Wednesday, July 31, 2013

O J. Simpson paroled......

O.J. Simpson paroled on some charges, but will remain in Nevada prison



O. J. Simpson sits for the second day of an evidentiary hearing in Clark County District Court in Las Vegas on May 14.
O. J. Simpson sits for the second day of an evidentiary hearing in Clark County District Court in Las Vegas on May 14.
O.J. Simpson has been granted parole on some charges stemming from his 2008 kidnapping and armed robbery convictions involving the holdup of two sports memorabilia dealers at a Las Vegas hotel room.
But the order doesn't mean Simpson will be released any time soon.
The Nevada Board of Parole Commissioners on Wednesday released an order approving the former National Football League star's parole request.
But the order doesn't mean Simpson will be leaving Lovelock Correctional Center. He was convicted on multiple charges and faces at least four more years in prison on sentences that were ordered to run consecutively.
Simpson appeared before a two-member parole panel last Thursday to plead for leniency. He expressed regret for his actions and said he's tried to be a model inmate while behind bars.
Prison officials say he's had no disciplinary actions against him.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

Επισκόπηση τύπου

Η «dolce vita» του χθες

Τις οδυνηρές αλλαγές που επέφερε η κρίση στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες καταγράφει η Handelsblatt. Την ίδια ώρα σχολιάζονται οι κατηγορίες κατά του Ν. Λάμερτ για λογοκλοπή.
Οι κατηγορίες για λογοκλοπή εναντίον του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ μέσω ανάρτησης ενός ανώνυμου μπλόγκερ στο διαδίκτυο, απασχολούν τους γερμανούς σχολιαστές.
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου προειδοποιεί ότι πριν να γίνει λόγος για λογοκλοπή στην περίπτωση Λάμερτ, θα πρέπει να διερευνηθούν οι κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ εξαίρει και τη στάση της αντιπολίτευσης. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Οπωσδήποτε είναι εκπληκτικό το εξής: Ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες λογοκλοπής και η αντιπολίτευση καλεί σε συγκράτηση. Και αυτό λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Μόνο μπράβο μπορεί να πει κανείς».
Στο στόχαστρο ενός μπλόγκερ και ο πρόεδρος της γερμανικής ΒουλήςΣτο στόχαστρο ενός μπλόγκερ και ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής
Αυτοί οι χαμηλοί τόνοι από πλευράς πολιτικού αντιπάλου δεν είναι μόνο ένα σημάδι ωριμότητας έναντι κατηγοριών για λογοκλοπή μετά από δυόμισι χρόνια συζητήσεων περί αντιγραφής επιστημονικών κειμένων από πολιτικούς. Η συγκράτηση επιβάλλεται και από την ίδια την υπόθεση. Ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με αξιοπιστία αν ο Λάμερτ παρέδωσε ένα διδακτορικό με λογοκλοπές και οι σχετικές υποδείξεις από το διαδίκτυο δεν επαρκούν. Σαφές είναι μόνο ότι η διδακτορική διατριβή έχει λάθη».
Με αφορμή το ίδιο ζήτημα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι η ουσιαστική ευθύνη για τις υποθέσεις λογοκλοπής οφείλεται ως επί το πλείστον στην αμέλεια που επιδεικνύουν οι επιβλέποντες καθηγητές και σχολιάζει σε σκωπτικό τόνο: «Στη νέα γενιά πολιτικών μπορεί μόνο να συστήσει κανείς να εισέρχονται στην πολιτική χωρίς κανέναν τίτλο σπουδών (…) Και για όσους κατέχουν προ πολλού κάποιο αξίωμα η σύσταση είναι η εξής: Να αναστείλουν απλά όλους τους ακαδημαϊκούς τίτλους για το διάστημα της δημόσιας ζωής τους, έτσι ώστε να σταματήσουν οι πρόωρες καταδίκες».
«Η κρίση είναι πανταχού παρούσα»
Εικόνες κρίσης στους αθηναϊκούς δρόμουςΕικόνες κρίσης στους αθηναϊκούς δρόμους
Στη διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δημοσιεύεται τριπλή ανταπόκριση από τον ευρωπαϊκό Νότο. «Η dolce vita; Αυτό ήταν χθες»: Με αυτόν τον τίτλο, τρεις ανταποκριτές καταγράφουν από την Αθήνα, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη τις οδυνηρές αλλαγές που επέφερε η χρηματοοικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «την καλοκαιρινή περίοδο κυριαρχούσε στον ευρωπαϊκό Νότο ένας γλυκός τρόπος ζωής. Ωστόσο η κρίση αλλάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων». Οι δημοσιογράφοι επισκέπτονται τις τρεις χώρες καταγράφοντας ελλείψεις σε τρόφιμα, εργασιακή ανασφάλεια και… εκπτώσεις σε παραλιακά μπαρ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Στο απόσπασμα που αναφέρεται στην Ελλάδα, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερντ Χέλερ συνομιλεί με ένα ελληνικό ζευγάρι. Η 42χρονη Νάνσι εργαζόταν 20 χρόνια στο εργοστάσιο της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της εταιρίας έχασε τη δουλειά της χωρίς ελπίδες να βρει νέα απασχόληση, όπως λέει. Το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας περιγράφει και ο σύζυγός της Χρήστος, που εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη. Οι απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων τον κάνουν να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει κι αυτός τη δουλειά του.
Ο γερμανός δημοσιογράφος προχωρά σε μία καταγραφή των συνεπειών που επέφερε η κρίση στη χώρα: «Σχεδόν 900.000 Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους από το 2009. Ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε από το 10% στο 27%. Κυριολεκτικά καμία οικογένεια στον κύκλο των γνωριμιών μου δεν έχει μείνει αλώβητη, όλοι έχουν έναν τουλάχιστον άνεργο στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον. (…) Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας η κρίση είναι πανταχού παρούσα. Σε κάποιους εμπορικούς δρόμους το ένα τρίτο των καταστημάτων και των εστιατορίων έκλεισαν. (…) Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια περίπου 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση. Πίσω από κάθε χρεοκοπία κρύβεται ένα αποτυχημένο πλάνο ζωής, πίσω από κάθε απόλυση ένα ανθρώπινο δράμα», παρατηρεί ο γερμανός σχολιαστής.
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη       DW DE

Tuesday, July 30, 2013

νέο σκωτσεζικο ντους

Προάγγελος θερμού Φθινοπώρου η καυτή έκθεση της Κομισιόν
30/07/2013

Θερμό καλοκαίρι και ακόμη πιο θερμό φθινόπωρο προοιωνίζονται το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αλλά και η έκθεση της Κομισιόν, δύο κείμενα που καταδεικνύουν προόδους, αλλά και καθυστερήσεις και νέους οδυνηρούς τρόπους προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2015 και 4 συνολικά δις ευρώ ως το τέλος του 2016. 

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει την παράταση για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το 2016, της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κάτι που πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Νοέμβριο και ενώ η εισφορά αλληλεγγύης επρόκειτο να διακοπεί στο τέλος του 2015. 

Πρόκειται για την έκτακτη εισφορά μεταξύ 1% και 4%, που επιβάλλεται στο σύνολο των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, τόκοι, μερίσματα) με όσους δηλώνουν από 12.000 ως 20.000 να καταβάλλουν το 1%, εκείνοι που δηλώνουν από 20.000 ως 50.000 ευρώ το 2%, από 50.000 ως 100.000 ευρώ το 3% και άνω των 100.000 ευρώ το 4% - εξαιρουμένων των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των  αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. 

Η έκθεση της Κομισιόν 

Στο μεταξύ, δίκην σκοτσέζικου ντους ήλθε και η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος μετά την αξιολόγηση της τρόικας μεταξύ της 4ης και 19ης Ιουνίου και 1ης και 7ης Ιουλίου. 

Στην 222 σελίδων έκθεση διαπιστώνεται πρόοδος στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, πλην όμως διαπιστώνονται και καθυστερήσεις και «βραδείς ρυθμοί». 

Αναφέρεται ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος βελτιώνονται σταθερά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει ολοκληρωθεί, ενώ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν στον τομέα της υγείας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. 

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες σε πολλούς τομείς, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενέργεια και τη Δικαιοσύνη. 

Επισημαίνεται, ότι η ελληνική οικονομία θα επωφελείτο σημαντικά από μια πιο αποφασιστική και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. 

Όσον αφορά στις μακροοικονομικές προοπτικές, η Επιτροπή σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές αυτές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση: Αναμένεται μέτρια ανάκαμψη από τις αρχές του 2014, η οποία θα βασιστεί στη βελτίωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2014 προβλέπεται να είναι της τάξεως του 0,6% για το 2014, ενώ από το 2015 και μετά αναμένεται επιτάχυνση. 

Όσον αφορά τους στόχους στα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ικανοποιήθηκαν με το παραπάνω το 2012. 

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, το 2012 το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ (χαμηλότερα από το στόχο του -1,5%), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ το 2012.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη η βαθιά οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αποστολή της Τρόικας εντόπισε νέες ελλείψεις, ιδίως στον τομέα της υγείας, που απειλούσε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και το 2014. Εντοπίστηκαν υπερβάσεις στον τομέα της υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε ορισμένα φορολογικά έσοδα. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η απόδοση ορισμένων μέτρων, κυρίως στον τομέα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, συμβάλλοντας έτσι στο κενό. 

Γίνεται, όμως, αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει ορισμένα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για το 2014, ειδικότερα την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τις ένοπλες δυνάμεις. 

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι ελλείψει διορθωτικών μέτρων, ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 0,5% του ΑΕΠ θα προκύψει συνολικά για τα έτη 2013 και 2014.

Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει τα διορθωτικά μέτρα προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. 

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, οι ελληνικές αρχές υιοθετούν βραχυπρόθεσμα ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι οι δαπάνες συνάδουν με τον προϋπολογισμό του 2013. 

Επίσης μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος,(π.χ. ειδική προσαύξηση αλληλεγγύης από το εισόδημα για τόκους και μερίσματα) αναμένεται να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα, ενώ κάποια μέτρα που σχεδιάζονταν για το 2014 θα εφαρμοστούν νωρίτερα, όπως ο φόρος πολυτελείας.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2013 και το 2014, η Επιτροπή επισημαίνει ότι παραμένουν «αβέβαιες». 

Όσον αφορά το 2013 επισημαίνεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. 

Όσον αφορά το 2014, σημειώνεται ότι βασικοί παράγοντες αβεβαιότητας αποτελούν η ικανότητα συλλογής εσόδων και ο σχεδιασμός του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το 2014.

Σχετικά με το δημοσιοοικονομικό κενό που αναμένεται να προκύψει μετά το 2014, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 1,75% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2% του ΑΕΠ το 2016. 

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το φθινόπωρο θα υπάρχουν νέα και πιο ολοκληρωμένα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να καλυφθεί το 2015 και 2016. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι προβλέπεται σταθερή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, με στόχο να φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016, κάτι το οποίο θα βελτίωνε τη δυναμική του χρέους.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η αύξηση των δημόσιων εσόδων και η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για τη βούληση και την ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να συλλέξει αποτελεσματικά και αποδοτικά τα έσοδα. 

Όσον αφορά στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η Επιτροπή σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος και ότι το 2013 αποδείχτηκε, μέχρι στιγμής, κατώτερο των προσδοκιών. 

Επισημαίνεται οι στόχοι για το 2013 δεν ικανοποιήθηκαν και θα πρέπει να καλυφθούν το 2014. Σημειώνεται, ειδικότερα ότι υπήρξε πρόοδος στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΣΦΑ αλλά όχι για τη ΔΕΠΑ. 

Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, η Επιτροπή τονίζει ότι συνεχίζεται η συρρίκνωσή του, αλλά με καθυστερήσεις. 

Όπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν σε μία «φιλόδοξη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα υλοποιηθεί σε στάδια εντός του 2013». 

Συγκεκριμένα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013. 

Σημειώνεται επίσης, ότι οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας απαιτούν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, όπου χρειάζεται, ακόμα και με κλείσιμο, συγχώνευση ή αναδιάρθρωση δημόσιων οργανισμών, μετακινώντας ή απολύοντας το προσωπικό. 

Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μέσω της οποίας αναμένεται να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να διατηρηθεί η προστασία των καταθετών. 

Επισημαίνεται, ακόμη ότι το ποσό των 50 δις ευρώ ήταν αρκετό για να καλύψει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν τεστ αντοχής.

Όσον αφορά στη δυναμική του χρέους προβλέπεται να μπει σε πτωτική πορεία το 2014 και να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμόζεται στο ακέραιο. 

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικοί. 

Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται με τα κατεστημένα συμφέροντα, τις αντιξοότητες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, λόγω της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2013, καθώς και με την αναιμική οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. 

Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των αντιστάσεων που συναντά η προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τυχόν αποτυχία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα καθυστερούσε την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την οικονομική ανάκαμψη. 

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ορισμένες «θετικές αβεβαιότητες», όπως π.χ. η προσέλκυση ξένων επενδύσεων λόγω άρσης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος. 

Επιπλέον, θετικές επιδράσεις θα μπορούσε να φέρει η ένεση ρευστότητας που αναμένεται από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης, μια πιο δυναμική τουριστική περίοδος και η επανεκκίνηση των μεγάλων δημόσιων έργων.    www elzoni gr

Friday, July 26, 2013

Turkish PM Erdogan......


Turkish PM Erdogan threatens to sue Times over open letter

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan. 18 July 2013Critics of Mr Erdogan accuse him of being increasingly authoritarian

Related Stories

Turkey's prime minister has threatened legal action against a UK newspaper for publishing an open letter criticising his handling of recent protests.
Recep Tayyip Erdogan accused the Times of "renting out its pages for money".
Hollywood celebrities and academics were among those who signed the letter this week accusing Turkey's government of "dictatorial rule".
A row over a park in Istanbul last month triggered widespread anti-government protests.
At least four people were killed and thousands more injured as police cracked down on demonstrators who accused Mr Erdogan of becoming increasingly authoritarian.
"The press wants to throw mud to see if it sticks," Mr Erdogan told reporters in comments broadcast on Turkey's NTV channel.
"The Times is renting out its own pages for money. This is the Times' failing. We will pursue legal channels regarding the Times."
Anti-government protesters in Taksim, Istanbul. 20 July 2013Mr Erdogan has referred to the anti-government protesters as "thugs"
Mr Erdogan said those who signed the letter - taken out as an full-page advertisement - had "rented out their thoughts" and did not genuinely support democracy.
"If they truly believed in democracy, they couldn't have displayed such a lack of character to call the leader of a party that won 50% of the vote a dictator," the prime minister said.
The Times has so far not commented on the remarks.
The open letter was signed by 30 people including Turkish pianist Fazil Say, US film stars Sean Penn and Susan Sarandon, film director David Lynch and British historian David Starkey.
They condemned the crackdown on anti-government protesters and compared giant pro-government rallies - organised by Mr Erdogan's AKP party to counter the protests - to the huge rallies staged in Adolf Hitler's Nazi Germany.
The wave of unrest in Turkey was sparked by demonstrations against controversial plans to redevelop Istanbul's Gezi Park.
The authorities' heavy-handed response sparked anti-government protests nationwide.

Thursday, July 25, 2013

Πολιτική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ: Τα δεινά πίσω από τις υποσχέσεις
25/07/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν καταλάβαμε καλά από το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του Ιδρυτικού του Συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο – διαφορετικά πώς θα υποκλέψει (και αυτός) τις ψήφους των ευκολόπιστων; 

Τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, υπόσχονται αυξήσεις, επαναπροσλήψεις, ακυρώσεις μνημονίων και αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και ιθαγένειες στους… μελλοντικούς ψηφοφόρους του. 

Πώς θα τα πετύχει όλα αυτά; 

Μα προφανώς… αυτόματα! 

Θα καταργήσει τα μνημόνια, θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, θα κάνει λογιστικό έλεγχο και ενώ θα τα κάνει όλα αυτά, παράλληλα θα αποκαθιστά στα προ μνημονίου επίπεδα τις εργασιακές σχέσεις, τον κατώτερο μισθό, την κατώτερη σύνταξη, το επίδομα ανεργίας, τα οικογενειακά επιδόματα, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βέβαια, «όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν θα επαναπροσληφθούν»! 

Και επειδή «καμιά θυσία για το ευρώ», αν μας πολυζορίσουν, θα τους κάνουμε να το μετανιώσουν. 

Πώς; Μα… «με όλα τα δυνατά όπλα», αφού… 

«Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει». 

Συγγνώμη, αλλά ποια είναι αυτά τα «όλα τα δυνατά όπλα» που μπορούν να επιστρατεύσουν; 

Και τι είδους προετοιμασία έχουν κάνει ώστε να… αναμετρηθούν με «οποιαδήποτε εξέλιξη»; 

Μήπως μπορούν να περιγράψουν σ’ αυτούς που προσπαθούν να παραπλανήσουν εις τι συνίσταται αυτή η «οποιαδήποτε εξέλιξη»; 

Για να ξέρουμε δηλαδή αν πράγματι θα έχουν την (τόσο βέβαιη για τους ίδιους) στήριξη του ελληνικού λαού. 

Το ξέρουν, βέβαια, πως εκτός από το χρέος (για τη διαγραφή του οποίου θα τρίξουν τα δόντια στους δανειστές και αυτοί θα καθίσουν κότες), υπάρχουν και τα ελλείμματα. 

Αλλά ας μην χολοσκάμε. 

Αυτά, λένε, θα τα αντιμετωπίσουν με… «αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και την περιβαλλοντικά ασφαλή ανάπτυξη» - ακριβώς δηλαδή όπως έλεγε ότι θα λύσει το θέμα ο Γ. Παπανδρέου, στις παραμονές των εκλογών του 2009 (και τα είδαμε τα χαΐρια μας). 

Άσε που αφού θα έχουν πάρει πίσω και τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ, θα θέσουν και το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου. 

Και όχι μόνο αυτό! Θα ιδρύσουν και καινούργιες δημόσιες τράπεζες «ειδικού σκοπού»! 

Τώρα αν οι τράπεζες θα έχουν λεφτά, αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα. 

Και επειδή στο μεταξύ κάτι πρέπει και να τρώμε, μην ανησυχείτε: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει και για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και αυτάρκειας. 

Πώς; 

Μα… αναδιανέμοντας την αγροτική γη (δημόσια, εκκλησιαστική και – προσέξτε – μεγάλη ιδιωτική), οπότε θα αρχίσουμε όλοι να καλλιεργούμε και να τρώμε, όπως στην Αλβανία του Χότζα. 

Εντάξει, χρειαζόμαστε πρώτες ύλες, αλλά και εδώ υπάρχει λύση. 

«Επιδιώκουμε τη μείωση των τιμών των πρώτων υλών», μας λένε. 

Κι’ αν δεν τις μειώσουν οι ξένοι που μας τις προμηθεύουν δια των εισαγωγών; 

Εδώ, δεν υπάρχει απάντηση. Άλλωστε, δεν λένε ότι θα το πετύχουν, ότι το επιδιώκουν λένε! 

Άσε που διεκδικούν και ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. 

Κι’ αν αυτοί που χαράσσουν αυτή την πολιτική έχουν άλλη γνώμη; 

Εντάξει, δεν έγινε τίποτε. Θα πούμε στον κόσμο ότι «διεκδικούσαμε», όχι πως ήμασταν βέβαιοι και ότι θα το πετύχουμε! 

Και ενώ θα επιστρατεύουν «όλα τα δυνατά μέσα» και θα αναμετρώνται με «οποιαδήποτε εξέλιξη», θα μπορούν συγχρόνως να κάνουν όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα. 

Μεταξύ αυτών και η «δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας - ντόπιων και αλλοδαπών - στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση». 

Δηλαδή θα παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους εργάζονται ανασφάλιστοι, αλλά και στους λαθρομετανάστες! 

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό «με τον σύνθετο χαρακτήρα του ως ανθρωπιστικό, ταξικό και διεθνές ζήτημα». 

Τι σημαίνει αυτό; 

Μα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει «μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους μετανάστες "χωρίς χαρτιά" και μια νέα διαδικασία πολιτογράφησης για όσους ζουν και εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται και η άμεση παροχή ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα». 

Και ενώ θα στείλουμε το μήνυμα πως εδώ είναι η χώρα του «μπάτε σκύλοι, αλέστε», μας υπόσχονται πως το σχέδιό τους θα έχει ως άμεση επίδραση τον… περιορισμό της εγκληματικότητας. 

Και αφού θα έχουμε γίνει τόσο πολύ διεθνιστές, θα λύσουμε και μερικά ακόμη «προβληματάκια». 

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο, «αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό», συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό». 

Και βέβαια, θα προωθηθεί «μια ανεξάρτητη, πολυδιάσταση και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική» - σας θυμίζει κάτι; - για την οποία απαιτείται «η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ» - αυτό πια δεν πιστεύω να μην σας θυμίζει τα αλήστου μνήμης «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» και «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου»! 

Δηλαδή, την ώρα που οι Σκοπιανοί σκοτώνονται για να τους επιτρέψουμε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ώρα που οι Τούρκοι εμποδίζουν την Κύπρο να γίνει μέλος της Συμμαχίας, θα… φύγουμε εμείς! 

Φυσικά! Διότι… 

«Από τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο προκύπτει η ανάγκη επίλυσης όλων των ανοιχτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη βάση των κανόνων δικαίου και της ειρήνης, προς όφελος των κοινών συμφερόντων των λαών της περιοχής». 

Πώς τώρα θα τα πετύχουμε όλα αυτά, όταν θα έχουμε βρεθεί εκτός ΕΕ, ευρώ και ΝΑΤΟ, ο Θεός και η ψυχή μας.

Συμπέρασμα: Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας «υπόσχεται» μόνο να ξεμείνουμε από τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες και καύσιμα. 

Μας «υπόσχεται» ακόμη μεγαλύτερα – εθνικά – δεινά… 

Wednesday, July 24, 2013

Οι τρεις φάσεις της κινητικότηταςΠυρετός συσκέψεων με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο

Με την απειλή των αποκλίσεων από το πρόγραμμα να παραμένει ζωντανή και τον κίνδυνο ο επόμενος έλεγχος της τρόικας να αποτελέσει άλλη μια βασανιστική διαδικασία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη διάρκεια του οποίου έδωσε σαφείς εντολές στους εμπλεκόμενους υπουργούς για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. 

Μετά τη σύσκεψη, ο μεν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δόθηκαν κατευθύνσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, όσον αφορά και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά στοιχεία, ο δε υπουργός των Οικονομικών Ι. Στουρνάρας δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αλλαγών μέσα σε υπουργεία και κυρίως στο υπουργείο Παιδείας. 

Όπως είναι γνωστό, μέχρι τον Σεπτέμβριο σε καθεστώς κινητικότητας πρέπει να έχουν τεθεί 12.500 υπάλληλοι (4.200 ως τα τέλη Ιουλίου και 8.300 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου). 

Η τρίτη φάση προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο, οπότε σε κινητικότητα θα τεθούν άλλοι 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι. 

Για τη δεύτερη φάση, του Σεπτεμβρίου, έχουν βρεθεί οι 7.700 υπάλληλοι, ενώ αναζητούνται άλλοι 4.800. 

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο θα επιχειρηθεί και η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ. 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας, αυτό θα επιχειρηθεί  «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης». 
Κάν’ το όπως ο δήμαρχος...
Του Πάσχου Μανδραβέλη
Παρά την ισοπεδωτική γκρίνια για το πολιτικό σύστημα υπήρξαν περιπτώσεις που το κράτος μειώθηκε και υπάλληλοί του έφυγαν. Είχαμε την μεγάλη έξοδο των 32.000 Stagiers στα τέλη του 2009. Μετά τη διακοπή 60.000 συμβάσεων στο Δημόσιο το 2010-2011. Υπήρξε και η μείωση, λόγω «Καλλικράτη», άλλων 9.100 αμειβόμενων θέσεων αιρετών Διοικητικών Συμβουλίων κ.λπ. Βεβαίως όλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό των όρων που εφευρέθηκαν κατόπιν (κινητικότητα, διαθεσιμότητα κ.λπ.) για να μην γίνει τίποτε, αλλά αν κοιτάξουμε τη συνολική εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης θα βρούμε πολλά success stories, τα οποία μάλιστα καταγράφει και η τρόικα στις εκθέσεις της.
Στον δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας 984, για παράδειγμα, από τα 347 άτομα που εργαζόταν (και κάποια «δούλευαν») στις 31/12/2010, δύο χρόνια μετά είχαν μείνει 231 και χωρίς ο σταθμός να κλείσει ούτε ώρα. Το κόστος μισθοδοσίας του μειώθηκε κατά 40%, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αποζημιώσεων όσων έφυγαν. Παρένθεση: εντυπωσιακή είναι και η μείωση σε «γραφική ύλη και αναλώσιμα». Από 125.000 ευρώ (!) το 2010 σε 18.500 το 2011, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο με τις σπατάλες του Δημοσίου.
Συνολικά, ο μεγαλύτερος ΟΤΑ παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα χρόνια της δημαρχίας του κ. Γιώργου Καμίνη. Τον Ιανουάριο του 2011 ο Δήμος Αθηναίων απασχολούσε 11.500 εργαζόμενους. Σήμερα είναι 8.700. Οι διευθύνσεις από 34 έγιναν 23. Οι εταιρείες του μειώθηκαν από δεκαοκτώ σε έντεκα. Η χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 60% και παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Αθηναίων έχει γίνει ο ισχυρότερος πυλώνας του κοινωνικού κράτους που απέμεινε στην πρωτεύουσα: 5.500 παιδιά φιλοξενούνται και τρέφονται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο παρασκευάζει καθημερινά 9.500 μερίδες φαγητού για απόρους και σχολεία. Φυσικά έχει και τη συμπαράσταση της Κοινωνίας των Πολιτών. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας που δημιουργήθηκε μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 3.000 οικογένειες.
Παρά την κρίση, παρά την αυξανόμενο έργο πρόνοιας ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να μειώσει τα χρέη προς ιδιώτες προμηθευτές από 48 σε 25 εκατ. ευρώ.
Αυτό το (πραγματικό) success story του Δήμου Αθηναίων δεν είναι μοναδικό. Υπάρχουν κι άλλοι ΟΤΑ στην Ελλάδα που με περιορισμένους πόρους παράγουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία περνούν απαρατήρητα από τα ραντάρ των -επίσης κρατικοκεντρικών- ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλές ιστορίες αποτυχίας στην Τ.Α. (γι’ αυτό στις τοπικές εκλογές οι δημοτικές αρχές αλλάζουν σε ποσοστό 45%-50%) αλλά υπάρχουν και ιστορίες επιτυχίας στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στον Βόλο, στο Καρπενήσι και αλλαχού.
Θα συμφωνήσουμε ότι ο κ. Καμίνης είναι πιο έξυπνος, από πολλούς υπουργούς που μας κυβέρνησαν διαχρονικά. Αλλά το μυστικό της επιτυχίας του δεν βρίσκεται εκεί. Εχει και μικρότερο πεδίο διαχείρισης, από έναν υπουργό που είναι αναγκασμένος να ασχολείται με μονάδες σε περιοχές που αγνοεί ότι υπάρχουν.
Το μυστικό είναι ότι ένας δήμαρχος είναι πιο κοντά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και μπορεί να τις εξυπηρετήσει καλύτερα. Το άλλο μυστικό είναι ότι και η κοινωνία είναι πιο κοντά στον δήμαρχο και έχει περισσότερες ευκαιρίες να του τα ψάλει, αν δεν εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες.kathimerini