Wednesday, July 3, 2013

τελεσίφραφο στους εκπαιδευτικούς

Τελεσίγραφο στους εκπαιδευτικούς

Αναψαν στο φουλ οι μηχανές στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χθες για την προετοιμασία του σημερινού κρίσιμου -από κάθε άποψη- ραντεβού με την τρόικα του νέου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σήμερα το πρώτο ραντεβού Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα, μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίαςΣήμερα το πρώτο ραντεβού Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα, μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίαςΩστόσο, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε χθες αντιμέτωπος με τους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βασιλίσσης Σοφιας, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε πενταμελή αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ στο γραφείο του.
Στη σύντομη συνάντηση που είχε με τους καθηγητές ο κ. Μητσοτάκης αφ' ενός τους διαβεβαίωσε ότι στόχος δεν είναι οι απολύσεις εκπαιδευτικών, αφ' ετέρου όμως τους διεμήνυσε ότι πρέπει να αποδεχτούν τις νέες θέσεις τους -όσοι ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας-, διότι οι μετακινήσεις θα έχουν επί της ουσίας υποχρεωτικό χαρακτήρα, έστω και αν στην αρχή η κινητικότητα θα γίνει σε εθελοντική βάση.
Οι 12.500 της διαθεσιμότητας
Ηδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, έχει εξασφαλίσει ένα πλήθος περίπου 7.000 εκπαιδευτικών που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, με την πλειονότητα αυτών να ανήκει σε καθηγητές Πληροφορικής και γυμναστές. Οι περισσότεροι από τους πρώτους θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου όπου υπάρχει ανάγκη για υπαλλήλους εξειδικευμένους σε κομπιούτερ και οι δεύτεροι σε Δημοτικά σχολεία που δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα.
Και δημοτικοί υπάλληλοι
Σε ευθεία γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το νέο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να ενταχθούν στην κινητικότητα τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι από δήμους και περιφέρειες, ενώ ήδη έχουν χαρακτηρισθεί ως πλεονάζοντες και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 2.500 υπάλληλοι από τα 16 υπουργεία της κεντρικής διοίκησης. Ολοι αυτοί άμεσα, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο κύμα της εφαρμογής του προγράμματος της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο κάτω όμως από νέες διαδικασίες, τις οποίες θα ρυθμίσει καινούργιο νομοσχέδιο που πρέπει να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή.
Γι' αυτούς τους λόγους ο κ. Μητσοτάκης ζητάει τρίμηνη έως πεντάμηνη παράταση εφαρμογής της διαθεσιμότητας, γεγονός που συναντά τη σθεναρή αντίσταση των δανειστών. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα θα απαιτήσει στο μέλλον να ενημερώνεται σε μηνιαία βάση και με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων, τόσο για την πορεία των απολύσεων όσο και για την κινητικότητα, πράγμα που έχει αποδεχτεί ήδη ο κ. Μητσοτάκης, αρκεί να του δοθεί η περίοδος χάριτος που ζητάει.
Οι πρώτες επαφές με την τρόικα έδειξαν στο νέο υπουργό και το επιτελείο του το σκληρό πρόσωπο της τρόικας με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Ετσι το αίσθημα αισιοδοξίας που υπήρχε πριν αρχίσουν οι συζητήσεις μετατράπηκε σε προβληματισμό, προσγειώνοντας όλους στην πραγματικότητα των Μνημονίων.
Οι εκπαιδευτικοί, τέλος, ζήτησαν χθες από τον υπουργό να καταργηθεί η ρύθμιση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου, σύμφωνα με την οποία για οποιοδήποτε παράπτωμα και χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή, εκπαιδευτικοί τίθενται σε αργία. Για το θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ΟΛΜΕ να υποβάλει ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και παραδείγματα περιπτώσεων εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε αργία, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο Πειθαρχικό.

No comments: