Κύπρος: Εγκρίθηκε το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου[Image] Η κυπριακή Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου.Η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας ανέγνωσε έγγραφο, το οποίο εμπλέκει στο εγχείρημα ανατροπής του Μακαρίου και 'Ελληνες, μεταξύ των οποίων, έναν εκδότη και έναν εφοπλιστή.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι το έγγραφο κατέθεσε στην ad hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, ο Χάρης Βωβίδης, γραμματέας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη των «ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου» .
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ήταν μέλος της ad hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου,δήλωσε ότι πρόκειται για έγγραφο της τότε ελληνικής ΚΥΠ, προς τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, ζήτησε αναβολή στην ψηφοφορία για την έγκριση απόφασης ώστε να επιχειρηθεί η επίτευξη ομόφωνης έγκρισης του σχεδίου απόφασης, την οποία απέσυρε μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα τροποποίησης της παραγράφου με την οποία υιοθετείται το περιεχόμενο του πορίσματος.
Η συζήτηση άρχισε με γενική τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη της Βουλής καλούνται να επικυρώσουν τις εργασίες που έγιναν μέχρι σήμερα από την Επιτροπή, κατοχυρώνοντας τη διαδικασία για τη λήψη του μαρτυρικού υλικού, το ίδιο το μαρτυρικό υλικό, τα έγγραφα που έχουν συγκεντρωθεί και το υλικό που έχει παραληφθεί και αρχειοθετηθεί.
Καλούνται είπε επίσης να προσδώσουν στο υλικό αυτό κοινοβουλευτική ασυλία και να εγκρίνουν το πόρισμα της Επιτροπής με ομοφωνία των παρόντων μελών. Ο κύριος Σιζόπουλος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι μεγάλη ηθική δικαίωση για όσους αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Είναι ταυτόχρονα, υπογράμμισε, αιώνιο όνειδος για όλους όσοι πρόδωσαν το λαό μας και έφεραν την τουρκική κατοχή.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πρόσθεσε, ότι μέσα από το πόρισμα «καταρρέουν μύθοι οι οποίοι σκόπιμα φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν κομματικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες» . Μέσα από το Πόρισμα, είπε ο Αντρος Κυπριανού, επιβεβαιώνεται ο συνωμοτικός ρόλος του ΝΑΤΟ και ξεσκεπάζεται ο προδοτικός ρόλος της Χούντας που επεξεργαζόταν σχέδια σε βάρος της Κύπρου, σε συνεννόηση με την Τουρκία.
Αποκαλύπτεται, πρόσθεσε, σ΄όλη τη μεγαλοπρέπεια του ο προδοτικός ρόλος της ΕΟΚΑ Β΄, του Γρίβα, του Γιωρκάτζη, του Σαμψών και άλλων.
Επίσης, είπε, «καταρρέει ο μύθος ότι δήθεν στο πραξικόπημα οδηγηθήκαμε λόγω της επιστολής Μακαρίου προς τον Γκιζίκη» . Με λίγα λόγια, τόνισε, αποκαθίσταται η ιστορική πραγματικότητα σε πολλά σημεία.
Τη διαφωνία του ΔΗΣΥ με το περιεχόμενο του πορίσματος, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι «δεν αποφεύχθηκε ο πειρασμός της πολιτικοποίησης του» . Ο ΔΗΣΥ, είπε, υποστήριζε σθεναρά το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και για το λόγο αυτό μετείχε στην επιτροπή.
Είπε επίσης ότι το πόρισμα στερείται του τεκμηρίου της αντικειμενικότητας ή εγκυρότητας. Το γεγονός, είπε, ότι μαρτυρίες λήφθηκαν σαράντα χρόνια μετά τα γεγονότα αυξάνει την πιθανότητα μετέπειτα κομματικών πολιτικών και ιδεολογικών επιδράσεων.
Τόνισε ακόμα ότι σημαντικά γεγονότα αγνοήθηκαν και ηθελημένα ή αθέλητα δεν καταγράφονται ή παρουσιάζονται κατά τρόπο ελλιπή και υποκειμενικό. Έγιναν, είπε, σκόπιμες αποσιωπήσεις και στρεβλώσεις γεγονότων, και σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε επιλεκτική αναφορά σε γεγονότα κατά τρόπο μονόπλευρο.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι η Βουλή υλοποίησε και ολοκλήρωσε την απαραίτητη συμβολή στην ιστορία του τόπου και κυρίως στη μνήμη του λαού. Το νόημα αυτής της δύσκολης προσπάθειας, είπε, που με συνέπεια και εξαίρετο τρόπο εκπλήρωσαν τα μέλη της ειδικής επιτροπής, δεν αποτελεί μορφή απλής καταδίκης, αλλά καταγραφή ιστορίας στον βαθμό που ήταν δυνατόν.
Είπε, επίσης, ότι το πόρισμα «θα πρέπει να λειτουργεί ως πυξίδα και φάρος γνώσης με στόχο εκ των παθημάτων και της προδοσίας να αναζητούμε την ορθή πορεία διάσωσης του κράτους» . Το πόρισμα, είπε, δεν κατέληξε ρητά σε διαπίστωση ή επίρριψη πολιτικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όμως «η ευθύνη τους υπάρχει και είναι συγκεκριμένη και σαφής» .
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι το πόρισμα πραγματεύεται θέματα που άπτονται της ίδιας της ιστορικής πορείας του Κυπριακού λαού . Ο Φάκελος της Κύπρου, τόνισε ο κύριος Ομήρου, θέτει τέρμα σε κάθε πλαστογράφηση της ιστορικής πραγματικότητας, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της προδοσίας, αποκαλύπτει επίσημα τους σκοτεινούς συνωμότες και στιγματίζει ανεξίτηλα όσους στην Κύπρο συνεργάστηκαν ενσυνείδητα στο ξεπούλημα της πατρίδας μας.
Ακόμα, σημείωσε, ότι «το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θεμελιώνει την ανάγκη για μια πορεία, η οποία να στηρίζεται στα διδάγματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη των σκοτεινών πτυχών της συνωμοσίας» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Friday, March 18, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment