Thursday, January 16, 2014

Το σχέδιο Σαμαρά για νίκη στις Ευρωεκλογές

Το σχέδιο Σαμαρά για νίκη στις Ευρωεκλογές

Share
M’ ένα διπλό σχέδιο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να κερδίσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, όπως άλλωστε δήλωσε και από το Στρασβούργο.
Το πρώτο μέρος του σχεδίου έχει πολιτικό χαρακτήρα και προβλέπει σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς πάνω στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία θα παίξει το χαρτί του διλήμματος: Ευρώπη ή έξω από αυτήν ρίχνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ το  «ανάθεμα» της αντιευρωπαϊκής ρητορικής όπως αυτή αποτυπώνεται από ακραίους όπως ο Ν. Φάρατζ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής ή περιθωριακά ευρωπαϊκά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα θελήσει να θέσει το δίλημμα που θα λέει ότι αν ψηφίσει ο κόσμος ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ενώ αν ψηφίσει τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, θα συνεχιστεί η προσπάθεια της Ελλάδας για κάτι καλύτερο μέσα στην ΕΕ κι όχι «απόβλητη» και με τη δραχμή ανά χείρας.
Ο κ. Σαμαράς και δευτερευόντως ο κ. Βενιζέλος θα μιλούν συχνά για το ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, για τις κατακτήσεις που έχει πετύχει, για την κληρονομιά που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και άλλοι πολιτικοί που πίστεψαν στο ευρωπαϊκό όραμα.
Από την άλλη, θα υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η «κόλαση» εκτός της ΕΕ είναι πολύ χειρότερη από αυτή των μνημονίων. Κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει να θέλει την Ελλάδα μέσα ή έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει αν θέλει ευρώ ή όχι και θα ελπίζουν τα κόμματα που πιστεύουν στην ΕΕ ότι οι ψηφοφόροι δεν θα επιτρέψουν την επικράτηση ακραίων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, έστω κι αν έχουν υποστεί απίστευτες θυσίες.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου σχετίζεται με το πρώτο κι έχει οικονομικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση θα παίξει το χαρτί των ευθυνών της τρόικας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο ήταν ξεκάθαρη. Επέρριψε με ευγενικό τρόπο ευθύνες στους τροικανούς για την οικονομική καταστροφή στην Ελλάδα και παρακίνησε τους πάντες να αλλάξουν ρότα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχέδιο «εξαφανίστε την τρόικα». Δηλαδή να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα οι άντρες με τα μαύρα κοστούμια, δηλαδή ο Τόμσεν και η παρέα του.
Η κυβέρνηση πιστεύει, κι έχει δίκιο, ότι κάθε φορά που έρχεται η τρόικα, παραλύουν τα πάντα ενώ η εικόνα των τροικανών κατακτητών εξοργίζει τους πολίτες. Όσο λιγότερο εμφανιστούν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών μέχρι τις ευρωεκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι για την κυβέρνηση και για τη χώρα φυσικά.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές ξένων αξιωματούχων (Σβόμποντα, Κάρας) για κατάργηση της τρόικας.
Ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει το έργο της τρόικας, Οτμαρ Κάρας, εμμένει στην άποψη ότι ο θεσμός αυτός είναι απλά μια «λύση ανάγκης». Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Wiener zeitung, κατά τη χθεσινή σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Κάρας επανέλαβε τη θέση του πως η τρόικα με τη σημερινή της μορφή αποτελεί μόνον μια «λύση ανάγκης» και πως απαιτείται ένα εργαλείο το οποίο θα αναλαμβάνει δράση όταν ένα κράτος βρίσκεται de facto προ χρεοκοπίας, ενώ προς τούτο είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας καλύτερος και πιο δημοκρατικός έλεγχος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν τρεις εκδοχές για το διάδοχο μοντέλο της Τρόικα: είτε να αναλάβει το έργο της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνη της, είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Η επίσκεψη των «ανακριτών» του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της τρόικας, αποτελούν μια καλή ευκαιρία προκειμένου να φάει «κόκκινη κάρτα» ο Τόμσεν και η παρέα του.
Το διπλό αυτό σχέδιο, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της κάθαρσης, θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως τα βασικά όπλα στην πορεία προς τις εκλογές. Και μην ξεχνάμε ότι ο παράγων «Χρυσή Αυγή» θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οι νέες αποκαλύψεις για την παραστρατιωτική δράση της ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες προφυλακίσεις και στο να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκλογική διαδικασία.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.antinews

No comments: