Wednesday, September 1, 2010

Οικονομία | 01.09.2010

Γολγοθάς λιτότητας στη Γερμανία

Στο δρόμο της λιτότητας χωρίς επιστροφή και παρά το ρυθμό ανάπτυξης ρεκόρ οδεύει η γερμανική κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται για να θέσει επι τάπητος τα βασικά σημεία του νέου πακέτου λιτόητας για το 2011.

Η γερμανική κυβέρνηση θέτει σήμερα τις βάσεις για την υιοθέτηση πακέτου λιτότητας, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Μετά τις διευκρινιστικές επαφές που είχε χθες η καγκελάριος Μέρκελ με τους αρμόδιους υπουργούς, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί για να συντάξει το συνοδευτικό νόμο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2011.

Λιτότητα παρά την ανάπτυξη

Πρόσφατες διαδηλώσεις στο Βερολίνο κατά της λιτότηταςΠρόσφατες διαδηλώσεις στο Βερολίνο κατά της λιτότηταςΟι τελευταίες λεπτομέρειες και τα σημεία διαφωνίας ξεκαθαρίστηκαν χθες το βράδυ στις συναντήσεις που είχε η ‘Αγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους συναρμόδιους ομολόγους τους. Μετά τις επικρίσεις πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου έγιναν αλλαγές στις διατυπώσεις που αφορούσαν στην επιβολή φόρου προς τους προμηθευτές πυρηνικής ενέργειας - το θέμα δεν θα γίνει σήμερα αντικείμενο συζητήσεων λόγω των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη - και φόρου στα αεροπορικά εισιτηρία. Παρά τον ρυθμό ανάπτυξης ρεκόρ του 2,2% και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση συνασπισμού επιμένει και επεκτείνει την πολιτική λιτότητας. Να σημειώσουμε ότι το πακέτο λιτότητας που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο προβλέπει περικοπές, εξοικονομήσεις και αυξήσεις των φορολογικών εσόδων, ύψους 82 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το πακέτο λιτότητας περιλαμβάνει αντικοινωνικά μέτρα, δεν είναι εξισορροπημένο και προβλέπει έσοδα που «στέκονται στον αέρα».

Ποιοι θίγονται

Δύσκολες αποφάσεις για το γερμανικό υπουργικό συμβούλιοΔύσκολες αποφάσεις για το γερμανικό υπουργικό συμβούλιοΑπό το 2011 τους Γερμανούς πολίτες περιμένουν νέα οικονομικά βάρη. Οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στον τομέα κοινωνικών παροχών. Κυρίως πλήττονται οι άνεργοι, που θα τους περικοπούν μια σειρά από βοηθήματα. Για όσους ζουν μόνο από την κοινωνική βοήθεια, δεν θα πληρώνονται οι συνταξιοδοτικές εισφορές. Το επίδομα ανατροφής τέκνων θα μειωθεί, ενώ θα περικοπεί ολοκληρωτικά σε αυτούς που ζουν από το κοινωνικό βοήθημα. Ο κλάδος της βιομηχανίας πλήττεται κι αυτός, ήδη υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις για τον φόρο που θα επιβληθεί στους προμηθευτές πυρηνικής ενέργειας ύψους 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται για τον σχεδιαζόμενο φόρο στα αεροπορικά εισιτήρια ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο και για την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος στον οικολογικό φόρο για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να πληρώσουν έναν επιπλέον φόρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τις τράπεζες, αν θα επιβληθεί από το 2012 φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών. Θεωρείται βέβαιο ότι τα βάρη που θα προκύψουν από την αύξηση της φορολογίας στον βιομηχανικό τομέα θα μετατεθούν στις πλάτες των καταναλωτών. Που σημαίνει ότι από του χρόνου αναμένεται κύμα αυξήσεων, όπως στα τιμολόγια ηλεκτρικού, στα αεροπορικά εισιτήρια ή και στο κόστος δανεισμού από τις τράπεζες.

dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments: