Μία αντιπαραβολή Ελλάδας-Ιαπωνίας, η αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες Κώστα Σακκά και η πολιτική αστάθεια στο Λουξεμβούργο στη σημερινή επισκόπηση.
Με τον τίτλο «Γκουαντάναμο στην Ελλάδα» αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit στην υπόθεση του Κώστα Σακκά. Η εφημερίδα σχολιάζει την παρατεταμένη προσωρινή κράτηση, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, του κατηγορούμενου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση του Σακκά με αυστηρούς περιοριστικούς όρους το δημοσίευμα σημειώνει: «Εξαιτίας υπονοιών για τρομοκρατική δράση, ένας νέος Έλληνας έμεινε δυόμισι χρόνια προφυλακισμένος χωρίς δίκη. Μετά από διαμαρτυρίες και απεργία πείνας η δικαιοσύνη τελικά υποχώρησε».
Σχολιάζοντας την οριακή κατάσταση της υγείας του Σακκά, το δημοσίευμα επισημαίνει: «Ο νεαρός άνδρας ξεκίνησε την απεργία πείνας, επειδή βρισκόταν επί 31 μήνες προφυλακισμένος. Οι ύποπτοι στην Ελλάδα όμως δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το Σύνταγμα να κρατούνται περισσότερο από 18 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση». Η εφημερίδα αναφέρεται στη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση Σακκά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με μηνύματα συμπαράστασης μέσω twitter, αλλά και αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης και κλείνει εκτιμώντας: «Η ελληνική δικαιοσύνη υποχώρησε τώρα απρόσμενα. Ίσως λόγω της πίεσης που άσκησε η κοινή γνώμη».
«Ο Γιούνκερ μπορεί να είναι σχετικά σίγουρος»
Η κυβερνητική κρίση στο Λουξεμβούργο, μετά την εμπλοκή του πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανικό τύπο. Η Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει σχετικά: «Το να ερμηνεύσει κανείς την παραίτηση της κυβέρνησης Γιούνκερ ως τέλος εποχής του τελευταίου, θα ήταν λάθος ή τουλάχιστον βεβιασμένο. Ο Γιούνκερ, που επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν θύμα του σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών -για το οποίο δεν είναι αθώος- έχει ακόμη πολλές διεξόδους. (…) Την πρώτη ημέρα μετά τη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού στα ΜΜΕ υπάρχουν, εκτός από κάποια πικρόχολα σχόλια, πολλές εκδηλώσεις επαίνου και συμπαράστασης για τον παραστρατημένο πρωθυπουργό. Ο Γιούνκερ μπορεί να είναι σχετικά σίγουρος ότι θα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung περιορίζει τη διάσταση της υπόθεσης χαρακτηρίζοντας την τοπική της εμβέλεια. Όπως σχολιάζει, «η καμουφλαρισμένη παραίτηση του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού είναι πριν από όλα μία εσωτερική υπόθεση του Μεγάλου Δουκάτου. Ιδωμένη από έξω, η υπόθεση φαίνεται συγκριτικά γελοία. (…) Ο ‘σεισμός’ στο Λουξεμβούργο δεν θα ταρακουνήσει την Ευρώπη, ακόμη και παρά το γεγονός ότι ο Γιούνκερ έπαιξε τις τελευταίες δεκαετίες έναν εξέχοντα ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική», αποφαίνεται η εφημερίδα.
Η Reutlinger General Anzeiger στέκεται στη σημαντική παρακαταθήκη του Γιούνκερ και παρατηρεί: «Το άστρο του Γιούνκερ κινείται καθοδικά και άσχετα με το σκάνδαλο στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος αποχώρησε στις αρχές του 2013, μετά από οκτώ χρόνια, από το σημαντικό αξίωμα του επικεφαλής του Eurogroup. Μία αξιοπρεπής έξοδος από την πολιτική θα του άξιζε. Τα επιτεύγματα του Γιούνκερ για την Ευρώπη είναι τεράστια».
Μία αντιπαραβολή Ελλάδας – Ιαπωνίας
«Γιατί υπάρχει ελληνική άλλα όχι ιαπωνική κρίση;» διερωτάται σε τίτλο δημοσιεύματός της η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι «η Ιαπωνία είναι πολύ πιο υπερχρεωμένη από την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανειστεί χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Η αιτία βρίσκεται στη διάρθρωση του χρέους της Ιαπωνίας. Η νησιωτική χώρα κατέχει, με ένα κρατικό χρέος που ξεπερνά το 240% του ΑΕΠ, το ρεκόρ μεταξύ των βιομηχανικών χωρών. Το ποσοστό του ελληνικού χρέους από την άλλη πλευρά ανέρχεται σε 158%». Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η αιτία αυτής της αντίφασης βρίσκεται στο γεγονός ότι η Ιαπωνία «χρωστά στους πολίτες της και όχι σε διεθνείς δανειστές. Μόνο το 5% των χρεογράφων ανήκουν σε εξωτερικούς δανειστές».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη DW DE
No comments:
Post a Comment