Thursday, May 9, 2013


Ηλεκτρονική Έκδοση 

Προφυλακιστέος με εγγύηση 8 εκατ. δολαρίων ο απαγωγέας του Κλίβελαντ

Εγγύηση ύψους 8 εκατ. δολαρίων όρισε το δικαστήριο στον 52χρονο πρώην οδηγό σχολικού λεωφορείου Άριελ Κάστρο στον οποίο απαγγέλθηκαν τέσσερις κατηγορίες για απαγωγή και τρεις κατηγορίες για βιασμό των τριών γυναικών που απήγαγε και κρατούσε αιχμάλωτες περίπου μια δεκαετία στο σπίτι του στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Δεξιά ο Άριελ Κάστρο και δίπλα του οι αδελφοί του Πέδρο και Ονίλ. Στους δύο τελευταίους δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροιΔεξιά ο Άριελ Κάστρο και δίπλα του οι αδελφοί του Πέδρο και Ονίλ. Στους δύο τελευταίους δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι 
Η Μισέλ Νάιτ, η οποία εθεάθη για τελευταία φορά το 2002, η Αμάντα Μπέρι, που εξαφανίστηκε το 2003 και η Τζίνα Ντεζεζούς, της οποία τα ίχνη είχαν χαθεί από το 2004, βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ ζωντανές στην κατοικία του Άριελ Κάστρο, όταν ένας γείτονας βοήθησε την Μπέρι να καλέσει τις αστυνομικές αρχές. Όταν οι αστυνομικοί κατέφθασαν στο σπίτι ανακάλυψαν κι ένα ανήλικο κοριτσάκι το οποίο είναι κόρη της Μπέρι.
Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο ανέκφραστος με το κεφάλι σταθερά χαμηλωμένο ενώπιον της δικαστή Λόρεν Μουρ που του επιδίκασε εγγύηση ύψους 2 εκατ. δολάρια για κάθε μία από τις απαχθείσες και για το παιδί που γεννήθηκε στην αιχμαλωσία.
Η διορισμένη από το δικαστήριο δικηγόρος του Κάστρο, Κάθλιν ΝτεΜέτζ, δήλωσε ότι ο πελάτης της θα χρειαζόταν 800.000 δολάρια για να βγει από τη φυλακή, προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι δεν έχει αυτά τα λεφτά, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου λεφτά, επισήμανε. Ο Κάστρο φυλάσσεται υπό επιτήρηση για το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας και η δικηγόρος του δήλωσε ότι πιστεύει πως θα τον τοποθετήσουν στην απομόνωση.
Αρχικά οι δύο αδελφοί του Άριελ Κάστρο, ο 54χρονος Πέδρο και ο 50χρονος Ονίλ, είχαν επίσης συλληφθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση, αλλά δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, καθώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν γνώση των απαγωγών ή της αιχμαλωσίας των γυναικών. Ωστόσο εμφανίστηκαν μαζί με τον αδελφό τους στο δικαστήριο το πρωί της Πέμπτης, καθώς εκκρεμούσαν εναντίον τους πλημμελήματα, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με τις αρχές οι τρεις γυναίκες ήταν κατά διαστήματα δεμένες με αλυσίδες ή σκοινιά και υποβάλλονταν σε ασιτία και σεξουαλικές επιθέσεις και η μία απ' αυτές είχε πολλές αποβολές που προκάλεσε επίτηδες ο δεσμώτης της. Σύμφωνα με το μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Κλίβελαντ Μπράιαν Κάμινς, η μία από τις απαχθείσες είχε τουλάχιστον πέντε αποβολές στη διάρκεια των δέκα χρόνων για τις οποίες ευθύνεται ο Κάστρο, ο οποίος την άφηνε χωρίς τροφή για πολλές μέρες και την χτυπούσε στην κοιλιά.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως η Αμάντα Μπέρι απέκτησε μια κόρη, που σήμερα είναι έξι ετών. Το μωρό γεννήθηκε σε μια πλαστική παιδική πισίνα τα Χριστούγεννα του 2006 με τη βοήθεια μιας από τις δύο γυναίκες, μάλλον της Νάιτ και θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις DNA για να διαπιστωθεί αν πατέρας του παιδιού είναι ο Κάστρο.
Σύμφωνα με τον Κάμινς, ο οποίος επικαλείται στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, οι γυναίκες δεν βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο, αλλά γνώριζε η μία την ύπαρξη της άλλης. Ο Κάστρο τους επέτρεψε να συναντηθούν όταν ήταν πλέον σίγουρος για τον έλεγχο που ασκούσε επάνω τους.
Οι τρεις γυναίκες δήλωσαν στην αστυνομία ότι απήχθησαν όταν ο Κάστρο τους πρότεινε να τις μεταφέρει με το αυτοκίνητό του κι εκείνες δέχθηκαν.
Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική αφού η Αμάντα Μπέρι, 27 ετών και η Τζίνα Ντεζεζούς, 23 ετών, επέστρεψαν στις οικογένειές τους. Η 32χρονη Μισέλ Νάιτ εξακολουθεί να νοσηλεύεται, αλλά βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Κλίβελαντ Μάρτιν Φλασκ τόνισε πως η αστυνομία δεν είχε ποτέ πληροφορίες ότι κάτι μη φυσιολογικό συνέβαινε στο σπίτι της Λεωφόρου Σέιμουρ, αν και παραδέχθηκε πως η αστυνομία είχε πάει δυο φορές στην περιοχή, τον Μάρτιο του 2000 για ένα καυγά στο δρόμο και τον Ιανουάριο του 2004, όταν ο Κάστρο είχε αφήσει ένα παιδί μέσα στο σχολικό.
Πηγή:ΑΠΕ, Reuters

No comments: