Κοινωνία | 30.09.2010
Καθοριστική η συμβολή των ξένων στην οικονομική ζωή
Στη Γερμανία δραστηριοποιούνται 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με μεταναστευτική καταγωγή. Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους. Και όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) το ενδιαφέρον των ξένων της Γερμανίας για ίδρυση νέων επιχειρήσεων παραμένει αμείωτο.
Έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του DIHK το 2011 θα υπάρχουν 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε εταιρείες που ίδρυσαν φέτος ξένοι επιχειρηματίες.
80.000 τουρκικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 40 δις
Τουρκικό μαγαζί με ντονέρ: ανήκει πια στο 10% των τουρκικών επιχειρήσεωνΟι Τούρκοι της Γερμανίας διαθέτουν γύρω στις 80.000 επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ρετζέπ Κέσκιν, πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων στην Ευρώπη (ATIAD), εκτιμά ότι οι επιτυχίες αυτές δεν αναφέρονται, ούτε αξιολογούνται δεόντως: «Τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στον τομέα της γαστρονομίας καλύπτουν μόνον το 10 % από τον ετήσιο τζίρο των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε 100 διαφορετικούς κλάδους της παραγωγής ή της μεταποίησης. Και το πιο σημαντικό: απασχολούν πάνω από 400.000 εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους.»
Φατμά Γιαλτσίν, ιστορικός τέχνης στο Βερολίνο - αυξάνονται οι Τούρκοι επιστήμονεςΟ κ. Κέσκιν είναι πολιτικός μηχανικός και από το 2000 είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής μιας κατασκευαστικής εταιρείας που απασχολεί γύρω στους 130 εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς είναι Τούρκοι, Γερμανοί, Πολωνοί ή Ρώσοι. Εκείνο που μετράει σε μια επιχείρηση δεν είναι η εθνικότητα, αλλά οι δεξιότητες και οι επιδόσεις του κάθε εργαζόμενου, πιστεύει ο Ρετζέπ Κέσκιν και θεωρεί ότι αυτή η αρχή κυριαρχεί στη γερμανική οικονομία: «Εδώ μετράνε οι επιδόσεις του κάθε εργαζόμενου. Εάν ο ξένος εργαζόμενος εγγυάται με τις δεξιότητές του, τις επιδόσεις, την ανάπτυξη και τους ρυθμούς που απαιτεί ο σύγχρονος σχεδιασμός μιας επιχείρησης, είναι ισότιμος με τους Γερμανούς. Εάν οι ξένοι εργαζόμενοι τα καταφέρνουν σε αυτά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη Γερμανία.»
Ο Μουμίν Ετσελίκ, Έλληνας με τουρκική καταγωγή, εργάζεται στο τμήμα εφοδιασμού και διακίνησης στην κατασκευαστική εταιρεία του Κέσκιν. Ζει και εργάζεται εδώ και 30 χρόνια στη Γερμανία και συμφωνεί με τον κ. Κέσκιν, αλλά επισημαίνει πως «οι συζητήσεις περί ενσωμάτωσης αυτές καθ’ εαυτές είναι ανυπόφορες, γιατί οι ξένοι παρουσιάζονται σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Προσωπικά θεωρώ ότι οι ξένοι είναι θύματα της πολιτικής.»
Χωρίς παιδεία δεν είναι εφικτή η κοινωνική ενσωμάτωση
Σεχνάζ Ατσκάν, αρχιτέκτονας - επιτυχημένη επαγγελματίας της δεύτερης γενιάςΟι Τούρκοι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι το Α και το Ω της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ξένων είναι η εκπαίδευση, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή. Χαρακτηριστικά ο Τούρκος επιχειρηματίας Ρετζέπ Κέσκιν υποστηρίζει: «Χωρίς μετανάστες και χωρίς ξένους δεν μπορεί να ζήσει η Γερμανία, ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά. Γι’ αυτό οι ξένοι και οι μετανάστες έχουν τεράστιες ευκαιρίες να πετύχουν σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Υπό μία βασική προϋπόθεση: καλή εκπαίδευση, καλή επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση. Χωρίς παιδεία δεν είναι εφικτή η κοινωνική ενσωμάτωση.»
Basak Özay / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης