Thursday, December 5, 2013

Γαλάζια ομοβροντία πυρών κατά Γιάννη Στουρνάρα


Επικρίσεις από βουλευτές της ΝΔ για υπερφορολόγηση, πλειστηριασμούς, φόρο ακινήτων
«Γαλάζια» ομοβροντία πυρών κατά του Γιάννη Στουρνάρα
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

εκτύπωση  

«Γαλάζια» ομοβροντία πυρών κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρασημειώθηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Οι επικρίσεις των βουλευτών της ΝΔ για όλα τα «καυτά» θέματα της υπερφορολόγησης, των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, επιβεβαίωσαν το κλίμα δυσφορίας και ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις της Κ.Ο. της ΝΔ για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου. Ο κ. Γ. Βλάχος  έκανε λόγο για «την περισσή επιπολαιότητα και προχειρότητα με την οποία άνοιξε το θέμα των πλειστηριασμών πριν από λίγους μήνες», ενώ αν και δήλωσε ότι θα δώσει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό, τόνισε με νόημα ότι «τυχόν αστοχία θα σημαίνει νέα μέτρα μη αποδεκτά από την κοινωνία και θα δείξουν ως υπεύθυνους αυτούς που συνέταξαν τον προϋπολογισμό».
Σφοδρή κριτική στον κ. Στουρνάρα με αφορμή την γνωστή δήλωση περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών άσκησε ο κ. Ανδ. Ψυχάρης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κ. Στουρνάρας αν κοιτάξει όλα τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι σφάλει»διευκρινίζοντας ότι για να γίνουν συγκρίσεις στη φορολογία με τη Γερμανία θα πρέπει  να ληφθεί υπόψη το ύψος των μισθών, των συντάξεων και κυρίως η υπεραξία που μένει μετά τη φορολόγηση. «Αν ο κ. Στουρνάρας πάει σε σούπερ μάρκετ στη Γερμανία θα διαπιστώσει ότι βασικά αγαθά όπως το γάλα και το ψωμί κοστίζουν  χαμηλότερα απ’ ότι στην  Ελλάδα», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αγοραστική αξία των γερμανών πολιτών σε σχέση με αυτή των ελλήνων είναι πολύ υψηλότερη. Μάλιστα συνέστησε στον υπουργό Οικονομικών «αντί να λέει τέτοιες θεωρίες (περί υποφορολόγησης των Ελλήνων) να καταθέσει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο».
«Να επανεξετάσουμε το φόρο στα ακίνητα» κάλεσε τον κ. Στουρνάρα ο «γαλάζιος» κ. Αργ. Ντινόπουλος λέγοντας πως «όλος αυτός ο σχεδιασμός γίνεται πάνω σε αντικειμενικές αξίες πλασματικές σε σχέση με τις εμπορικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της φορολογίας έθεσε και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται περαιτέρω φορολόγηση ούτε ηθικώς ούτε πολιτικώς. «Ψηφίζω τον προϋπολογισμό όμως χωρίς καμία δυνατότητα περαιτέρω φορολόγησης των ελλήνων πολιτών γιατί δεν  επιτρέπεται ούτε πολιτικώς ούτε ηθικώς» είπε χαρακτηριστικά.
Αντίθετος στην λήψη νέων μέτρων εμφανίστηκε και ο κ. Αν. Νεράντζης που τόνισε ότι «τυχόν νέα μέτρα θα σήμαιναν δήμευση, κάτι που δεν ανέχεται και δεν αντέχεται», όπως είπε.

No comments: