Friday, July 5, 2013

στην τελική ευθεία για συμφωνία

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με την τρόικα - Νέα συνάντηση το Σάββατο

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς στην αποψινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως έκλεισε και το θέμα του δημοσίου. Αύριο, πάντως, θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα επέλθει συμφωνία.

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με την τρόικα - Νέα συνάντηση το Σάββατο

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση, καθώς την Δευτέρα συνεδριάζει το συμβούλιο Eurogroup που θα εξετάσει την πρόοδο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται τελικώς να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ τμηματικά.


Από τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών αποχώρησε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι συνομιλίες με την τρόικα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο, στη νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, θα κλείσει η συμφωνία.


Αλλος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά, δεν έχει αλλάξει τίποτε από αυτά που ξέρατε, ελπίζουμε αύριο να κλείσουμε».


Στην τελική ευθεία για συμφωνία με την τρόικα - Νέα συνάντηση το Σάββατο
Από τη συνάντηση αποχώρησε λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, ωστόσο οι άλλοι δύο του κλιμακίου της τρόικας παραμένουν στο υπουργείο όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έβαλε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. «Παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και μετά να εξασφαλιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου.


Σε ό,τι αφορά στο «αγκάθι» της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται ότι περνά η πρόταση για τις μετατάξεις περίπου 3.500 ανδρών και γυναικών της Δημοτικής Αστυνομίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται να υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μικρότερη περίοδο οκτώ μηνών αντί για 12 μήνες και να επιδιωχθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η μετακίνησή τους σε θέσεις του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.


Η συζήτηση γίνεται ακόμη για την κινητικότητα 2.000 εκπαιδευτικών από ειδικότητες με πλεονάζον προσωπικό, ως επί το πλείστον γυμαστές και καθηγητές πληροφορικής, καθώς και άλλους 2.500 εργαζομένους από την κεντρική κυβέρνηση.   ΕΘΝΟΣ

No comments: