Tuesday, February 11, 2014

Πιέσεις τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνούς κοινότητας προς Γκιούλ

Πιέσεις τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνούς κοινότητας προς Γκιούλ

να ασκήσει βέτο σε νόμο που περιορίζει πρόσβαση στο διαδίκτυο
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Στην Τουρκία κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλά Γκιούλ να ασκήσει βέτο σε επίμαχους περιορισμούς στο διαδίκτυο που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα απ’ την Βουλή και οι οποίοι ενέτειναν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Γκιούλ  βρίσκεται κάτω από αυξανομένη πίεση να ασκήσει βέτο σε νομοθεσία που μπλοκάρει πρόσβαση  σε ιστότοπους χωρίς δικαστική απόφαση, ενώ δίνει πρόσβαση  στα προσωπικά δεδομένα χρηστών. Ο Κεμάλ Κιλιντάρογλου ηγέτης  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να πάρει θέση εν ονόματι «της δημοκρατίας και να ασκήσει βέτο στο νόμο».

Αλλά και οι διεθνείς πιέσεις για το θέμα έχουν αρχίσει να εντείνονται. Η Έμα Σίγκλερ της οργάνωσης Human Rights Watch απευθύνει έκκληση στον κ. Γκιουλ να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των πολιτών για πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως επίσης και δικαίωμα για την ύπαρξη ιδιωτικού απορρήτου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Συμβούλιο της Ευρώπης  επίσης ζήτησαν την απόσυρση του νόμου.   VOA

No comments: