Επισκόπηση τύπου | 15.03.2011
Η Ευρώπη σε εγρήγορση ή σε πανικό;
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde: «Μαζί με τη φυσική καταστροφή βιώνουμε τώρα ένα δράμα που το προκάλεσαν οι άνθρωποι: την πιθανότητα ενός πυρηνικού δυστυχήματος μεγάλων διαστάσεων.
Πριν αρχίσουμε όμως με την εξαγωγή συμπερασμάτων και διδαγμάτων γι’ αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε μια σειρά ερωτήματα.
Ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν από τα πυρηνικά εργοστάσια που χτίζονται στις ακτές;
Γιατί, αφού η ατομική ενέργεια είναι πάλι της μόδας, δεν λαμβάνονται υποχρεωτικά τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας;
Και τέλος: Πρέπει παρά τα τόσο μεγάλα ρίσκα να αποδεχόμαστε τη μυστικοπάθεια και την αδιαφάνεια των εταιρειών που έχουν τα πυρηνικά εργοστάσια;»
Η ιταλική Corriere della Sera: «Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα είναι πια φυσικό να αμφισβητούμε όλα όσα μας έλεγαν και μας λένε οι κάθε λογής ειδικοί, ότι δηλαδή η πυρηνική ενέργεια είναι απολύτως ασφαλής, ότι η ιαπωνική τραγωδία συνιστά μεμονωμένη περίπτωση και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλα μέρη της γης. Πρόκειται όντως για δίδαγμα με διαστάσεις βιβλικής αποκάλυψης, όταν ένας σεισμός κλονίζει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια πρόοδο.»
Η ισπανική El Periodico de Catalunya: «Η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία ανησυχεί την Ευρώπη, διχάζει την κοινή γνώμη και την κάνει να δυσπιστεί. Γι’ αυτό η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να αναστείλει τη 12χρονη παράταση λειτουργίας των 17 πυρηνικών εργοστασίων συνιστά δίδαγμα και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»
«Η Μέρκελ φοβάται μια πολιτική καταστροφή και όχι μια πυρηνική»
Αντιπυρηνική εκδήλωση στη Στουτγάρδη (12.03.2011)Για τις χθεσινές εξαγγελίες της καγκελαρίου η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων απέκτησε εν μια νυκτί κριτική στάση έναντι της πυρηνικής ενέργειας. Η ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγους μήνες δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα στην παράταση λειτουργίας ακόμη και των πιο παλιών πυρηνικών εργοστασίων, που θεωρούσε απολύτως ασφαλή όλα τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια και τους φόβους των αντιπάλων της ατομικής ενέργειας παράλογους, έρχεται τώρα και αναστέλλει την παράταση επί ένα τρίμηνο. Η πυρηνική πολιτική της κυβέρνησης πνέει τα λοίσθια. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δίκιο: μετά την τρίμηνη παράταση δεν θα είναι τίποτε όπως πριν.»
Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ήταν αναμενόμενο ότι στο επόμενο πυρηνικό ατύχημα, οπουδήποτε και αν γινόταν, θα ερχόταν η αμφισβήτηση της παράτασης λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων. Ήταν ένα ρίσκο που δρομολόγησαν μαζί πολιτική και οικονομία.»
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός προχώρησε απλώς σε παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, χωρίς παράλληλη αύξησή τους ή αντικατάστασή τους. Όμως είναι γνωστό ότι μία τεχνολογία που καταδικάζεται σε θάνατο δεν πρόκειται να αναπτύξει νεωτεριστικές ιδέες, ούτε νέες μεθόδους.
Βέβαια το τελειωτικό χτύπημα στην πυρηνική βιομηχανία το είχε δώσει η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων, η οποία απαγόρευσε την περαιτέρω έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Το γεγονός όμως ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός δεν είχε το σθένος να ανατρέψει αυτό το πλαίσιο, έθετε εξ υπαρχής υπό αμφισβήτηση την απόφαση για παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.»
Handelsblatt: «Ακόμη και αν παραδεχθούμε ότι οι πολιτικοί δεν μπορεί να είναι πάντα ορθολογιστές, η χθεσινή απόφαση ‘μυρίζει’ πανικό.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ορμή της αναζωπυρωθείσας συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε επίπεδο κρατιδίων. Η Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Βεστερβέλε φοβούνται περισσότερο μια πολιτική παρά μια πυρηνική καταστροφή.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw
No comments:
Post a Comment