Monday, March 28, 2011


Πολιτική | 27.03.2011

Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία

 

Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές διεξάγονται σήμερα στα γερμανικά κρατίδια Ρηνανία Παλατινάτο και Βάδη Βυρτεμβέργη. Στο τελευταίο το κόμμα της Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια

 
Εδώ και μήνες το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης είναι καζάνι που βράζει. Πέρσι οι πολίτες της Στουτγάρδης κατέβαιναν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανακαίνισης του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Ορισμένες φορές δεν έλειψαν μάλιστα και επεισόδια με την αστυνομία. Στο βασικό αυτό θέμα του προεκλογικού αγώνα προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία η ασφάλεια των αντιδραστήρων στη Γερμανία. Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία ανάγκασαν μάλιστα την καγκελάριο να αναθεωρήσει προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησής της που αφορούσε στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους έγινε εν μια νυκτί από υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, πολέμιός της, υποστηρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
"Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που δεν πληρούν τα στάνταρ ασφαλείας θα κλείσουν, όχι σε 7, όχι σε 15 ή 20 χρόνια, αλλά αμέσως", είπε πρόσφατα ο ίδιος.
 
Προεκλογικά τερτίπια;
 
Από τις διαδηλώσεις κατά των σχεδίων ανακαίνισης του σιδηροδρομικού σταθμού της ΣτουγάρδηςΑπό τις διαδηλώσεις κατά των σχεδίων ανακαίνισης του σιδηροδρομικού σταθμού της ΣτουγάρδηςΗ αντιπολίτευση, που κατηγόρησε εξαρχής την κυβέρνηση για προεκλογικά τερτίπια, φαίνεται να καρπώνεται την δυσαρέσκεια των πολιτών. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 48 % στην πρόθεση ψήφου στο συγκεκριμένο κρατίδιο ενώ το στρατόπεδο της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, μόλις 43 %. Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί σήμερα τότε οι Χριστιανοδημοκράτες, που κυβερνούν στο συγκεκριμένο κρατίδιο τα τελευταία 58 χρόνια, μάλλον θα αναγκαστούν να παραδώσουν τα ηνία στην αντιπολίτευση. Αυτό θα άλλαζε και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην λεγόμενη Άνω Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης Μέρκελ.
 
Στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ κυβερνούν εδώ και 17 χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες. Από το 2006 ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Κουρτ Μπεκ κυβερνά μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Ο 62χρονος πολιτικός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς θεωρείται "παιδί του λαού": "Είναι ο τρόπος μου να ασκώ πολιτική", λέει ο ίδιος. "Είμαι πεπεισμένος ότι η πολιτική χρωστάει. Το χάσμα που χωρίζει πολλούς ανθρώπους από την πολιτική πρέπει να ξεπεραστεί".
 
Ρυθμιστικός ρόλος για Πράσινους
 
Οι εκλογές ίσως κρίνουν το μέλλον του Βέστερβελε στην ηγεσία των ΦιλελευθέρωνΟι εκλογές ίσως κρίνουν το μέλλον του Βέστερβελε στην ηγεσία των ΦιλελευθέρωνΣτις δημοσκοπήσεις το κόμμα του προηγείται οριακά. Ακόμη όμως κι αν οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες κάνουν την έκπληξη και κερδίσουν τις εκλογές δύσκολα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς οι δυνητικοί τους σύμμαχοι, οι Φιλελεύθεροι, μετά βίας πιάνουν το 5 % που είναι απαραίτητο για την είσοδο στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική σκακιέρα αναμένεται να παίξουν οι Πράσινοι που φέρονται να λαμβάνουν έως και 14 % και οι οποίοι έχουν προαναγγείλει ότι θα επιθυμούσαν να συγκυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες.
 
Οι σημερινές εκλογικές αναμετρήσεις ενδέχεται να σημάνουν την απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία. Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες υποστούν βαριά ήττα, η εσωκομματική κριτική σε βάρος της Μέρκελ αναμένεται να ενταθεί. Ακόμη χειρότερα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι τα πράγματα στις τάξεις των Φιλελευθέρων: τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να κρίνουν ακόμη και το μέλλον του νυν υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε στην ηγεσία του κόμματος. Ρυθμιστικό ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι, όχι μόνον σε περιφερειακό αλλά και σε παγγερμανικό επίπεδο.
 
 
Doris Krannich / Richard Fuchs / ΚώσταςΣυμεωνίδης
 
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
 
 
dw

No comments: