Saturday, November 7, 2015

Ο πατήρ Μπους δείχνει τα δύο γεράκια που έβλαψαν την προεδρία του υιού του

Σκληροπυρηνικοί και αλαζόνες»

Ο πατήρ Μπους δείχνει τα δύο γεράκια που έβλαψαν την προεδρία του υιού του

Ο πατήρ Μπους δείχνει τα δύο γεράκια που έβλαψαν την προεδρία του υιού του
O 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1989-1993) Τζορζ Μπους, πατέρας του 43ου προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
1
  • 0
Ουάσινγκτον
Ο Ντικ Τσένι και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υπήρξαν χωρίς αμφιβολία οι δύο αρχιτέκτονες της αμερικανικής πολιτικής στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, επί προεδρίας Τζορτζ Ο. Μπους.

Ο πρώτος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Ο. Μπους (2001-2009) και ο δεύτερος υπουργός Άμυνας (2001-2006).

Οι δύο πολιτικοί μπήκαν στο στόχαστρο του Μπους του πρεσβύτερου -επίσης προέδρου των ΗΠΑ μεταξύ 1989-1993.

Ο 41ος πρόεδρος θεωρεί ότι η αλαζονεία και οι σκληροπυρηνικές τους θέσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και η επιμονή τους το πώς οι ΗΠΑ θα πατήσουν το πόδι τους στη Μέση Ανατολή, έβλαψαν την προεδρία του γιου του.

Στο βιβλίο του Τζον Μίτσαμ Destiny and Power: The American Odyssey Of George Herbert Walker Bush, ο 91χρονος σήμερα πολιτικός λέει για τον Ράμσφελντ ότι υπήρξε ένας ιδιαίτερα αλαζονικός τύπος.

«Δεν τον ήξερα προσωπικά αλλά τον διέκρινε η έλλειψη μετριοφροσύνης, η άρνηση να δει τι σκέφτεται ο άλλος. Δεν μου άρεσε αυτό που έκανε και νομίζω ότι έβλαψε τον πρόεδρο. Αλλά πλήρωσε και το τίμημα για αυτό.»

Ούτε για τον Τσένι μιλά με τα καλύτερα λόγια. Σημειώνεται ότι ο Τσένι υπήρξε συνεργάτης και του ίδιου, αφού υπηρέτησε στην κυβέρνησή του το διάστημα 1989-1993 ως υπουργός Άμυνας.

«Δεν ξέρω, απλά ήταν σκληροπυρηνικός και δεν είχε καμία σχέση με τον Τσένι που γνώριζα εγώ και με τον οποίο συνεργάστηκα.»

Εκτιμά δε ότι έγινε πιο συντηρητικός, λόγω της επιρροής που ασκούσαν επάνω του η σύζυγος και η κόρη του.

Το βιβλίο βασίζεται σε ηχογραφημένες μαρτυρίες του Μπους στα χρόνια που ήταν στον Λευκό Οίκο, αλλά και σε συνομιλίες με την σύζυγό του, Μπάρμπαρα Μπους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και αντιδράσεις στα όσα διέρρευσαν. Ο Ράμσφελντ απάντησε δηκτικά: «Νομίζω ότι ο 41ος πρόεδρος μεγαλώνει και αδικεί τον 43ο, ο οποίος εκτιμώ ότι λάμβανε μόνος τις αποφάσεις».

Ο Τσένι από την πλευρά του δήλωσε στο Fox News ότι συζητούσε τα πάντα με την οικογένειά του, αλλά δεν ασκούσαν καμία επιρροή όταν ερχόταν η ώρα να ληφθεί η όποια απόφαση.

Σχετικά με το «σκληροπυρηνικός», απάντησε ότι το θεωρεί κοπλιμέντο. «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγινα όσο σκληρός χρειαζόταν για να εφαρμόσω την πολιτική του προέδρου και να εξασφαλίσω ότι δεν θα δεχθούμε νέο χτύπημα» εξήγησε.

Αλλά και ο ίδιος ο 43ος πρόεδρος Μπους έσπευσε να υπερασπιστεί τους συνεργάτες του. «Έκαναν και οι δύο εξαιρετική δουλειά και είμαι περήφανος που τους είχα στο πλάι μου» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

No comments: