Ευρώπη | 25.10.2009
Τουρκία και ΠΓΔΜ προ των πυλών
Ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. και ΠΓΔΜ. Τον ρωτάμε αν το «πράσινο φως» της Κομισιόν ανοίγει οριστικά τον δρόμο για ένταξη των Σκοπίων.
«Καθόλου. Απλώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» δηλώνει ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. «Τώρα βέβαια η Ελλάδα μπορεί να το μπλοκάρει, η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στο Συμβούλιο, αλλά υπάρχει και μία πίεση προς τα Σκόπια. Η Ε.Ε. τους είπε ότι ναι, είστε όντως υποψήφιοι για να ενταχθείτε, άρα καθίστε τώρα σε ένα τραπέζι και με τους Έλληνες για να συζητήσετε το φλέγον πρόβλημα που υπάρχει...»
«Έγιναν λάθη…»
Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων θεωρεί ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί μία νέα ευκαιρία. Απευθύνει άραγε μομφή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης; Και πιστεύει ότι η ελληνική διπλωματία έχει κάνει λάθη στο παρελθόν;
(...) χοντρά και μεγάλα λάθη στις αρχές της δεκαετίας του ΄90".«Τα λάθη έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, χοντρά και μεγάλα λάθη. Το σύνθετο όνομα τότε, το ΄92, ήταν εφικτό, ήταν εύκολο. Εν τω μεταξύ χάθηκε αυτή η ευκαιρία και σήμερα βρισκόμαστε σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το 80% του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη ΦΥΡΟΜ με το όνομα, το οποίο αναγράφεται στο σύνταγμά τους».
Μια δυσάρεστη εξέλιξη
Στα Σκόπια η έκθεση της Κομισιόν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας. Προβληματίζεται η Αθήνα από αυτές τις εξελίξεις; ρωτάμε την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
«Φυσικά μας προβληματίζει» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Είναι μία εξέλιξη που δεν είναι για μας ευχάριστη. Από την άλλη θα κάνουμε σκληρές προσπάθειες, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το όνομα, κρατώντας όμως στο τραπέζι όλα τα εργαλεία. Δηλαδή το βέτο είναι για μας μία πιθανότητα, γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του ονόματος δεν μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην Ευρώπη».
"Αν δεν υπάρξει επίλυση του ονόματος δεν μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην Ευρώπη".Στην μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.- Τουρκίας ξεχωρίζει ένας νέος ευρωβουλευτής: ο μόλις 35χρονος Ισμαήλ ΄Ερτουνγκ γεννήθηκε στη Βαυαρία, αλλά κατάγεται από την Τουρκία και εξελέγη με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Όπως και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας, επιμένει στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας:
«Είναι γνωστό ότι εμείς θέλαμε εξαρχής μία ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία» λέει ο Ισμαήλ ΄Ερτουνγκ στη Deutsche Welle. «Οι συζητήσεις περί προνομιακής σχέσης είναι άνευ αντικειμένου. Τέτοια σχέση έχουμε και σήμερα. Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις ως μέλος της τελωνειακής ένωσης, αλλά δεν έχει και τα αντίστοιχα δικαιώματα, γιατί απλούστατα δεν ανήκει στην Ε.Ε....»
«Θαυμάζω τον κ. Παπανδρέου»
Ο Τουρκογερμανός ευρωβουλευτής δηλώνει θαυμαστής του Έλληνα πρωθυπουργού:
«Προσωπικά θαυμάζω τον κ. Παπανδρέου. Με είχε εντυπωσιάσει όταν, μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών (Ισμαήλ Τζεμ), είχαν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήταν ο αρχιτέκτονας της ελληνοτουρκικής φιλίας. Και ως σοσιαλδημοκράτης δεν μπορώ παρά να χαίρομαι ακόμα περισσότερο για τη νίκη του».
Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο αρχιτέκτονας της ελληνοτουρκικής φιλίας".Θερμή υποδοχή στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό επεφύλαξε και ο τουρκικός τύπος. Μόνο που κάποιοι προχώρησαν πολύ πιο πέρα γράφοντας ότι, ως φίλος της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου ίσως θα μπορούσε να πιέσει λίγο περισσότερο την Κύπρο... Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, αντιπρόεδρος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε. - Τουρκίας, ξεκαθαρίζει ότι η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας είναι απολύτως σαφής:
«Για μας είναι πάρα πολύ σαφής. Ο Γ. Παπανδρέου με την επίσκεψή του στη Λευκωσία ήθελε να δηλώσει παρών στη μεγάλη προσπάθεια του προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να κηδεμονεύσουμε την Κύπρο και να γυρίσουμε σε παλιές εποχές. Θέλουμε όμως να είμαστε παρόντες, θέλουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο στην ειλικρινή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από αυτήν την επίλυση».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment