Sunday, March 27, 2011


Σύνοδος Κορυφής: Κλείδωσε το πακέτο για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.
"Η" Online 26/3 11:47
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare3

Σε συνολική συμφωνία για τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, τόσο τον σημερινό όσο και τον μελλοντικό, αλλά και για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» κατέληξαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Με τις αποφάσεις τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ευελπιστούν ότι οι φοβίες των αγορών θα καθησυχαστούν, αν και οι επιπτώσεις από την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία εξακολουθούν να προκαλούν έντονη ανησυχία και τριγμούς.

Για την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών. Πρόκειται για την επιμήκυνση από τα 5 στα 10 χρόνια μαζί με την περίοδο χάριτος του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (110 δισ. ευρώ), καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από τους εταίρους (80 δισ. ευρώ). Η χώρα μας επιβεβαίωσε από την πλευρά της την απόλυτη δέσμευσή της για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς και για ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο να υπάρξουν έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Σε ό,τι αφορά τον σημερινό Μηχανισμό Στήριξης, οι «27» συμφώνησαν ότι θα είναι πλήρως επιχειρησιακός από φέτος τον Ιούνιο, με διαθέσιμους πραγματικούς πόρους 440 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορεί, εάν κρίνεται αναγκαίο, να παρεμβαίνει και στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων κατά την έκδοση. Ολα αυτά εφόσον ξεπεραστούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις της Φινλανδίας, στην οποία διεξάγονται εκλογές τον Απρίλιο.
Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης και για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα διαδεχτεί το σημερινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013. Προβλέπεται ότι θα έχει συνολικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ, από τα οποία 80 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ρευστότητας και τα 620 δισ. ευρώ υπό μορφή, κυρίως, εγγυήσεων. Με αυτά τα κεφάλαια ο μηχανισμός θα είναι σε θέση να αντλεί από τις αγορές μέχρι 500 δισ. ευρώ με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς «ΑΑΑ».
Η πρόσβαση μιας χώρας στον μηχανισμό θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα υπάρχει και ενεργός εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία, ενώ θα προβλέπεται και η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας ως έσχατη λύση.
Ωστόσο, με αφορμή αυτό το θέμα παραλίγο έλειψε η Σύνοδος Κορυφής να εξελιχθεί σε μίνι θρίλερ με ευθύνη της Γερμανίας.
Αιτία: o εκβιασμός της τελευταίας στιγμής της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά της να κατατεθεί σταδιακά με ισόποσες δόσεις -σε πέντε αντί για τρία χρόνια που ήταν η αρχική συμφωνία του Eurogroup- η συνεισφορά της Γερμανίας ύψους 22 δισ. ευρώ στον μελλοντικό Μηχανισμό Στήριξης.
Η Γερμανία δεν δίστασε λοιπόν, κυριολεκτικά στο παρά ένα, «να τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία προκειμένου να κατοχυρώσει μια ακόμη απαίτηση, που αφορά τη βελτίωση των όρων συνεισφοράς του Βερολίνου και τη μείωση της επιβάρυνσης στο έλλειμμα και το χρέος, κυρίως το 2013, που διεξάγονται οι εκλογές στη Γερμανία... Και αυτό παρά το βαρύ κλίμα που είχε καλλιεργηθεί από νωρίς στη Σύνοδο με αφορμή την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, η οποία απειλεί εκ νέου τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και τις διαφωνίες των Ευρωπαίων για την επέμβαση στη Λιβύη.
Εντάσεις και μαραθώνιες συζητήσεις που είναι σύνηθες φαινόμενο όταν οι «27» συζητούν για χρηματικά ποσά. Τελικά συμφωνήθηκε, προς πλήρη ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος, ότι τα κεφάλαια στο ταμείο θα διοχετευθούν σταδιακά και ισόποσα (16 δισ. ευρώ ετησίως) μέσα σε 5 χρόνια (2013-2017).
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης μέσω του «Συμφώνου για το Ευρώ», το οποίο αναβαπτίστηκε σε «Σύμφωνο για το Ευρώ +», μετά την ένταξή, πέραν των 17 χωρών του ευρώ, και 6 χώρων μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του Ευρώ (Δανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία). Τα κράτη-μέλη θα καλούνται να εφαρμόζουν, σε ετήσια βάση, προγράμματα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, τη θεσμοθέτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Βρυξέλλες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

No comments: