Wednesday, December 11, 2013

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας εξετάζουν οι ΗΠΑ
Διαδήλωση συμπαράστασης στην ουκρανική αντιπολίτευση μπροστά από τη Βουλή της Γεωργίας στην Τιφλίδα   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 2
Ουάσινγκτον
Όλες τις πολιτικές επιλογές, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, δηλώνει ότι εξετάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έναντι της Ουκρανίας αφότου οι δυνάμεις καταστολής κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου χτυπά ο παλμός των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων.

Στη σκιά των συγκρούσεων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιν Ψάκι δήλωσε ότι οι κυρώσεις βρίσκονται μεταξύ των πολιτικών επιλογών που εξετάζουν οι ΗΠΑ.

Επισήμανε ότι η κατάσταση ακόμη αποτιμάται, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το τι είδους κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ουκρανίας όπου πλήθη κόσμου διαδηλώνουν επί ημέρες ζητώντας προσέγγιση με την ΕΕ και αποχώρηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς που «τορπίλισε» υπό ρωσική πίεση την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

Δείτε πώς μεταδίδει τις εξελίξεις στην Ουκρανία η τηλεόραση του Ευρωκοινοβουλίου



Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, εν τω μεταξύ, δεσμεύθηκε να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο μετά τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

«Για να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό καλώ την αντιπολίτευση να μην απορρίψει [τις συνομιλίες], να μην συνεχίσει στον δρόμο της αντιπαράθεσης και των τελεσιγράφων» αναφέρει ο Γιανούκοβιτς σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεσμεύεται ότι «δεν θα προσφύγει ποτέ στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Οι ηγέτες των διαδηλωτών διαμήνυσαν, όμως, ότι δεν προτίθενται να λάβουν μέρος σε συνομιλίες με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους -περιλαμβανομένης της παραίτησής του.

Ο Όλεγκ Τιάγκνιμποκ αποκάλεσε την πρόσκληση του Γιανουκόβιτς προς τους αντιπολιτευόμενους σε διάλογο «φαρσοκωμωδία».

Ο ίδιος, όπως και ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, επίσης εκ των ηγετών των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σημείωσαν πως δεν θα λάβουν μέρος σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να διευθετηθεί η πολιτική κρίση, που διαρκεί δύο εβδομάδες, πριν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η αντιπολίτευση αξιώνει ο Γιανούκοβιτς και η κυβέρνησή του να παραιτηθεί, να απελευθερωθούν πολιτικοί κρατούμενοι και τα μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε πράξεις βίας σε βάρος διαδηλωτών να τιμωρηθούν αυστηρά.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο είχε τονίσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για έναν συμβιβασμό. «Με όσα έγιναν χθες βράδυ [Τετάρτη], ο Γιανούκοβιτς έκλεισε το δρόμο προς οποιονδήποτε συμβιβασμό» δήλωσε ο Κλίτσκο σε συνέντευξη Τύπου.

«Είχαμε σχεδιάσει να συνομιλήσουμε με τον Γιανούκοβιτς. Καταλαβαίνουμε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον λαό και κατανοεί μόνο τη βία, την οποία χρησιμοποιεί εναντίον των διαδηλωτών» επισήμανε.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: