Wednesday, September 8, 2010

Πολιτική | 08.09.2010

Η Ευρώπη θωρακίζεται

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν χθες στις Βρυξέλλες νέους κανόνες στην κατεύθυνση περισσότερων ελέγχων στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και το ξέσπασμα της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έβαλαν χθες τις βάσεις για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των αγορών. Η ΕΕ αποκτά μια νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχή, η οποία θα εποπτεύει τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Θα αποτελείται από τρεις υπηρεσίες, που θα ελέγχουν τους βασικούς χρηματοοικονομικούς παίκτες. Μετά την κρίση είναι πριν την κρίση και η ΕΕ φαίνεται ότι άντλησε διδάγματα από αυτήν.

Αντλήσαμε διδάγματα από τις κρίσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟ Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟι χρηματοοικονομικές αγορές δεν γνωρίζουν σύνορα και οποιαδήποτε εσφαλμένη απόφαση ή αρνητική εξέλιξη σε ένα εθνικό κράτος έχει επιπτώσεις και αλλού. Αυτό ήταν το βασικό κίνητρο για να δημιουργήσουν οι Ευρωπαίοι μια νέα εποπτική αρχή, χωρίς φυσικά να καταργήσουν τις αντίστοιχες εθνικές. Έτσι, από την επόμενη χρονιά οι τρεις υπηρεσίες θα καθορίζουν δεσμευτικές προδιαγραφές για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα χρηματιστήρια. Οι ελεγκτές θα μπορούν να απαγορεύουν ακόμη και τις συναλλαγές με προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της άτυπης συνόδου: «Είμαι ικανοποιημένος με την εφαρμογή αυτών που αποφασίσαμε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Αντλήσαμε διδάγματα και προχωρούμε βήμα-βήμα. Θεωρώ λοιπόν εσφαλμένο τον ισχυρισμό ότι δεν συμβαίνει τίποτε και ότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτε».

Άκαιρη η πρόταση του Μπαρόζο για τον «ευρωπαϊκό φόρο»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ ΜπαρόζοΟ πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ ΜπαρόζοΙδιαίτερα σημαντικές είναι οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών όσον αφορά τον έλεγχο των δημοσιονομικών των κρατών-μελών. Από το 2011, τα κράτη - μέλη θα πρέπει προτού ψηφίσουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς να τους στέλνουν για έγκριση στις Βρυξέλλες. Και μόνον όταν η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Υπουργών δώσει το πράσινο φως θα μπορούν τα εθνικά κοινοβούλια να τους ψηφίσουν. Με τον τρόπο αυτό θα προλαμβάνονται κρίσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Αντίθετα, δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού φόρου. Ο κ. Σάοιμπλε χαρακτήρισε εξωπραγματική την πρόταση: «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Θα έλθει και η ώρα τους ευρωπαϊκούς φόρους. Αλλά ακόμη δεν ήλθε».

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι δεν αξίζει καν να συζητηθεί η πρόταση για την επιβολή φόρου που θα εισρέει απευθείας στα ταμεία της ΕΕ.

Peter Heilbrunner/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

1 comment:

lornion said...

καλά κάνετε και από τις κρίσεις μαθαίνετε. Αλλά δεν μπορέσατε να εμποδίσετε τους λαθρα μετανάστες να μεταβάλουν και να αλλοιώσουν μικρές χώρες, σαν την Ελλάδα, την οποία και κριτικάρετε για την άθλια κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και παραμονής των. Το λάθος είναι της Ευρώπης που πρεπει να λάβει μέτρα.