Tuesday, January 7, 2014

Ο Σουλτς «αδειάζει» το ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σουλτς «αδειάζει» το ΣΥΡΙΖΑ

Share
Σε μείζον θέμα ανακήρυξε την αναβολή της επίσκεψης των «ελεγκτών» του ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας να χρεώσει την εξέλιξη αυτή σε παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ μετά την τροπή που πήρε το θέμα, παρενέβη και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δια του εκπροσώπου του «αδειάζοντας» το ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανακοίνωση της αναβολή της άφιξης στην Αθήνα (ήταν προγραμματισμένη για τις 8-9 Ιανουαρίου) της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέσω του ευρωβουλευτή του Νίκου Χουντή ανέφερε ότι η παρουσία της επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου στην Αθήνα «θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story», ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την κυριεύει ο φόβος μπροστά στον καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος». Η κυβέρνηση με τη σειρά της κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «κολλημένος με θεωρίες συνομωσίας που δυσφημούν τη χώρα».
Τελικά ο Μάρτιν Σουλτς «πήρε πάνω του» όλο το θέμα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του στην οποία σημειώνεται ότι βασικός λόγος για την αναβολή της επίσκεψης ήταν οι εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού.
Αυτά σύμφωνα με τις επίσημες εκδοχές που δίνει η κάθε πλευρά. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο θέμα του ελέγχου της τρόικας απ’ το ευρωκοινοβούλιο γιατί προσδοκά και αγωνιά για να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη στροφή του Τέξας. Γι’ αυτό και εστιάζει στο «φόβο» της κυβέρνησης στην υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος υπονοώντας, φόβο έναντι του Βερολίνου και της Άγκελα Μέρκελ.
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χωρέσει στην ίδια μασχάλη διαφορετικά καρπούζια είναι τόσο αγωνιώδης που δεν φαίνεται να περνάει απ’ το μυαλό του ότι η «απόφαση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου» για την αναβολή της επίσκεψης των ελεγκτών που θα ελέγξουν την τρόικα, εκφράζει ακριβώς τον ίδιο φόβο προς το Βερολίνο και την καταστροφική πολιτική της Μέρκελ.
Κατά συνέπεια πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι το ευρωκοινοβούλιο να ελέγξει την τρόικα; Άλλωστε δια της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ένα απ’ τα τρία μέλη της τρόικας.
Στην πραγματικότητα πέραν διαφόρων αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία των πραγμάτων στην ενωμένη Ευρώπη, η υπόθεση του ελέγχου των πεπραγμένων της τρόικας απ’ το ευρωκοινοβούλιο έχει να κάνει και με την προσπάθεια του ευρωκοινοβουλίου να βγει απ’ το τέλμα της αναξιοπιστίας όλα αυτά τα χρόνια, ενόψει και των ευρωεκλογών ως συμβολή στην αποτροπή των τάσεων που δεν είναι και οι καλύτερες για τους ένθερμους οπαδούς της ΕΕ.
Κάλχας
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.   ANTINEWS

No comments: