Friday, February 28, 2014

Επιτάχυνση ζητά το ΔΝΤ Πέφτουν οι τόνοι, τα σπρεντ, αλλά και το ΑΕΠ

Στη σκακιέρα Δύσης-Ρωσίας

Σε δη για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη μοψήφισμα

Σε δημοψήφισμα για «μεγαλύτερη αυτονομία» βαδίζει η ρωσόφωνη Κριμαία
Φιλορώσοι διαδηλώνουν στην Κριμαία   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 6
Κίεβο, Ουκρανία
Σε δημοψήφισμα θέτει το Κοινοβούλιο της Κριμαίας το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι στις 25 Μαΐου -ανήμερα των προεδρικών εκλογών- στήνει κάλπες στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τις επανεμφάνιση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σκηνές έντασης στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη με την εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής Βουλής από ομάδες ενόπλων, οι οποίοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος επιμένει ότι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας- αναμένεται να παραχωρήσει το μεσημέρι της Παρασκευήςσυνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τη διεξαγωγήστρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα θέτοντας τα μαχητικά της αεροσκάφη σε «ετοιμότητα μάχης», και η προειδοποιεί εν χορώ το Κρεμλίνο να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε αυτό το σκηνικό, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για τη βελτίωση του καθεστώτος της αυτονομίας και τη διεύρυνση των εξουσιών του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής Βουλής.

«Η ειρήνη στην Κριμαία απειλείται λόγω της αντισυνταγματικής κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από ακραίους εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για πολιτικό εξτρεμισμό και βία που μπορεί να οδηγήσει την Ουκρανία «σε απόλυτο χάος, αναρχία και οικονομική καταστροφή».

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης στη Συμφερόπολη, όπου κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες και ακούγονταν συνθήματα «Είμαστε Ρωσία».

Ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία -η οποία διαθέτει ήδη καθεστώς αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας- ορίστηκε η 25η Μαΐου, η οποία συμπίπτει με τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών μετά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε επίσης: «Απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία [...] Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

Στο μέτωπο της διεθνούς διπλωματίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέριπαρότρυνε τη Ρωσία να ενωθεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να συνδράμουν στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αυτή δεν είναι η στιγμή για προκλήσεις.

Ο Κέρι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό τουΣεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την ένταση στην Κριμαία και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο, αναφέροντας ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στη συνομιλία πως οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστί εκ των προτέρων.

«Πιστεούμε ότι τώρα όλοι πρέπει να κάνουν βήμα πίσω και να αποφύγουν οποιουδήποτε είδους προκλήσεις» σημείωσε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντοβ δήλωσε πως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters και στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει την διάταξη των στρατιωτικών του μέσων εξαιτίας της έντασης στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την πιθανότητα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, ο Μπρίντλοβ απάντησε: «Πιστεύω ότι όλοι ενδέχεται να ανησυχούν γι' αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η βασική μου ανησυχία».

No comments: