Ο Τίλο Σαρατσίν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και τώρα οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), από τους οποίους προέρχεται ο απερχόμενος από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες «δεξιόστροφες» κοινωνικές ροπές, που προκαλούν εσωκομματικά φυγόκεντρες κινήσεις.
Ο κ. Σαρατσίν, αφού βομβάρδισε επί έναν χρόνο τη γερμανική κοινή γνώμη με δηλώσεις αρνητικές προς μετανάστες, μη αφομοιωμένους μουσουλμάνους και Εβραίους, μετά την έκδοση του εμπρηστικού βιβλίου του «Η Γερμανία αυτοδιαλύεται», εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την τράπεζα. Φεύγει ως επιτυχημένος συγγραφέας, διότι το βιβλίο έχει απήχηση, όπως και οι απόψεις του, εάν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις. Ομως, στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ξέσπασε κρίση με πρωταγωνίστρια την Ερικα Στάινμπαχ, βουλευτή, μέλος του προεδρείου του κόμματος και πρόεδρο της Λέγκας Εκτοπισθέντων – δηλαδή των 12,5 εκατ. Γερμανών από εδάφη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σουδητίας, τα οποία έχασε μεταπολεμικά η Γερμανία.
Η κ. Στάινμπαχ, την οποία γερμανική εφημερίδα χαρακτήρισε «θηλυκό Σαρατσίν», παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη από το προεδρείο του CDU, αφού επικρίθηκε σφοδρά επειδή λίγες ημέρες νωρίτερα είχε υπερασπιστεί συνεργάτες της στη Λέγκα των Εκτοπισθέντων, που πέρυσι είχαν αποδώσει ευθύνες στην Πολωνία για την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Απτόητη από την κριτική, η κ. Στάινμπαχ εμέμφθη με τη σειρά της το κόμμα της για «συμπόρευση με αριστερόστροφους», επειδή επέκρινε τον κ. Σαρατσίν. Θύμισε μάλιστα ότι η Πολωνία έκανε επιστράτευση το 1939... Και έπειτα πυροδότησε μια μικρή βόμβα. Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Welt, εμφανίστηκε έτοιμη να ιδρύσει νέο συντηρητικό κόμμα, εφόσον ένας «χαρισματικός» πολύ εύκολα θα συγκεντρώσει το 5% που χρειάζεται για την είσοδο στη Βουλή. Το ινστιτούτο Emnid ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 20%. Ποιον χαρισματικό εννοούσε δεν είπε, τάραξε όμως την ησυχία της συνόδου της ηγεσίας του CDU, την οποία είχε συγκαλέσει την Κυριακή η Αγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την επιστροφή των Χριστιανοδημοκρατών στις παλιές καλές συντηρητικές θέσεις.
«Η καγκελάριος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», έγραφαν χθες οι αναλυτές. Την ίδια ώρα όμως, στο SPD έχει ξεσπάσει μεγάλος καβγάς μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Σαρατσίν, τον οποίο το κόμμα θέλει να αποπέμψει. Και εκεί διακατέχονται από «δεξιόστροφους» προβληματισμούς.
No comments:
Post a Comment