Tuesday, December 17, 2013

Γερμανια: παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών στην…γοητεία της Αγκελα Μέρκελ

Γερμανια: παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών στην…γοητεία της Αγκελα Μέρκελ

Share
Πλήρης παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών στην… γοητεία της Αγκελα Μέρκελ, αποτελεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο Μεγάλος Συνασπισμός είναι πλέον γεγονός και αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Σχεδόν καμιά από τις προϋποθέσεις που έθετε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, δεν υλοποιήθηκε, όπως για παράδειγμα η αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας μέσω της απομάκρυνσης του Β. Σόιμπλε από το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Ο Σόιμπλε, δεξί χέρι της Μέρκελ, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, προς απογοήτευση φυσικά της Ελλάδας και άλλων χωρών του Νότου.
Ακόμη και το σχέδιο για κατώτατο μισθό πάει ουσιαστικά από το 2016 και βλέπουμε… Παράλληλα, το γεγονός ότι δόθηκαν έξι υπουργεία στους Σοδιαλδημοκράτες αυτό έγινε προκειμένου να τους «χρυσώσουν το χάπι». Θεωρείται δεδομένο ότι το κόμμα θα υποστεί νέα καθίζηση λόγω του Μεγάλου Συνασπισμού στον οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα έχουν και πολύ μεγάλη συμμετοχή στις σοβαρές αποφάσεις.
Η μόνη… έκπληξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί είναι ότι υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Σημαντικό και το γεγονός ότι αναλαμβάνει χαροτιφυλάκιο και ο γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του Γ. Άσμουσεν στη θέση του υφυπουργού Εργασίας
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναλαμβάνει τρία υπουργεία και οι Σοσιαλδημοκράτες έξι. Έξι από τους συνολικά 15 υπουργούς της νέας κυβέρνησης Μέρκελ θα είναι σοσιαλδημοκράτες.
 Η νέα κυβέρνηση είναι:
Καγκελάριος: Άνγκελα Μέρκελ
Υπουργός Οικονομικών: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υπουργός Παιδείας και Έρευνας: Γιοχάνα Βάνκα
Υπουργός Άμυνας: Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Υπουργείο Εσωτερικών: Ντε Μεζιέρ
Υπουργός Υγείας: Χέρμαν Γκρέχε
Υπουργείο Καγκελαρίας: Πέτερ Αλτμάιερ
Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και Αντικαγκελάριος: Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Υπουργός Εξωτερικών: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Αντρέα Νάλες
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Μπάρμπαρα Χέντρικς
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή: Χάικο Μάας
Υπουργείο Οικογένειας: Μανουέλα Σβέσιγκ
Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών: Αλεξάντερ Ντόμπριντ
Υπουργείο Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας: Γκερντ Μούλερ
Υπουργείο Διατροφής και Γεωργίας: Χανς-Πέτερ Φρίντριχ
Πέντε υπουργεία και το υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα.
Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός Άμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της Καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.
Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.
Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το SPD αναμένεται να τοποθετήσει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν ως υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο κ. Άσμουσεν επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ.
Τα υπουργεία των Σοσιαλδημοκρατών
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.
Τρία υπουργεία θα αναλάβουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), σύμμαχοι της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU, στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
Νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα γίνει ο Αντρέας Σόγιερ.
Ο γνωστός για τις… βόλτες του στην Ελλάδα και την αγάπη του για τη χώρας μας Γ. Φούχτελ ή … Φούχτελος παραμένει στην κυβέρνηση καθώς θα είναι υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
This entry was posted in Κόσμος. Bookmark the permalink.ANTINEWS

No comments: