ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥΑποκαλύψεις στην Κύπρο
Σημαντικές αποκαλύψεις περιλαμβάνει το έγγραφο του ΟΗΕ που έχει παραδοθεί σε Λευκωσία και Κατεχόμενα.
Το έγγραφο αποτελείται από 77 σελίδες και φέρει τον τίτλο «Συγκλίσεις και αποκλίσεις 2008-2012», ενώ έχει υποβληθεί από τον ειδικό αύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Απριλίου 2013 και προχθές επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο με την υποσημείωση
ότι θα αποσταλεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν έγινε καμιά αναφορά στο έγγραφο αυτό.
Την ύπαρξη του εγγράφου είχε αποκαλύψει προχθές ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιτζιάν, ύστερα από συνάντησή του με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά τα βασικά σημεία του αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρει ότι κατέχει το έγγραφο και δημοσιεύει την πρώτη σελίδα του με την ένδειξη εμπιστευτικό.
Το έγγραφο καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια και παρουσιάζει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού. Σύμφωνα με το έγγραφο, συγκλίσεις προκύπτουν κυρίως στα θέματα του διαμερισμού της εξουσίας. Στο κεφάλαιο αυτό, αναφέρεται, υπάρχουν παρά τις διαφωνίες στα «πρακτικά» ζητήματα συγκλίσεις στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.
Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση Χριστόφια για τις τέσσερις ελευθερίες. Όπως αναφέρεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά «συμφωνεί καταρχήν για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους».
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το έγγραφο, εξέφρασε την ανάγκη να διαβουλευτεί πρώτα με την Ελλάδα σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα. Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ, ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό το θέμα θα διευθετηθεί από την Ένωση.
Τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται, θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων (εποίκων), που κατοικούν στο βορρά πριν τη λύση. Σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στην άλλη συνιστώσα πολιτεία/ομόσπονδη μονάδα υπό τον όρο συμφωνημένων περιορισμών.
Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων (συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές).
Οι κάτοχοι «εσωτερικής ιθαγένειας» θα ασκούν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα ψηφίζουν για τη Γερουσία με βάση την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω στο έγγραφο, σύμφωνα με τον «Φ», αναφέρεται ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην κατοικία δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.
Στο κεφάλαιο για το εδαφικό υπάρχουν διαφωνίες. Συγκλίσεις καταγράφονται μόνο σε σχέση με την ανάγκη να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές και στοιχεία και στο γεγονός ότι το κεφάλαιο αυτό θα συζητηθεί στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας και αποχώρηση των στρατευμάτων και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά τη συνέχισή τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα προστατεύουν τόσο το ομόσπονδο όσο και το συνιστών κράτος.
Οι αντιδράσεις στη Λευκωσία
Επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, στην οποία διατυπώνει έντονες παρατηρήσεις για τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου», απέστειλε το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.
Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της επιστολής τού κοινοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ο κ. Αναστασιάδης, στην επιστολή του, καταγγέλλει ότι ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του με τον τρόπο που ενεργούν προσπαθούν να υποσκάψουν την αξιοπιστία του. Επίσης, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβει και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου, αλλιώς, υπάρχει ενδεχόμενο ο Κύπριος Πρόεδρος να μην παραστεί στο δείπνο.
Σχολιάζοντας το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις να διεκδικηθούν από την τουρκική ως οριστικές, και το έγγραφο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία».
Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις αυτές και διερωτήθηκε, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτε, και εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής, όπως ανέφερε, διαπραγματευτική βάση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρούσαν σε κωδικοποίηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κατσουρίδης συνέδεσε την επίδοση του εγγράφου με το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη- Έρογλου.
Ο κ. Κατσουρίδης ρώτησε για τη χρονική στιγμή που έγινε η κίνηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία πριν το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις και οι επιδιώξεις του ΟΗΕ.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προειδοποίησε ότι «επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια. Παράλληλα, κάλεσε τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ, και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας.
Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για το Κυπριακό, που συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον κ. Αναστασιάδη, και εισηγήθηκε την επεξεργασία και την κατάρτιση συνολικού πλαισίου προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού στον κατάλληλο χρόνο.
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρολγου πρέπει να επανεξεταστεί ή ακόμη και να αναβληθεί, εάν ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Ντάουνερ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό.
Σχολιάζοντας το έγγραφο συγκλίσεων για το Κυπριακό ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ «επιχειρείται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός». Επίσης, σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία διαδικασία, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων.
«Εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην έναρξη συνομιλιών και να υπάρχουν στο τραπέζι οι απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.
Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτηματικά και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με τη σημερινή επιστολή του κ. Αναστασιάδη, με την οποία καταγγέλλει τον κ. Ντάουνερ ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου ως γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας.
Στο μεταξύ, θέση της Κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου, και που αφορά δείπνο στις 29 Μαΐου, «είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
Αυτός είναι ο τύπος της συνάντησης, που έχει αποφασιστεί. «Αυτό είναι που όρισε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, για να γίνει αποδεκτή (η συνάντηση) και επιθυμούν να παραμείνει ως συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα», δήλωσε .
Σε ερώτηση για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και κατά πόσο σε αυτή γίνεται λόγος ότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της συνάντησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αν η Κυβέρνηση ήθελε να δημοσιοποιήσει
ο,τιδήποτε από την επιστολή θα το δημοσιοποιούσε. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου είναι κοινωνικού χαρακτήρα». ELZONI.GR
Το έγγραφο αποτελείται από 77 σελίδες και φέρει τον τίτλο «Συγκλίσεις και αποκλίσεις 2008-2012», ενώ έχει υποβληθεί από τον ειδικό αύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Απριλίου 2013 και προχθές επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο με την υποσημείωση
ότι θα αποσταλεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν έγινε καμιά αναφορά στο έγγραφο αυτό.
Την ύπαρξη του εγγράφου είχε αποκαλύψει προχθές ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιτζιάν, ύστερα από συνάντησή του με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά τα βασικά σημεία του αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρει ότι κατέχει το έγγραφο και δημοσιεύει την πρώτη σελίδα του με την ένδειξη εμπιστευτικό.
Το έγγραφο καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια και παρουσιάζει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού. Σύμφωνα με το έγγραφο, συγκλίσεις προκύπτουν κυρίως στα θέματα του διαμερισμού της εξουσίας. Στο κεφάλαιο αυτό, αναφέρεται, υπάρχουν παρά τις διαφωνίες στα «πρακτικά» ζητήματα συγκλίσεις στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.
Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση Χριστόφια για τις τέσσερις ελευθερίες. Όπως αναφέρεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά «συμφωνεί καταρχήν για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους».
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το έγγραφο, εξέφρασε την ανάγκη να διαβουλευτεί πρώτα με την Ελλάδα σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα. Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ, ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό το θέμα θα διευθετηθεί από την Ένωση.
Τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται, θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων (εποίκων), που κατοικούν στο βορρά πριν τη λύση. Σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στην άλλη συνιστώσα πολιτεία/ομόσπονδη μονάδα υπό τον όρο συμφωνημένων περιορισμών.
Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων (συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές).
Οι κάτοχοι «εσωτερικής ιθαγένειας» θα ασκούν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα ψηφίζουν για τη Γερουσία με βάση την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω στο έγγραφο, σύμφωνα με τον «Φ», αναφέρεται ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην κατοικία δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.
Στο κεφάλαιο για το εδαφικό υπάρχουν διαφωνίες. Συγκλίσεις καταγράφονται μόνο σε σχέση με την ανάγκη να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές και στοιχεία και στο γεγονός ότι το κεφάλαιο αυτό θα συζητηθεί στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας και αποχώρηση των στρατευμάτων και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά τη συνέχισή τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα προστατεύουν τόσο το ομόσπονδο όσο και το συνιστών κράτος.
Οι αντιδράσεις στη Λευκωσία
Επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, στην οποία διατυπώνει έντονες παρατηρήσεις για τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου», απέστειλε το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.
Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της επιστολής τού κοινοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ο κ. Αναστασιάδης, στην επιστολή του, καταγγέλλει ότι ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του με τον τρόπο που ενεργούν προσπαθούν να υποσκάψουν την αξιοπιστία του. Επίσης, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβει και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου, αλλιώς, υπάρχει ενδεχόμενο ο Κύπριος Πρόεδρος να μην παραστεί στο δείπνο.
Σχολιάζοντας το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις να διεκδικηθούν από την τουρκική ως οριστικές, και το έγγραφο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία».
Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις αυτές και διερωτήθηκε, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτε, και εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής, όπως ανέφερε, διαπραγματευτική βάση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρούσαν σε κωδικοποίηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κατσουρίδης συνέδεσε την επίδοση του εγγράφου με το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη- Έρογλου.
Ο κ. Κατσουρίδης ρώτησε για τη χρονική στιγμή που έγινε η κίνηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία πριν το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις και οι επιδιώξεις του ΟΗΕ.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προειδοποίησε ότι «επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια. Παράλληλα, κάλεσε τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ, και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας.
Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για το Κυπριακό, που συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον κ. Αναστασιάδη, και εισηγήθηκε την επεξεργασία και την κατάρτιση συνολικού πλαισίου προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού στον κατάλληλο χρόνο.
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρολγου πρέπει να επανεξεταστεί ή ακόμη και να αναβληθεί, εάν ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Ντάουνερ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό.
Σχολιάζοντας το έγγραφο συγκλίσεων για το Κυπριακό ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ «επιχειρείται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός». Επίσης, σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία διαδικασία, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων.
«Εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην έναρξη συνομιλιών και να υπάρχουν στο τραπέζι οι απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.
Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτηματικά και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με τη σημερινή επιστολή του κ. Αναστασιάδη, με την οποία καταγγέλλει τον κ. Ντάουνερ ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου ως γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας.
Στο μεταξύ, θέση της Κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου, και που αφορά δείπνο στις 29 Μαΐου, «είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
Αυτός είναι ο τύπος της συνάντησης, που έχει αποφασιστεί. «Αυτό είναι που όρισε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, για να γίνει αποδεκτή (η συνάντηση) και επιθυμούν να παραμείνει ως συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα», δήλωσε .
Σε ερώτηση για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και κατά πόσο σε αυτή γίνεται λόγος ότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της συνάντησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αν η Κυβέρνηση ήθελε να δημοσιοποιήσει
ο,τιδήποτε από την επιστολή θα το δημοσιοποιούσε. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου είναι κοινωνικού χαρακτήρα». ELZONI.GR
No comments:
Post a Comment