Saturday, July 13, 2013

politiki

Πολιτική

Το γερμανικό «όχι» στο κούρεμα

Αναπόφευκτο θεωρούν οι αναλυτές ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Μέρκελ και Σόιμπλε διαψεύδουν τα περί «κουρέματος» αλλά μιλούν για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.
«Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου το Βερολίνο δεν θέλει καμία συζήτηση για την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την τραπεζική ένωση, καθώς όλα αυτά σημαίνουν ότι πιθανόν οι γερμανοί φορολογούμενοι να χάσουν κι άλλα χρήματα», παρατηρεί ο Βόλφγκανγκ Τούτσεκ στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει αυτό να απομειωθεί αισθητά προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα.
Οι περισσότεροι «βλέπουν» εξελίξεις στο ζήτημα αυτό μετά τις γερμανικές εκλογές. Η φιλολογία περί «κουρέματος» έχει φουντώσει, αναγκάζοντας την καγκελάριο Μέρκελ και τον επί των Οικονομικών υπουργό της να τοποθετηθούν. Σε συνέντευξή της προς τις εφημερίδες Märkische Oderzeitung και Südwest Presse, η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «δεν βλέπει» ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την καγκελάριο, ένα δεύτερο «κούρεμα» θα σήμαινε επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εταίρους στην ευρωζώνη. Το «δεν βλέπω» της Μέρκελ δεν συνιστά φυσικά κατηγορηματική διάψευση στο ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το ίδιο ισχύει και για την διατύπωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του προς την Bild υπογραμμίζει ότι «η απομείωση του ελληνικού χρέους ήταν μια μεμονωμένη και μοναδική περίπτωση».
Κανένας επενδυτής «δεν θα επένδυε σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», σε περίπτωση που αμφισβητηθεί αυτό προειδοποιεί ο κ. Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας.
«Καλύτερα με την Αθήνα παρά χωρίς ευρώ»
Μέρκελ και Σόιμπλε διαψεύδουν τα περί «κουρέματος» αλλά μιλούν για περαιτέρω στήριξη της ΕλλάδαςΜέρκελ και Σόιμπλε διαψεύδουν τα περί «κουρέματος» αλλά μιλούν για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας
Πράγματι, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση «δεν το βλέπω» της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και η τοποθέτηση Σόιμπλε που λέει ότι «θα συζητήσουμε στο Eurogroup την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας» δεν αποκλείουν διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Και οι διευκολύνσεις αυτές θα κινηθούν πιθανότατα στην κατεύθυνση μιας γενναίας μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αναδιάρθρωση «αλά PSI» δεν θα υπάρξει, αλλά όλα τα άλλα μοντέλα «διευκολύνσεων» είναι στο τραπέζι για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Παρόμοιος είναι και ο προβληματισμός στην -επίσης προεκλογική- Αυστρία. Σε αντίθεση όμως με το Βερολίνο, στην Αυστρία υπάρχει μια ακροδεξιά με ισχυρή εκλογική επιρροή, η οποία αμφισβητεί το κοινό νόμισμα και την ευρωζώνη. Τον κίνδυνο αυτόν αξιολογούν σωστά οι αυστριακοί αναλυτές όταν ζητούν από την αυστριακή κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες γιατί είναι απαραίτητη η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, παρόλο που οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. «Είναι προτιμότερο να δώσουμε στους Έλληνες ακόμα λίγα δισεκατομμύρια ή να τα διαγράψουμε από το χρέος τους, παρά να αφήσουμε την κρίση να εκδηλωθεί και πάλι με όλη της την ένταση», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Τούτσεκ στην Wirtschaftsblatt, παραπέμποντας στο γεγονός ότι το μόνο που κρατά τις χρηματαγορές υπό έλεγχο είναι η απειλή της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει όλα τα κρατικά ομόλογα, εάν κριθεί αναγκαίο. Και ο Τούτσεκ προσθέτει: «Ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης και η συνακόλουθη απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να ενθαρρύνουν τους κερδοσκόπους να προκαλέσουν την ΕΚΤ και να την αναγκάσουν να διαθέσει κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμύρια, κάτι που τελικά θα κοστίσει πολύ περισσότερο στην Αυστρία και τη Γερμανία. Γιατί το τέλος της ευρωζώνης, σύμφωνα με μελέτες, θα στοίχιζε στην παγκόσμια οικονομία δεκάδες τρισεκατομμύρια».
Η Μέρκελ για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
H Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειεςH Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες
Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε από τη Σλοβενία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, "ευχάριστο" το γεγονός ότι η Αθήνα θα πάρει την επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας, αλλά διευκρίνισε ότι έπονται ακόμη δύσκολοι καιροί για τη χώρα. «Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες, γιατί η μείωση των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί». Όπως μεταδίδει το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες, παρατήρησε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να προχωρήσουν οι περικοπές στο Δημόσιο, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω εγχείρημα σημαντικό. Για αυτό ευχήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση «κάθε επιτυχία».
Σταμάτης Ασημένιος    dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

1 comment:

lornion said...

δεν είναι δυνατον να πείσεις για αλλαγή πολιτικής ,οταν φαντάζει στον ορίζοντα η ισχύς του νομίσματος.