Tuesday, May 28, 2013

Για τον ρατσισμό και... άλλα αδικήματαΣυμφώνησαν ότι διαφωνούν και... συνεχίζουν
Χωρίς πολιτική συμφωνία έληξε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισαν για ακόμη μία φορά την ανάγκη κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. 

«Πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, γιατί πρέπει να πεισθεί και η Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική, νομική, όπου θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα και ως νομικοί, αλλά κάνουμε μια συζήτηση η οποία είναι βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Ελπίζουμε η ΝΔ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη διεθνή υποχρέωση για μια πλήρη νομοθεσία κατά φιλοναζιστικών συμπεριφορών, ενώ τόνισε ότι «σαφής προτίμηση» του ΠΑΣΟΚ είναι να πρόκειται για νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

«Ζήτησα να έρθει στη Βουλή στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την προηγουμενη νομοθεσία» ανέφερε από την πλευρά του Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για δημοκρατική υποχρέωση, για πράξη νομοθετικής δημοκρατίας. 

Βολές Κουβέλη κατά ΚΕΝΕ 

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή,που, μεταξύ άλλων, έκρινε πως το υφιστάμενο πλαίσιο για το ρατσισμό επαρκεί, χαρακτηρίζοντας τη γνωμάτευση της Επιτροπής «απαράδεκτη». 

«Έχω πλήρη τη διαφωνία με τη ΚΕΝΕ, η οποία έσπευσε και έσπευσε απαραδέκτως, να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ, για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις, πέραν των καινούργιων διατάξεων που υπάρχουν στο Σχέδιο Νόμου, είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Όταν μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είχε μιλήσει με ταυτόσημο λόγο ότι είναι συνταγματικές οι ρυθμίσεις. 

Και θα έλεγα ότι δεν ήταν καθόλου ορθό αυτό που επέτρεψαν τα μέλη της ΚΕΝΕ, δύο ώρες κατά κυριολεξία πριν από τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να εκδώσουν και να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Άποψη και θέση με την οποία, ας το επαναλάβω, διαφωνώ. Διαφωνώ και θεωρώ ότι αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται, τουλάχιστον, για απαράδεκτη σκοπιμότητα» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. 

Ο συντονισμός της κυβέρνησης στο επίκεντρο 

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «ετέθη θέμα συντονισμού της κυβέρνησης», ενώ συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων, η ανάγκη να προωθεί το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα. 

Την ύπαρξη προβλήματος συντονισμού της κυβέρνησης τόνισε και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει οι εταίροι να μιλήσουν για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής. 

Συζητήσεις για την ανεργία 

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής. Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Δεν μπορεί να βλέπουμε στις ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μετά να βγαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος και να λέει «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ας έρθει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι δεν έγινε συζήτηση για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για την ανεργία, ενώ σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο. 

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε σενάρια, νομίζω ότι αύριο υπάρχει διακομματική» και ότι ο νόμος πρέπει να κατατεθεί πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε ερώτηση για το εάν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όταν είμαστε έτοιμοι θα σας πούμε». 

ΚΚΕ: Αντιλαϊκή η ατζέντα της σύσκεψης 

Για συνολική αντιλαϊκή ατζέντα της σύσκεψης παρά τις όποιες διαφωνίες των τριών πολιτικών αρχηγών στο λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει η συμφωνία στις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα μέσω καινούργιων και εξοντωτικών φόρων. 

Με αφορμή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, το ΚΚΕ υποστήριξε πως «αυτές οι ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις υπηρετούν και τη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και άλλους στόχους σε βάρος του εργατικού-λαϊκού κινήματος», ενώ πρόσιεσε ότι «δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν το λαό και τους μαζικούς φορείς από το να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το ναζισμό».       www.elzoni.gr

No comments: