Wednesday, May 8, 2013


Επισκόπηση τύπου

Από το νότο στον «γερμανικό παράδεισο»

Η σημαντική αύξηση των μεταναστών προς την Γερμανία, κυρίως από τις χώρες του νότου, τα ανοιχτά μέτωπα της Αθήνας αλλά και η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη σημερινή επισκόπηση.
Η Γερμανία προσελκύει και πάλι μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών. Η Badische Zeitungσχολιάζει: «Με μια πρώτη ματιά, η φυγή των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ελλήνων και των Ιταλών ανακουφίζει καταρχάς τις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Λιγότεροι άνεργοι σημαίνει λιγότερη δυσαρέσκεια και μικρότερο κοινωνικό κόστος. Στην ιδανική περίπτωση, όταν η οικονομία στις χώρες αυτές ανακάμψει, πολλοί θα επιστρέψουν με επαγγελματική εμπειρία και την εμπειρία του εξωτερικού. Παράλληλα όμως η μετανάστευση σημαίνει απώλεια εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Εάν η Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα απομυζήσει την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό που προς το παρόν ωφελεί τους πάντες, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να βλάψει τη νότια Ευρώπη».
Η Tagesspiegel επιγράφει το ρεπορτάζ της με τον τίτλο «Όλο και περισσότεροι θέλουν να πάνε στον γερμανικό παράδεισο» και παρατηρεί: «σταθερή οικονομία, μικρές πιθανότητες να περιέλθει σε κρίση – η Γερμανία είναι η χώρα πρότυπο της ευρωζώνης. Άνθρωποι, κυρίως από τις χώρες του νότου την κατακλύζουν. Το 2012 ήρθαν στη Γερμανία οι περισσότεροι μετανάστες μετά το 1995».
H είσοδος στον παράδεισο Γερμανία, όνειρο πολλών νοτιοευρωπαίωνH είσοδος στον παράδεισο Γερμανία, όνειρο πολλών νοτιοευρωπαίων
Η Osnabrücker Zeitung υπογραμμίζει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Γερμανίας και τις δυνατότητες να επωφεληθούν οι γερμανικές επιχειρήσεις από την έλευση των νέων μεταναστών. Ωστόσο επισημαίνει: «Επιχειρήσεις, δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλίμα στο οποίο να αισθάνονται άνετα οι νέοι μετανάστες. Αυτή η κουλτούρα του καλωσορίσματος σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει. Όταν για παράδειγμα επιχειρήσεις στην περιοχή του Όσναμπρικ αναζητούν άμεσα εργατικό δυναμικό «αλλά όχι ξένους» βλάπτουν τόσο τους ίδιους όσο και την οικονομία».
Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα της Αθήνας
Δεν θα αποφευχθεί πιθανότατα το κούρεμαΔεν θα αποφευχθεί πιθανότατα το κούρεμα
Αλλαγή θέματος. Δυο σύντομες αναφορές σε Κύπρο και Αθήνα φιλοξενεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Το πρώτο ρεπορτάζ αναφέρεται στο γεγονός ότι η Κύπρος εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα σήμερα να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου. Το δεύτερο ρεπορτάζ αναφέρεται στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της Αθήνας επισημαίνοντας πως «η Αθήνα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, έχει κάνει προόδους. Αναφορικά όμως τις δομικές μεταρρυθμίσεις σημειώνονται καθυστερήσεις». Η εφημερίδα επικαλούμενη ειδικούς αναλυτές αναφέρει πως ένα νέο κούρεμα είναι σχεδόν αναπόφευκτο.
Την ισραηλινή επίθεση στη Συρία και το ρόλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει η αυστριακή Die Presse. «Ο Ερντογάν στην παγίδα του Ισραήλ» είναι ο τίτλος του σχολίου και στον υπότιτλο παρατηρεί: «Όποτε δίνεται η ευκαιρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός ασκεί έντονη κριτική στην Ιερουσαλήμ».
Η εφημερίδα σχολιάζει: «Από τότε που συνέβη ο έντονος διαξιφισμός με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Νταβός το 2009 και κυρίως από το αιματηρό επεισόδιο με το πλοίο Mavi Maramara που έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια το 2010 στους Παλαιστίνιους, εξέφρασε την οργή του δυνατά, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα στους δρόμους και διακινδυνεύοντας σχεδόν μία πλήρη ρήξη με τους παλιούς συμμάχους. Ναι, ως Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αποδεχθεί το θάνατο των Τούρκων πολιτών. Με τα χρόνια όμως τα λεκτικά δηλητηριώδη βέλη του μετατράπηκαν σε ένα είδος παγίδας. Από φόβο μήπως χάσει την αξιοπιστία του θα συνεχίσει να είναι λάβρος – ακόμα και εάν εδώ και καιρό διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για ένα αγωγό πετρελαίου».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     DW DE

No comments: