Saturday, May 11, 2013



Θα εγκριθεί τη ΔευτέραΈκθεση-σοκ καλύπτει την επόμενη δόση

Η έγκριση της δόσης του Μαΐου, ύψους 4,2 δις ευρώ αναμένεται από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3 δις ευρώ, στην Κύπρο.

Αν και έχουν δημιουργηθεί ελπίδες για να ανάψει το πράσινο φως και για τη δόση του Ιουνίου, ύψους 3,2 δις ευρώ, θεωρείται απίθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η απόφαση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Πάντως, η τρόικα θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να εκταμιευτούν και οι δύο δόσεις, αν και οι αξιωματούχοι της πιστεύουν πως η χώρα μας έχει πολλά ακόμη να κάνει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και κυρίως της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, το Δ.Σ. του οργανισμού αναμένεται να συνεδριάσει στις 31 Μαΐου, προκειμένου να αποφασιστεί η έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δις ευρώ που αναλογεί στο Ταμείο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο «κούρεμα» προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, επανέλαβε σημεία της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του προηγουμένου  Νοεμβρίου, αλλά αφήνοντας παράλληλα - κατά κάποιο τρόπο - ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν στο τέλος του χρόνου. Δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι καινούριο», είπε.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη αναφορά του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ έχει καλή συνεργασία με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «συνεργαζόμαστε, αλλά παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις».

Για την Κύπρο ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 15 Μαΐου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να τιμωρείται ο κυπριακός λαός για λάθη τραπεζιτών και πολιτικών, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η αποστολή του Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων του είναι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χθες η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που λειτουργεί στη Βουλή και αναφέρεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει κίνδυνος για νέες μειώσεις στις συντάξεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα  ότι οι μειώσεις μισθών δεν ωφέλησαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα στην σελίδα 31 της Έκθεσης το Γραφείο Προϋπολογισμού χτυπά κώδωνα κινδύνου για μειώσεις συντάξεων: «Η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και σε ανατροφοδότηση της ύφεσης».

Σε άλλο σημείο η Έκθεση τονίζει ότι η «εσωτερική υποτίμηση» που έγινε με μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ., δεν είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Η Έμφαση που δόθηκε στην μείωση του κόστους εργασίας και τις θεσμικές μεταβολές στην αγορά εργασίας ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική.

Ουσιαστικά, αναφέρεται, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία, ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακές ή και μονοπωλιακές καταστάσεις)».  elzoni.gr

No comments: