Monday, May 13, 2013

ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣΗ ΑΟΖ τις φέρνει πιο κοντά
13/05/2013

Σε σοβαρό παράγοντα επαπειλούμενης σύγκρουσης εξελίσσονται οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Στο παιχνίδι μπαίνει και ο διεθνής παράγοντας, καθώς, όπως προέκυψε και από τις τελευταίες επαφές του Κύπριου υπουργού των Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη στις ΗΠΑ. 

Ήδη, η επιβεβαιωτική γεώτρηση στον οικόπεδο 12 της Κύπρου (Αφροδίτη), που ξεκινά στα μέσα Ιουνίου και τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωστοποιηθούν σε 90 ημέρες, οδηγούν, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στην υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων, στο τέλος του 2014. 

Μάλιστα, τα συμβόλαια αυτά θα μπορούν να τεθούν ως εγγύηση για να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει στις αγορές και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. 

«Για τον λόγο αυτόν δόθηκε μεγάλη μάχη για να μείνει εκτός μνημονίου το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, αποκαλύπτοντας ότι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τη Λευκωσία για προαγορά φυσικού αερίου. 

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης, μίλησε από τις ΗΠΑ για νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» για ολόκληρη την περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί στόχο και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. 

Κατά την ομιλία του στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Μπρούκινγκς, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, όπως είπε, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας. 

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής, επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση. 

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. 
Επίσης, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί Ταμείο για να προσφέρονται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου. Όσον αφορά τα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας». 

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους και οι διαιρέσεις είναι πάντα πηγή αστάθειας και συγκρούσεων. Στη συνέχεια, μίλησε για την οικονομική κατάσταση, για τις ευθύνες των Κυπρίων και τις προσπάθειες του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για την αντιμετώπισή της, καθώς και για την έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως «ένα πείραμα», όπως τόνισε, αλλά η οικονομία του τόπου θα ανακάμψει, όπως υπήρξε παρόμοια κατάσταση μετά το '74. 

Για τις σημερινές περί το Κυπριακό εξελίξεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώνει την προσοχή του στην οικονομία και χρειάζεται χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ξεκινήσει η νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Και η νέα διαδικασία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει δημιουργηθεί προηγουμένως καλύτερο κλίμα. Επίσης, έκανε λόγο για «στρατηγική αλλαγή» στο εξωτερικό πολιτικό δόγμα της Κύπρου. 

Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν «είναι νεκρό» και η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει απορρίψει τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά «δεν είναι ενάντια σε λύση», αλλά «η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από το λαό της Κύπρου». 

Για άλλα ζητήματα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: 

- Η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, σ' ένα σταυροδρόμι τριών ηπείρων, δημιουργεί πολλές προκλήσεις και προσφέρει πολλές ευκαιρίες.
- Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
- Η νέα κυβέρνηση θέλει και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των φαινομένων της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και του οργανωμένου εγκλήματος.
- Η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ασφάλειας, που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής.
- Η Κύπρος είναι από τους πιο προβλέψιμους εταίρους του Ισραήλ και οι σχέσεις με τη χώρα αυτή βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις κοινές αξίες. 
- Αν υπάρξει κακή λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία επεμβαίνει στα εσωτερικά του νησιού, τότε μπορεί να απειληθεί και η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ.
- Η Τουρκία έχει επιζήμια πολιτική με το να εμποδίζει τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ, επειδή δεν θέλει να ενταχθεί η Κύπρος στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Τη μεγαλύτερη ζημιά η Άγκυρα την προκαλεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και όχι στη Λευκωσία, η οποία είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει κάποια κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αν η χώρα αυτή άρει το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο κ. Κασουλίδης συζήτησε με τον Αμερικανό αξιωματούχο το Κυπριακό, την πρόταση για την Αμμόχωστο, το θέμα των υδρογονανθράκων και τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία, καθώς και την επιθυμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να ενταχθεί η Κύπρος στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». 

Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι εξέφρασε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε δρόμο σταθερότητας και ανάπτυξης». 

Μάλιστα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών επιθυμεί προσωπική ανάμιξη στο Κυπριακό. 

Όπως, είπε, ξεκαθάρισε στον κ. Κέρι ότι η οικονομική κρίση δεν συνδέεται ούτε με το Κυπριακό, ούτε και με τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 

Στην ερώτηση αν νιώθει «περισσότερη σιγουριά» για τις αμερικανικές προθέσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι «η λέξη "σιγουριά" δεν νομίζω ότι υπάρχει στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο κ. Κέρι θέλει να αναμειχθεί προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσής του. Νομίζω ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ σε μερικά ζητήματα ώστε να γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο το πρόβλημα της Κύπρου, γιατί χαρακτηρίζεται από μια χρόνια κατάσταση, αλλά αποτελεί και πρόβλημα εμπιστοσύνης της κάθε πλευράς έναντι της άλλης. Γι' αυτό, τού ανέπτυξα τρόπους που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν ένα καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης και το οποίο θα βοηθούσε τις συνομιλίες να αντιμετωπίσουν τα κύρια κεφάλαια της όποιας διαπραγμάτευσης με λιγότερη καχυποψία η μία έναντι της άλλης πλευράς». 

Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα ήθελε να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Να κάνουν ακριβώς αυτό που προανέφερα. Δηλαδή, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν με την πρόταση που του ανέπτυξα (για το θέμα της Αμμοχώστου) και μάλιστα να μην αποθαρρυνθούν από τις πρώτες πιθανές (τουρκικές) αρνήσεις τις οποίες μπορεί να συναντήσουν». 

Όπως σημείωσε, παρουσίασε την πρόταση για την Αμμόχωστο και ο κ. Κέρι αναμένεται να την συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου όταν θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. 

Όσον αφορά τη θέση του Αμερικανού υπΕξ για τους υδρογονάνθρακες και τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων να συνδέσουν την οικονομική κρίση μ' αυτό το θέμα και το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

«Το θέμα των υδρογονανθράκων ήταν ξεκάθαρο. Ήμασταν και οι δυο σύμφωνοι ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν καλό μέσο για όλους τους πρωταγωνιστές όταν το Κυπριακό λυθεί και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο, ένα κίνητρο για συνεργασία και περιφερειακή ολοκλήρωση. Θα είναι η χειρότερη εξέλιξη αν χρησιμοποιηθεί υπό τη μορφή απειλών». 
Στην ερώτηση ποιες ήταν οι θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της Γερουσίας και της Βουλής για τις κυπροαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «βλέπουν πολύ θετικά την εξέλιξη της συνεργασίας με την Κύπρο σε τομείς όπως: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Τους ανέπτυξα και δέχτηκαν ευχαρίστως τη θέση ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει μεγάλη σημασία σ' αυτό τον αγώνα». 

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι «τα μέλη του Κογκρέσου επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος στην περιοχή μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και των κοινών συνόρων που έχει τόσο με το Ισραήλ, όσον και με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Και χρησιμοποίησα χάρτη για να τους δείξω πώς βρίσκεται η όλη εξέλιξη του φυσικού αερίου, τι είναι αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία που θέλει να κάνει δικό της νόμο για το Δίκαιο της Θάλασσας, εντελώς αυθαίρετα. Και τέλος, τι είναι εκείνο το οποίο βρίσκεται προς το όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα με βάση το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρίες είναι ήδη αναμεμειγμένες και είναι οι πρώτες που έχουν κατορθώσει να εξορύξουν φυσικό αέριο».www elzoni.gr

No comments: