 26 νεκρούς μεταδόθηκε από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης περίπου τέσσερις ώρες μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, ο μεγαλύτερος εδώ και περίπου ενάμιση αιώνα. Πολλοί τραυματίες και μία ως πολλές δεκάδες αγνοούμενοι έχουν επίσης καταγραφεί από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα πρώτα δεδομένα δεν έχει μέχρι στιγμής καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από την εθνική αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για να συλλέγει και να συνθέτει τις πληροφορίες.Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που έπληξε την ακτή του Σεντάι. Το τσουνάμι είναι υψηλότερο από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, τα οποία είναι πιθανόν να εξαφανίσει, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Οι υπηρεσίες της ιαπωνικής κυβέρνησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα παλιρροϊκά κύματα, ενώ συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.
Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η σημερινή δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη.
Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό. Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής, καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.
Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.
Η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται εργοστάσιο, ανέφερε ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί, ωστόσο ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.
Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.
Στην περιοχή του Τόκιο, εξι πυρκαγιές βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.
Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.
Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας. Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.
Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

No comments: