Τα κουνούπια αγαπούν τη Γερμανία. Ο λόγος είναι ο σχετικά ήπιοι πλέον χειμώνες και το υγρό κλίμα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα κουνούπια μπορεί να γίνουν και φορείς μετάδοσης σοβαρών ασθενειών.
Τα αρσενικά είναι άκακα. Τους αρέσουν οι χυμοί και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τρέχουν για χάρη των θηλυκών. Τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε κι έτσι θα μπορούσε κανείς να τα αφήσει και να ζήσουν. «Τα ξεχωρίζει κανείς από το φουντωτό σώμα τους» λέει ο Σβεν Κλίμπελ και γελάει. Για τον Γερμανό εντομολόγο από την Εταιρεία Σέκενμπεργκ για την Μελέτη της Φύσης, «κάθε νεκρό κουνούπι είναι ένα καλό κουνούπι». Κυρίως όμως για να ακριβολογούμε, κάθε θηλυκό νεκρό κουνούπι είναι ένα καλό κουνούπι.
Τα θηλυκά είναι αυτά που κάνουν όλο το κακό. Τσιμπάνε και ρουφάνε αίμα. Με το αίμα αυτό παίρνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για τα αυγά τους. Αφού ρουφήξουν το αίμα ζυγίζουν δυο φορές περισσότερο. Δύο με πέντε μιλιγκράμ αίμα ρουφάνε κι έτσι μπορούνε να πολλαπλασιάζονται.
Το επικίνδυνο όμως με τα κουνούπια είναι ότι συχνά μπορούν να γίνουν φορείς μετάδοσης ιών και παρασίτων. Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παθογόνους ιούς βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Εκεί όπου δηλαδή το κλίμα είναι υγρό και ζεστό. Τα κουνούπια χρειάζονται αυτό το κλίμα για να πολλαπλασιαστούν.
Μεταλλάσσονται και τα τοπικά κουνούπια
Κάποιες φορές πάντως αυτά τα επικίνδυνα κουνούπια έρχονται και στην Ευρώπη μεταφέροντας τροπικές ασθένειες. Δυο Γερμανοί επιστήμονες, ο Ένγκμπερτ Τάνιχ και ο Σβεν Κλίμπελ κατάφεραν να το αποδείξουν, κάνοντας σχετική έρευνα πάνω από δυο χρόνια. Συνέλεξαν 75.000 κουνούπια σε περισσότερες από 55 διαφορετικές περιοχές στη Γερμανία. Ανάμεσά τους εντόπισαν πολλά εξωτικά κουνούπια, τα οποία κατέγραψαν λεπτομερώς.
Πολλά από αυτά τα εξωτικά κουνούπια μεταφέρονται μέσω ανθρώπων που ταξιδεύουν πολύ. Επιβιώνουν για κάποιο διάστημα στη Γερμανία και μετά εξαφανίζονται, συνήθως μετά το χειμώνα. Οι χειμώνες όμως στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο ήπιοι και όλο μικρότεροι σε διάρκεια, γεγονός που ευνοεί την παραμονή τους.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες. Και τα τοπικά κουνούπια λόγω του ηπιότερου κλίματος πολλαπλασιάζονται πολύ περισσότερο. Εκτός αυτού παρατήρησαν ότι τα τοπικά αυτά κουνούπια μετέφεραν τύπους παρασίτων που συναντάει κανείς στην Ασία και στην Αφρική. Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια οι Γερμανοί επιστήμονες αναμένουν μια μεγάλη αύξηση των τροπικών ασθενειών τόσο στην Ευρώπη γενικότερα όσο και στη Γερμανία ειδικότερα.
Judith Hartl / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης dw de
No comments:
Post a Comment