Friday, February 28, 2014

Βουλή: Διακομματική Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗΒουλή: Διακομματική Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις
28/02/2014

Διακομματική Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεστήθη και επισήμως, ύστερα και από την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Ολομέλεια προχώρησε ομόφωνα στην σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα συντάξει έκθεση μέχρι τέλος του 2014.
Η Επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη, αναλογικά κατανεμημένα με βάση την δύναμη των κομμάτων.
Όπως ανακοίνωσε ο Προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης η Επιτροπή συνεστήθη «με αίτημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της συναφούς επιστολής του Βουλευτού Μανόλη Γλέζου», και με αντικείμενο την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.   ELZONI.GR

Τα τρία σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας

Τα τρία σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας
28/02/2014

Μεταξύ τριών σεναρίων θα βρεθεί η Ελλάδα μετά την επόμενη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την τρόικα, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα Nomura.
Το καλοκαίρι του 2014, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει το σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη έξοδο της χώρας στις αγορές και την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο τέλος του 2014.
Σε αυτό το σενάριο, και αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων καλυφθεί κατά 50%, η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές 18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 23 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μερική έξοδος στις αγορές και νέο πακέτο στήριξης ύψους 10% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το σενάριο, αν ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων καλυφθεί μόλις κατά 50%, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές 3 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του 2015, με τις ανάγκες των επόμενων ετών να είναι πολύ περιορισμένες.
Το τελευταίο σενάριο, που είναι και το χειρότερο, προβλέπει τρίτο πακέτο στήριξης μέχρι το 2016 με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς έξοδο στις αγορές.   ELZONI.GR

Επιτάχυνση ζητά το ΔΝΤ Πέφτουν οι τόνοι, τα σπρεντ, αλλά και το ΑΕΠ

Στη σκακιέρα Δύσης-Ρωσίας

Σε δη για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη μοψήφισμα

Σε δημοψήφισμα για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη Κριμαία
Φιλορώσοι διαδηλώνουν στην Κριμαία   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 6
Κίεβο, Ουκρανία
Σε δημοψήφισμα θέτει το Κοινοβούλιο της Κριμαίας το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι στις 25 Μαΐου -ανήμερα των προεδρικών εκλογών- στήνει κάλπες στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τις επανεμφάνιση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σκηνές έντασης στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη με την εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής Βουλής από ομάδες ενόπλων, οι οποίοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος επιμένει ότι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας- αναμένεται να παραχωρήσει το μεσημέρι της Παρασκευήςσυνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τη διεξαγωγήστρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα θέτοντας τα μαχητικά της αεροσκάφη σε «ετοιμότητα μάχης», και η προειδοποιεί εν χορώ το Κρεμλίνο να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε αυτό το σκηνικό, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για τη βελτίωση του καθεστώτος της αυτονομίας και τη διεύρυνση των εξουσιών του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής Βουλής.

«Η ειρήνη στην Κριμαία απειλείται λόγω της αντισυνταγματικής κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από ακραίους εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για πολιτικό εξτρεμισμό και βία που μπορεί να οδηγήσει την Ουκρανία «σε απόλυτο χάος, αναρχία και οικονομική καταστροφή».

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης στη Συμφερόπολη, όπου κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες και ακούγονταν συνθήματα «Είμαστε Ρωσία».

Ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία -η οποία διαθέτει ήδη καθεστώς αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας- ορίστηκε η 25η Μαΐου, η οποία συμπίπτει με τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών μετά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε επίσης: «Απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία [...] Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

Στο μέτωπο της διεθνούς διπλωματίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέριπαρότρυνε τη Ρωσία να ενωθεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να συνδράμουν στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αυτή δεν είναι η στιγμή για προκλήσεις.

Ο Κέρι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό τουΣεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την ένταση στην Κριμαία και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο, αναφέροντας ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στη συνομιλία πως οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστί εκ των προτέρων.

«Πιστεούμε ότι τώρα όλοι πρέπει να κάνουν βήμα πίσω και να αποφύγουν οποιουδήποτε είδους προκλήσεις» σημείωσε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντοβ δήλωσε πως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters και στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει την διάταξη των στρατιωτικών του μέσων εξαιτίας της έντασης στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την πιθανότητα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, ο Μπρίντλοβ απάντησε: «Πιστεύω ότι όλοι ενδέχεται να ανησυχούν γι' αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η βασική μου ανησυχία».

Επιτάχυνση ζητά το ΔΝΤ Πέφτουν οι τόνοι, τα σπρεντ, αλλά και το ΑΕΠ

Επιτάχυνση ζητά το ΔΝΤΠέφτουν οι τόνοι, τα σπρεντ, αλλά και το ΑΕΠ
28/02/2014
Να κατεβάσει τους τόνους όσον αφορά στην ένταση και στις διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Ράις εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρούσα θα είναι η τελευταία αποστολή της τρόικας, μέσα στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί για τις «καθυστερήσεις» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει την «επιτάχυνση των προσπαθειών».
Ο κ. Ράις απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών και οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δυο εβδομάδες.
Σχετικά με τα επίδικα της διαπραγμάτευσης θέματα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα, αλλά στόχος του Ταμείου είναι η επίτευξη συμφωνίας».
Όσον αφορά στο «χρηματοδοτικό κενό», υποστήριξε ότι είναι νωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσουν ρόλο μια σειρά θεμάτων, όπως είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Τέλος, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, περιοριζόμενος να πει ότι ο τραπεζικός τομέας είναι «μέρος της αξιολόγησης» και «των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Στο μεταξύ, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% υποχώρησε χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαινόταν στο επίπεδο του 6,90%, περίπου όσο ήταν τον Απρίλιο του 2009.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές του Νότου, αλλά και στο γεγονός ότι οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμο επίπεδο.
Στο θέμα των κρατικών ομολόγων αναφέρθηκε και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», σημειώνοντας πως ύστερα από χρόνια έντονης ζήτησης, ξαφνικά οι επενδυτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας.
Στο άρθρο σημειώνεται πως για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δείχνει να αντιλαμβάνεται το πώς οι ομόλογοί του από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ένιωθαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς ξαφνικά τα γερμανικά κρατικά ομόλογα πωλούνται με τον ίδιο ρυθμό. Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει βρει αρκετούς αγοραστές για το χρέος της.
Με την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και των πορτογαλικών, γεννάται η προσδοκία στους θεσμικούς επενδυτές για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς το δεκαετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κατά 7,2%, φτάνοντας στα επίπεδα του Απριλίου του 2010, λίγο πριν την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να εντάξουν τη χώρα στο μνημόνιο και να της παρέχουν οικονομική βοήθεια ύψους 750 δις ευρώ. Τότε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν πέσει για τελευταία φορά περίπου στο 7%.
Η πτώση του ΑΕΠ
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2011 εννέα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού.
Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Ήπειρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%). Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού.
Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 σημειώθηκε στην Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), στο Νότιο Αιγαίο (89%) και στη Δυτική Μακεδονία (80%).
Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), στη Βουλγαρία και στην Πολωνία (πέντε περιφέρειες) και στην Ουγγαρία (τέσσερις περιφέρειες).
Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (321% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (222%) και το Αμβούργο (202%).
Το 125% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ ξεπερνούν 41 ευρωπαϊκές περιφέρειες, εκ των οποίων οι έντεκα βρίσκονται στη Γερμανία, πέντε στην Ολλανδία και στην Αυστρία και τρεις στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία.
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ βρίσκονται 75 περιφέρειες, εκ των οποίων οι δεκαπέντε στην Πολωνία, οι εννέα στην Ελλάδα και οι εφτά στην Τσεχία και στη Ρουμανία.elzoni.gr

Το ΔΝΤ τρέφεται με δάνεια, ευρώ και (εσχάτως) με γρίβνα!

Το ΔΝΤ τρέφεται με δάνεια, ευρώ και (εσχάτως) με γρίβνα!
28/02/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Με την Ουκρανία να βυθίζεται στο χάος και στον αλληλοσπαραγμό και με τον κίνδυνο να διχοτομηθεί η χώρα και να μετατραπεί στο νέο πεδίο δράσης του Νέου Ψυχρού Πολέμου, μια σημαντική είδηση έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη.
Σχεδόν παράλληλα με τις εξελίξεις (συγκρούσεις, διαδηλώσεις, απομάκρυνση και παραπομπή Γιανουκόβιτς, νέα κυβέρνηση, μεγάλα ρωσικά γυμνάσια) ξεκίνησε και μια διελκυστίνδα για να εγκατασταθεί στη χώρα το ΔΝΤ.
Την Τετάρτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Στεπάν Κούμπιφ, ενημέρωσε πως το Κίεβο «ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνδράμει στην προετοιμασία ενός προγράμματος βοήθειας».
«Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ουκρανία να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας», είπε ο Κούμπιφ, καθώς το ουκρανικό νόμισμα, το γρίβνα, έπεφτε στο χαμηλότερο ποσοστό του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 10 γρίβνα για ένα δολάριο και τα  αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας μειώνονταν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σλάπακ δήλωσε ότι ελπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στείλει ένα κλιμάκιο  την επόμενη εβδομάδα στη χώρα του για να καταρτίσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ήδη από την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να δηλώσει πως το Ταμείο «είναι πιθανό να αποστείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο Κίεβο».
Διότι, όπως είπε, «αυτό είναι υποχρέωσή μας έναντι οποιουδήποτε κράτους - μέλους, εάν αυτό το μέλος το ζητήσει. Αυτό σαφώς είναι πιθανό να συμβεί».
Την ίδια ώρα, από τη Μόσχα ερχόταν (μέσω του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ) το μήνυμα πως η Ρωσία δεν έχει τη νομική υποχρέωση να εκταμιεύσει νέες δόσεις από το δάνειο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο συμφώνησε πέρυσι με την Ουκρανία και υπέγραψε με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκειμένου να σωθεί η ουκρανική οικονομία.
Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ρωσία θα αποκτούσε κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ τα οποία θα εξέδιδε η ουκρανική κυβέρνηση και μέχρι σήμερα η Μόσχα έχει εκταμιεύσει 3 δις δολάρια, σε μια πρώτη δόση, ωστόσο έχει «παγώσει» την εκταμίευση της επόμενης, ύψους 2 δις δολαρίων, δόσης – ενώ υπολογίζεται ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας για μακροοικονομική βοήθεια μπορεί να ανέλθουν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια (25 δισεκατομμύρια ευρώ) ως το τέλος του 2015.
Οπότε, πληροφορηθήκαμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν μια σειρά από επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», ανακοίνωνε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.
Πίσω από όλα αυτά, κρύβεται η μία και μοναδική αλήθεια:
Ότι το ΔΝΤ, το οποίο ο Νόαμ Τσόμσκι έχει αποκαλέσει «παράρτημα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών», τρέφεται από τις κρίσεις.
Όπως μάλιστα είχε γίνει γνωστό μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, το Ταμείο θα… έβαζε λουκέτο αν δεν φούντωνε η βιομηχανία των δανείων προς χώρες που προσέφυγαν σ’ αυτό.
Η μαύρη τρύπα που παρουσίαζαν τα οικονομικά του είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και για μια στιγμή είχαν αποφασίσει να… πουλήσουν ράβδους χρυσού!
Σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής Κρόκετ, που είχε μελετήσει τα έσοδα και τα έξοδα του διεθνούς αυτού οργανισμού για το 2007 και για τα επόμενα τρία χρόνια, η μαύρη τρύπα το 2010 θα έφτανε τα 367,5 εκ. δολάρια.
Ευτυχώς (για το ΔΝΤ), ήλθε η κρίση που αύξησε τη ζήτηση των δανείων και εκμηδένισε το προβλεπόμενο έλλειμμα.
Σημειώστε ότι το 2007 το έλλειμμα του ΔΝΤ ήταν 104 εκ. δολάρια, το 2008 186 εκ. δολάρια  και το 2009 246 εκ. δολάρια.
Έτσι, ξεκίνησε και αυτό (όπως και ο ΟΟΣΑ) τις πιέσεις εξαπολύοντας διάφορες εκθέσεις, με τις οποίες προέβλεπε μαύρες μέρες για τις οικονομίες διαφόρων χωρών.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Έκθεση της πρωτομαγιάς του 2008 ήταν απελπιστική.
Το ίδιο και αυτές του Μαΐου και του Αυγούστου του 2009.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ακριβώς στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου 2008, αποφασίστηκε να ανατεθεί στο ΔΝΤ κεντρικός ρόλος για την πρόληψη των κρίσεων και στην Ευρώπη – με τις σκανδιναβικές χώρες να διαφωνούν όσον αφορά στην αύξηση της εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ να προειδοποιεί πως το ΔΝΤ δεν ενδείκνυται ως πάροχος οικονομικής βοήθειας σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης (δηλαδή σε χώρες με σκληρό νόμισμα).
Και βέβαια, το ΔΝΤ τρέφεται με ευρώ, καθώς από κράτη-μέλη της ΕΕ προερχόταν και πριν από την κρίση  το 25% των κεφαλαίων του.

Και μπορεί τώρα το ΔΝΤ να φέρνει ένα σωρό εμπόδια, επιμένοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτώντας να γίνουν αποδεκτές όλες οι προτάσεις του άλλου χρηματοδοτούμενου από τις χρεοκοπημένες χώρες οργανισμού (του ΟΟΣΑ), αλλά τον καιρό που ήθελε να εδραιωθεί ως παρουσία στη χώρα μας, έλεγε τα αντίθετα.

Με την έκθεσή του Μαΐου 2010 μας έλεγε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μεσοπρόθεσμα «διαχειρίσιμο». Και προέβλεπε σταδιακή υποχώρησή του  στο 120% το 2020.

Το ίδιο έκανε και με την ενδιάμεση αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τον Ιούλιο του 2010, όταν διαβεβαίωνε πως «τηρείται κατά γράμμα το πρόγραμμα».

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες (που τώρα διαφωνεί με το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών) έλεγε τότε πως αντιμετώπιζαν μεν πιέσεις σχετικά με τη ρευστότητά τους, «αλλά με τη βοήθεια της ΕΚΤ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο»!

Φθάσαμε έτσι στην παρούσα κατάσταση, με την εξαιρετικά αρνητική στάση της τρόικας, που θεωρείται μέσο πίεσης προκειμένου η χώρα μας να αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο και το ΔΝΤ να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Διότι, όπως είπαμε, το ΔΝΤ τρέφεται με δάνεια, ευρώ και εσχάτως με γρίβνα…elzoni.gr

Thursday, February 27, 2014

Σε δημοψήφισμα για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη Κριμαία

Στη σκακιέρα Δύσης-Ρωσίας

Σε δημοψήφισμα για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη Κριμαία

Σε δημοψήφισμα για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη Κριμαία
Φιλορώσοι διαδηλώνουν στην Κριμαία   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 6
Κίεβο, Ουκρανία
Σε δημοψήφισμα θέτει το Κοινοβούλιο της Κριμαίας το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι στις 25 Μαΐου -ανήμερα των προεδρικών εκλογών- στήνει κάλπες στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τις επανεμφάνιση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σκηνές έντασης στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη με την εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής Βουλής από ομάδες ενόπλων, οι οποίοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος επιμένει ότι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας- αναμένεται να παραχωρήσει το μεσημέρι της Παρασκευήςσυνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τη διεξαγωγήστρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα θέτοντας τα μαχητικά της αεροσκάφη σε «ετοιμότητα μάχης», και η προειδοποιεί εν χορώ το Κρεμλίνο να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε αυτό το σκηνικό, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για τη βελτίωση του καθεστώτος της αυτονομίας και τη διεύρυνση των εξουσιών του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής Βουλής.

«Η ειρήνη στην Κριμαία απειλείται λόγω της αντισυνταγματικής κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από ακραίους εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για πολιτικό εξτρεμισμό και βία που μπορεί να οδηγήσει την Ουκρανία «σε απόλυτο χάος, αναρχία και οικονομική καταστροφή».

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης στη Συμφερόπολη, όπου κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες και ακούγονταν συνθήματα «Είμαστε Ρωσία».

Ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία -η οποία διαθέτει ήδη καθεστώς αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας- ορίστηκε η 25η Μαΐου, η οποία συμπίπτει με τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών μετά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε επίσης: «Απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία [...] Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

Στο μέτωπο της διεθνούς διπλωματίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέριπαρότρυνε τη Ρωσία να ενωθεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να συνδράμουν στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αυτή δεν είναι η στιγμή για προκλήσεις.

Ο Κέρι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό τουΣεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την ένταση στην Κριμαία και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο, αναφέροντας ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στη συνομιλία πως οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστί εκ των προτέρων.

«Πιστεούμε ότι τώρα όλοι πρέπει να κάνουν βήμα πίσω και να αποφύγουν οποιουδήποτε είδους προκλήσεις» σημείωσε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντοβ δήλωσε πως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters και στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει την διάταξη των στρατιωτικών του μέσων εξαιτίας της έντασης στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την πιθανότητα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, ο Μπρίντλοβ απάντησε: «Πιστεύω ότι όλοι ενδέχεται να ανησυχούν γι' αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η βασική μου ανησυχία».

Ισχυρή Βρετανία με σθεναρή φωνή εντός ΕΕ επιθυμεί η Μέρκελ

Ισχυρή Βρετανία με σθεναρή φωνή εντός ΕΕ επιθυμεί η Μέρκελ

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα αποτελέσουμε υπόδειγμα»
Ισχυρή Βρετανία με σθεναρή φωνή εντός ΕΕ επιθυμεί η Μέρκελ
Στιγμιότυπο από την συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον (REUTERS)
3
εκτύπωση  
Λονδίνο 
Η Γερμανία επιθυμεί «ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της ΕΕ»το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ενισχυθεί η ένωση των 28 κρατών, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον των βρετανών βουλευτών.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στα αγγλικά η Μέρκελ μίλησε στη γερμανική γλώσσα στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων και τόνισε ότι θεωρεί τη Βρετανία έναν σημαντικό σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει να οικοδομηθεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΕΕ. Η καγκελάριος έκανε την αποφώνησή της, επίσης, στα αγγλικά.

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό και τίποτα λιγότερο θα έπρεπε να είναι ο κοινός μας στόχος, τον θεωρώ μια αποστολή για τη γενιά μας» ανέφερε η Μέρκελ.

«Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της ΕΕ. Εάν το έχουμε αυτό θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων».


Η Μέρκελ επισήμανε ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν το θάρρος να τοποθετηθούν εναντίον των «καταχρήσεων» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει.

Η Μέρκελ έκανε την ομιλία αυτή στο Ουέστμινστερ μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και από την άνοδο του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι Βρετανοί εκλογείς εάν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ το 2017.

«Ορισμένοι ανέμεναν η ομιλία μου να ανοίξει τον δρόμο για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική οι οποίες θα ικανοποιούσαν κάθε είδους επιθυμίες της Βρετανίας, πραγματικές ή υποτιθέμενες. Φοβάμαι ότι πρόκειται να απογοητευθούν»είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιεί μια 24ωρη επίσκεψη στη Βρετανία.

«Άλλοι ανέμεναν το ακριβώς αντίθετο, ήλπιζαν ότι θα παρέδιδα ένα απλό και σαφές μήνυμα εδώ στο Λονδίνο, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν προτίθεται να δώσει κανένα αντάλλαγμα για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φοβούμαι ότι οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν», πρόσθεσε.