Sunday, February 16, 2014

Στέητ Ντηπάρτμεντ: Ανησυχία για το θέμα της απόδρασης Έλληνα τρομοκράτη

Στέητ Ντηπάρτμεντ: Ανησυχία για το θέμα της απόδρασης Έλληνα τρομοκράτη

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Το άρθρο που ακολουθεί εκφράζει απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.


Οι ΗΠΑ εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την εξαφάνιση του καταδικασμένου σε ισόβια Έλληνα τρομοκράτη, Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε, κατά το προβλεπόμενο, στις αρχές, ενώ βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Ξηρός, 54 ετών, είναι σημαντικό στέλεχος της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1975.

Πριν την διάλυση της το 2002, η οργάνωση ευθύνεται για τις δολοφονίες 23 ατόμων, ελλήνων και ξένων, συμπεριλαμβανομένων και 5 αμερικανών.  Ευθύνεται επίσης για δεκάδες επιθέσεις.  Το 1997 οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν την «17 Νοέμβρη» στην λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου και παραμένει.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη σε έξι φορές ισόβια για το ρόλο του στις τρομοκρατικές επιθέσεις, και ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι η εξαφάνιση του πελάτη του ήταν «απόφαση συνεπής με την πολιτική του δράση».

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε υπόνοια ότι ενέργειες τρομοκρατίας συνιστούν «πολιτική δράση».

Οι άδειες προς κρατουμένους επιτρέπονται στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένους όρους, όταν ένας κατάδικος έχει ήδη εκτίσει κάποια χρόνια της ποινής του.  Η ελληνική νομοθεσία δεν ξεχωρίζει κρατουμένους για τρομοκρατία έναντι άλλων αδικημάτων, όσον αφορά στο δικαίωμα σε άδεια.  Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επανεξέταση της νομοθεσίας χορήγησης αδειών και διέταξε διερεύνηση σε βάρος της επιτροπής των φυλακών που ενέκρινε άδεια για τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Τον περασμένο μήνα άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.  Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο αυτή τη περίοδο, μιας και ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για το θέμα του Χριστόδουλου Ξηρού και ζήτησε απ’ την ελληνική κυβέρνηση να τον εντοπίσει και να τον οδηγήσει και πάλι στη φυλακή.  «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας», σημείωσε η κ. Ψάκι, «και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτών που χρησιμοποιούν βία για την επίτευξη των στόχων τους».


Το άρθρο αυτό αντικατοπτρίζει απόψεις της Αμερικανικής κυβέρνησης. Εάν θέλετε να το σχολιάσετε γράψτε στην διεύθυνση Editorials, V-O-A, Washington, D-C, 20237, U-S-A.
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά και να διαβάσετε και άλλα άρθρα μας, επισκεπτόμενοι την σελίδα μας στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: www.voanews.com/editorials.

No comments: