Monday, February 10, 2014

Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα

Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα

ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει «σύντομα»
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
«Η αποστολή της Τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον, ο ίδιος απέφυγε ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις παράγοντας αναστολής είναι η διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων ενώ επεσήμανε ότι το ΔΝΤ είναι σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους της για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε ερώτηση για το εάν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δρομολογεί εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις τόνισε ότι «Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110%  του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα χορηγήσουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Η έκφραση του κ. Ράις «εάν αυτό είναι απαραίτητο» προκάλεσε σειρά ερωτήσεων, από τους έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν την ενημέρωση, για το εάν έχει παύσει από την πλευρά του ΔΝΤ να θεωρείται απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους αλλά ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του διεθνούς οργανισμού. «Η κατάσταση εξελίσσεται και θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα» τόνισε ο Τζέρι Ράις και προσέθεσε πως όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να τη στηρίζει.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και τις δεσμεύσεις που ζητά το ΔΝΤ από την Ευρωζώνη ο κ. Ράις επεσήμανε πως το θέμα αυτό θα εξετασθεί όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να υποδείξουν συγκεκριμένο τρόπο για το πως θα καλυφθεί το κενό.     VOA

No comments: