Tuesday, February 4, 2014

Κεφαλονιά: Άντεξαν άνθρωποι και κτίρια

Από τον Ξενοκράτη στον ΔευκαλίωναΚεφαλονιά: Άντεξαν άνθρωποι και κτίρια
04/02/2014
Τις αντοχές των ανθρώπων και το κτιρίων εξακολουθεί να δοκιμάζει ο Εγκέλαδος στην Κεφαλονιά. Ωστόσο, άνθρωποι και κτίρια αντέχουν και παραμένουν «όρθια», παρά το σκληρό πρόσωπο που δείχνει η φύση στο όμορφο νησί του Ιονίου.

Οι σεισμόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με το τσουχτερό κρύο και τους δυνατούς ανέμους, ενώ οι κατοικίες τους θα ελεγχθούν ξανά.

Πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να κοιμηθούν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ ο δήμος με ντουντούκες ενημέρωσε τον κόσμο για τα σημεία που θα μπορούσε να περάσει τη νύχτα όπως το ΠΙΚΠΑ, λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Παράλληλα, μετά τη σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που  σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί της Δευτέρας, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων», με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλου. Το σχέδιο θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.
Όπως έγινε γνωστό, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Ληξούρι. Συγκεκριμένα, ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.
Στην Κεφαλονιά υπουργοί, βουλευτές και μηχανικοί
Στην Κεφαλονιά βρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, , οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.
Χθες, έφθασαν στο νησί 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.
Άλλο ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε χθες για την Κεφαλονιά μεταφέροντας επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης.
Στο νησί βρίσκεται και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σύμφωνα με τον ίδιο η αρχιεπισκοπή αναλαμβάνει να στέλνει τρόφιμα για 500 μερίδες φαγητό την ημέρα, για τους τροφίμους διαφόρων ιδρυμάτων αλλά για τους κατοίκους του Ληξουρίου.
Πρόσκλησε σε Κρουζ – Κέιτζ
Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της Κεφαλονιάς, οι τοπικές αρχές προσκάλεσαν τους ηθοποιούς Πενέλοπε Κρουζ και Νίκολας Κέιτζ προκειμένου να επισκεφτούν το νησί.
Όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκάτος, οι αρχές του νησιού έχουν επικοινωνήσει με τους δύο αστέρες του Χόλυγουντ οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να έρθουν στην Κεφαλονιά.   elzoni.gr

No comments: