Monday, January 20, 2014

«Χρυσή Αυγή ή Δημοκρατική Δύση»

«Χρυσή Αυγή ή Δημοκρατική Δύση»

σε βάθος ανάλυση αμερικανικού περιοδικού
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
 «Χρυσή Αυγή ή Δημοκρατική Δύση: Άνθηση της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος πολυσέλιδου άρθρου του δημοσιογράφου Γιώργου Μπίστη που δημοσίευσε πρόσφατα το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Mediterranean Quarterly, το οποίο αναλύει σε βάθος θέματα της διεθνούς επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της Μεσογείου αλλά και Μεσογειακές υποθέσεις με περιφερειακές ή διεθνείς προεκτάσεις.

Ο Ελληνοαμερικανός  δημοσιογράφος κάνει μια εκτενή αναδρομή στο ιστορικό της Ελληνικής Ακροδεξιάς αρχίζοντας από την επταετία της Χούντας  των Συνταγματαρχών (1967-1974) και καταλήγοντας στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, που μέσα σε λιγα χρόνια κατάφερε να εξελιχτεί σε ισχυρή πολιτική δύναμη εκμεταλλευόμενη, την λαϊκή αγωνία και οδύνη που, κατά την εκτίμηση του ιδίου, προκάλεσαν η οικονομική κρίση, οι μισθολογικές περικοπές και οι φορολογικές αυξήσεις των προγραμμάτων λιτότητας, τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, η αύξηση της εγκληματικότητας, τα αντιμνημονιακά αισθήματα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Το άρθρο αναλύει προγράμματα και τακτικές που εφάρμοσε η Χρυσή Αυγή στην προσπάθειά της να αντλήσει υποστήριξη «από τους κόλπους  των νεόπτωχων, πολιτών που μέχρι πρότινος ανήκαν στην μεσαία κοινωνική τάξη αλλά χωρίς να πολυκαταλάβουν πως βρέθηκαν μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα δίχως δουλειά, δίχως στέγη, δίχως αποταμιεύσεις, δίχως ουσιαστική ιατρική περίθαλψη και δίχως πολλή εμπιστοσύνη στα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα των δωρεάν διανομών τροφίμων στο οποίο επιτρέπονταν να συμμετέχουν μόνον Έλληνες και στην παροχή συνοδών της Χρυσής Αυγής σε πολίτες διαφόρων συνοικιών για λόγους ασφαλείας κατά την ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαρισμούς τους. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι τα προγράμματα αυτά, ασχέτως του αν ήταν πράγματι φιλανθρωπικά όπως διατένεται η Χρυσή Αυγή  ή αν αποτελούσαν ψηφοθηρικά τεχνάσματα όπως ισχυρίζονται οι επικριτές της, «είχαν κάποια απήχηση, αλλά οι πολίτες που οφελήθηκαν πλήρωσαν τα δωρεάν τρόφιμα και υπηρεσίες δίνοντας στην Χρυσή Αυγή το μόνο αντίτιμο που τους απέμενε—την ψήφο τους».

Σε άλλα τμήματα του άρθρου εξετάζονται η αντιμεταναστευτική δράση της Χρυσής Αυγής, κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες μελών της, η αντίθεση της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε προσπάθειες για Χρυσαυγίτικη επέκταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ομογενειακά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας προς  την Ελλάδα για την εξάλειψη της κοινωνικής μιζέριας η οποία, κατά τον αρθρογράφο, υποδαυλίζει τον εξτρεμισμό, την αναταραχή και την ανάδυση φαινομένων όπως η Χρυσή Αυγή.

Το άρθρο του Γιώργου Μπίστη για την άνθηση της ‘Ακρας Δεξιάς στην Ελλάδα συμπεριλήφθηκε τον Οκτώβριο μεταξύ των Αμερικανικών άρθρων που συνιστώνται για ανάγνωση στην ιστοσελίδα της Διπλωματικής Αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μπίστης διετέλεσε διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής επί 30 χρόνια και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το δημοσιογραφικό του έργο. Το περιοδικό Mediterranean Quarterly εκδίδεται από το Duke University Press. Έχουν στο παρελθόν αρθρογραφήσει σε αυτό προσωπικότητες όπως ο Τζίμη Κάρτερ, ο Σιμόν Περέζ, ο Μπούτρος Γκάλι, ο Μπέρναρτ Ραϊχ, ο Ρον Πολ, ο Τζώρτζ Σούλτς και ο Χαβιέ Σολάνα.   VOA

No comments: