Tuesday, July 9, 2013

Χάος στην Αθήνα, τάξη και πράσινο φως από τις Βρυξέλλες

Μπορεί χθες στην Αθήνα να επικρατούσε το απόλυτο χάος, λόγω των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων που αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα, στις Βρυξέλλες, όμως, με… απόλυτη τάξη ελήφθη η αναμενόμενη πολιτική απόφαση για την τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δις ευρώ προς τη χώρα μας. 

Έτσι, όπως άλλωστε είχε σχεδόν προαναγγελθεί, το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή τμηματικά της επόμενης δόσης των δανείων και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ευρωομάδας, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δις θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δις ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP). 

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δις ευρώ, εκ των οποίων το μισό ποσό θα προέλθει από τον EFSF και το άλλο μισό από το πρόγραμμα SMP. 

Όσον αφορά στη συμβολή του ΔΝΤ, σύμφωνα με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, το Δ.Σ. του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δις ευρώ προς την Ελλάδα. 

Προηγουμένως θα έχει υποβληθεί η έκθεση του εκπροσώπου του Ταμείου στην Αθήνα και επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανάβει το πράσινο φως. 

Νωρίτερα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν ανακοινώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με γραπτή ανακοίνωσή τους, στην οποία αναφέρεται ότι η αποστολή της Τρόικας κατέληξε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές, υπό την επιφύλαξη, ότι θα διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές. 

Όπως υπογραμμίζεται, η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει σε γενικές γραμμές συμβατό με τις προοπτικές του προγράμματος, ώστε να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. 

Προστίθεται πάντως ότι το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, ενώ υπογραμμίζεται ότι ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία συνεχίστηκε, η εφαρμογή των πολιτικών καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. 

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν διορθωτικές δράσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και 2014 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να υπάρξει έλεγχος σε υπερκοστολογήσεις στην υγεία. 

Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος επί της περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας μεταρρυθμίζονται και η αυτονομία και αποτελεσματικότητα της γενικής γραμματείας εσόδων ενισχύονται, υπογραμμίζεται. 

Όπως επίσης επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να επανέλθει σε τροχιά με την ολοκλήρωση των σχεδίων για το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, την ολοκλήρωση του σχεδίου κινητικότητας και την εκπλήρωση των συμφωνημένων στόχων για υποχρεωτικές απολύσεις. 

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δύο τραπεζών-γέφυρες και την ολοκλήρωση της στρατηγικής για ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή συζήτησε επίσης με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης τα οποία υποστηρίζονται από την ΕΕ και ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην πρωτογενή περίθαλψη για τους μη ασφαλισμένους. 

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαιτούμενη νομοθεσία και θα καταθέσει νομοσχέδιο σύντομα στο κοινοβούλιο. 

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές πράξεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεων τους τις επόμενες μέρες. 

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν περιλαμβάνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την τροφοδοσία, αλλά το θέμα αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό για τις ελληνικές αρχές θα συνεχίσει να συζητείται με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.  elzoni.gr

No comments: