Wednesday, July 10, 2013

ορόσημο για τη δικομματική.....

Ορόσημο για τη δικομματική η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Χαρακτήρα ορόσημου για την πορεία της δικομματικής, πλέον, κυβέρνησης αποτελεί η ψήφιση, την προσεχή Τετάρτη, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε κλίμα έντονης δυσφορίας εκ μέρους των βουλευτών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χθες μακρά συνεργασία με αντικείμενο την κινητικότητα - απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, από την εξέλιξη των οποίων - και πέραν της ψηφοφορίας στη Βουλή - θα κριθεί επί της ουσίας η πορεία του κυβερνητικού σχήματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό ενόψει της έναρξης συζήτησης αύριο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας στην Επιτροπή της Βουλής. Στη συνάντηση μετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο, χωρίς σύμφωνα με πληροφορίες να διατυπωθούν ενστάσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια και μετά την αποχώρηση του Κ. Μητσοτάκη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά, παρουσία των κυρίων Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα και την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ήδη προκαλεί δυσφορία στου βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια την Τρίτη για να ψηφιστεί την επόμενη ημέρα.
Eξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας είπε τα εξής: «Παρεμπιπτόντως ελέχθη ότι πήραμε κουτσουρεμένες τις δόσεις». Όπως εξήγησε, πήραμε τη δόση όπως ακριβώς είναι στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Διευκρίνισε ότι απλώς υπήρχε εισήγηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη δόση, αλλά ορισμένες χώρες είπαν ότι αυτό προκαλεί δυσκολίες στα κοινοβούλια τους, έτσι, αυτό το θέμα θα το δούμε από τον Οκτώβριο και μετά. «Άρα ήταν θετική εξέλιξη, δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών που είχαμε τον τελευταίο μήνα» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε πως έχει τεθεί στο τραπέζι, πως θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και πως αν γίνει δεκτό θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου.
Επίσης μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία έκθεση της τρόικας. Η εισήγηση προς την Ευρωομάδα έλεγε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πως το πρόγραμμα βαίνει κανονικώς. «Δεν υπάρχει έκθεση. Πιθανότατα να αναφέρονται σε παλιές εκθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.kathimerini

No comments: