Sunday, February 2, 2014

“Ξύπνησε” διαστημικό σκάφος που πρόκειται να προσγειωθεί σε κομήτη

“Ξύπνησε” διαστημικό σκάφος που πρόκειται να προσγειωθεί σε κομήτη

η σύνδεση με το σκάφος είχε διακοπεί πριν από δυόμισι χρόνια σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕΔΥ) ανακοίνωσε ότι διαστημικό αεροσκάφος που κατέγραφε την πορεία κομητών θα «ξυπνήσει» την Δευτέρα, μετά από τρία χρόνια που ήταν σε κατάσταση «νάρκωσης» και θα ξεκινήσει να στέλνει και πάλι πληροφορίες στη Γη.

«Πρόκειται για μια φανταστική αποστολή» ανέφερε ο Πάολο Φέρι επικεφαλής του τμήματος διαστημικών αποστολών της Υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία ένα διαστημικό σκάφος θα προσπαθήσει να προσεγγίσει κάποιο κομήτη και να προσγειωθεί σε αυτόν. Η αποστολή ξεκίνησε το 2004, που σημαίνει ότι το σκάφος ταξιδεύει στο διάστημα σχεδόν δέκα χρόνια και τα δύο τελευταία έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ που αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την σύνδεση μαζί του. Δεν είχαμε καμία επαφή το διάστημα αυτό αλλά την Δευτέρα επανακτήσαμε την σύνδεση και για πρώτη φορά θα έχουμε αποστολή πληροφοριών από το διαστημικό σκάφος μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια».
 
Η ΕΔΥ εκτιμά ότι το διαστημικό σκάφος θα χρειαστεί αρκετές ώρες να ανακτήσει όλες τις λειτουργίες του. Στη συνέχεια το μήνυμα θα ταξιδέψει 800 εκατομμύρια χλμ μέχρι να φτάσει στη Γη. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το μήνυμα αναμένεται να βρίσκεται στη Γη τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Το «Ροζέτα» θα συναντηθεί με τον κομήτη σε μερικούς μήνες και αναμένεται, τον ερχόμενο Νοέμβριο, να εναποθέσει στην επιφάνεια του έναν αισθητήρα που θα στέλνει πληροφορίες στη βάση της ΕΔΥ στην νότια Ευρώπη.   VOA

No comments: