Wednesday, September 1, 2010

Πολιτική | 31.08.2010

Ερευνητική δημοσιογραφία, Siemens και Ελλάδα

Ενάμιση χρόνο ερευνούσαν τρεις συντάκτες του γερμανικού περιοδικού Spiegel την υπόθεση του σκανδάλου Siemens. Για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου μίλησε στην DW o Γιόργκ Σμιτ, ένας από τους τρεις συντάκτες.

Όπως θυμάται ο Γιόργκ Σμιτ, από τις πρώτες μέρες των ερευνών στα ντοκουμέντα που είχαν στη διάθεση τους για παράνομες διακινήσεις χρημάτων μέσω Λίχτενσταϊν, παρουσιάστηκαν ενδείξεις για χρηματισμό του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

“Στη φάση εκείνη αφορούσε μόνο την τηλεπικοινωνία και σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα. Οι πραγματικές διαστάσεις των συνδιαλλαγών με την Ελλάδα, τα εκατομμύρια που πράγματι διατέθηκαν για τον χρηματισμό, αυτό δεν το γνωρίζαμε τότε” τονίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Με τον καιρό άρχιζαν να πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι για τον χρηματισμό στην Ελλάδα είχε ανοιχτεί ένας λογαριασμός στο Λίχτενσταϊν. “Και πολύ σύντομα διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πολύ στενές σχέσεις των μάνατζερ της Siemens με άτομα όπως τον κ. Κόκκαλη και γενικά ένα στενό δίκτυο επαφών με την Ελλάδα. Η χώρα θεωρούνταν ως πρότυπο για μεγάλα κέρδη. Αντιληφθήκαμε ότι μεγάλα κέρδη σήμαιναν μεγάλη μίζα” λέει ο Γιοργκ Σμιτ.

Απαιτητική έρευνα

Ο Μιχάλης ΧριστοφοράκοςΟ Μιχάλης ΧριστοφοράκοςΕνώ οι συντάκτες του SPIEGEL ήταν σε θέση να αποδείξουν τις παρανομίες της Siemens και ποια από τα στελέχη της συμμετείχαν σε αυτές, απέτυχαν στο να αποκαλύψουν τους αποδέκτες. Η δυσκολία του εντοπισμού τους, θα μας πει ο Γιόργκ Σμιτ, σχετίζεται με τον τρόπο που χρηματίζονταν, δηλαδή μέσω μιας αλυσίδας εταιρειών φαντάσματα στο Λίχτενσταϊν και σε παρόμοιους φορολογικούς παραδείσους, όπου η ταυτότητα του ιδιοκτήτη παραμένει άγνωστη. Στο τέλος αυτής της αλυσίδας βρισκόταν άτομο της εταιρείας που παρελάμβανε τα ποσά και τα μοίραζε συνήθως σε ρευστό σε εκείνους τους πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς που διαμεσολαβούσαν ώστε να αναλάβει η Siemens το εκάστοτε δημόσιο έργο.

Στο μεταξύ υπάρχουν ονόματα πολιτικών και ανωτάτων υπαλλήλων που σχετίζονται με τις δωροδοκίες Siemens. Ρωτήσαμε τον Γιόργκ Σμιτ, να μας πει τη γνώμη του, γιατί βρίσκονται αυτά τα άτομα ακόμη ελεύθερα.

“Και από άλλες υποθέσεις έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι η ελληνική δικαιοσύνη κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και ότι πολλές υποθέσεις καταλήγουν στο πουθενά. Τώρα σε ό,τι αφορά την προκειμένη περίπτωση μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω, χωρίς να είμαι σε θέση να τις τεκμηριώσω. Πιστεύω λοιπόν ότι η επιρροή που ασκεί η πολιτική στην Ελλάδα σε τέτοιου είδους διαδικασίες είναι σχετικά μεγάλη. Αν δει όμως κανείς πόσο πλατιά έχει δωροδοκήσει η Siemens, τότε κατανοεί ότι κανείς δεν έχει ενδιαφέρον να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης” υπογραμμίζει ο Γιοργκ Σμιτ.

Ένοχη σιωπή…

Σκοτεινές υποθέσεις Σκοτεινές υποθέσειςΣτην κάλυψη του σκανδάλου συμβάλουν και οι μάνατζερ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι οποίοι είτε σιωπούν, είτε δίνουν μόνο περιορισμένες πληροφορίες, αλλά σχεδόν ποτέ τα ονόματα αυτών που έχουν δωροδοκηθεί. Πιθανώς πράγματι να φοβούνται, λέει ο Γιόργκ Σμιτ, και αναφέρει την περίπτωση των μάνατζερ που είχαν την ευθύνη για την ανάληψη δημοσίων έργων στη Ρωσία. Για να προστατέψει την ζωή των οικογενειών τους, η γερμανική εισαγγελία αρνήθηκε τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.

Όσον αφορά τώρα την ελληνική περίπτωση, ο Γιόργκ Σμιτ δεν είναι σε θέση να εκφράσει άποψη, κατά πόσο πχ είναι βάσιμος ο φόβος του άλλοτε διευθυντή της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ότι αν εκδοθεί στην Ελλάδα κινδυνεύει η ζωή του. Το μόνο σίγουρο είναι, τονίζει ο κ. Σμιτ, ότι παραμένοντας στη Γερμανία ο Χριστοφοράκος αποφεύγει την προφυλάκιση και δίκες στην Ελλάδα.

Τέλος αναφέραμε στον Γιόργκ Σμιτ την περίπτωση του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο το SPIEGEL είχε αφήσει υπαινιγμούς ότι είχε δωροδοκηθεί για την προμήθεια των γερμανικών αρμάτων “Λεοπάρντ”.

“Τελικά δεν στάθηκε δυνατόν να αποδείξουμε σε ποιον πήγαν οι μίζες. Και αυτό ήταν τελικά το πρόβλημα της έρευνάς μας. Δεν μας είχαν παραδοθεί εκείνα τα χαρτιά που θα μας επέτρεπαν να γράψουμε μια μεστή ιστορία.”

Ποτέ δεν είναι αργά.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπευθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

dw

No comments: