Συνέχεια δίνει ο Γιάννης Πανούσης στις καταγγελίες του, καθώς -όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»– όταν γίνονταν συλλήψεις δεχόταν τηλεφωνήματα «να αφήσει τα παιδιά». Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εγκαλεί τον προκάτοχό του, λέγοντας ότι σε καμία προηγμένη χώρα δεν γίνεται χαρτοπόλεμος απόρρητων εγγράφων, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι παίζει το τελευταίο της χαρτί απέναντι στην κυβέρνηση.
Στη συνέντευξη ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι δημοσιοποίησε την υπόθεση δύο μήνες μετά, επειδή συνεχίζονταν οι απειλές εναντίον του. Σημειώνει ότι τα αποδεικτικά έγγραφα που κατέθεσε στην εισαγγελία, «έχουν υπογραφές, σφραγίδες και κοινοποιήσεις» και ότι ως υπουργός ενημέρωσε, μέσω του διοικητή της ΕΥΠ τον Πρωθυπουργό και τον υπ. Δικαιοσύνης. Απαντά δε ότι δέχτηκε υποδείξεις στις οποίες δεν συνεμμορφώθην -όπως αναφέρει- όταν ερωτάται εάν δέχτηκε πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συλληφθέντες.
Για πολιτική ανευθυνότητα κατηγορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος την αντιπολίτευση λέγοντας ότι επιχειρεί να τους συνδέσει με την τρομοκρατία, επαναφέροντας την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων.
Βλέποντας η αντιπολίτευση ότι η υλοποίηση του προγράμματος προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, παίζει το τελευταίο της χαρτί απέναντι στην κυβέρνηση. Έτσι και χωρίς την υπόθεση Πανούση, προβαίνει σε σπασμωδική μικροπολιτική εκμετάλλευση ζητημάτων δευτερεύουσας σημασίας, προκειμένου να προκληθούν τεχνητές κρίσεις», αναφέρει η κα Γεροβασίλη.
Ειδικότερα για τον κ. Πανούση, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ούτε εγκαλεί, ούτε κινήθηκε προσωπικά εναντίον του, «όταν όμως δημοσιοποιούνται από τα ΜΜΕ αμφίβολης γνησιότητας, νομιμότητας και προέλευσης «έγγραφα», «στοιχεία» και «αποσπάσματα» -κάποια από αυτά ενδεχομένως και απόρρητα- οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να κινηθούν κατά παντός υπευθύνου. Να αναζητηθεί η προέλευσή τους, η γνησιότητά τους, ποιος και γιατί τα κατέχει»«Η Κυβέρνηση από την αρχή έκανε απολύτως θεσμικές κινήσεις ως όφειλε», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη.
Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα Λάμπρου στην κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι ο κ. Λάμπρου μετρά δεκαετίες στον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, «κι αυτά είναι θεμελιώδη δικαιώματα, δείκτες πολιτισμού, δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Δεν χωρούν αποκλεισμούς, ούτε αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα, ούτε διαφοροποιούνται με βάση τη βαρύτητα του αδικήματος».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, εγκαλεί τον Γιάννη Πανούση για αδράνεια στην διαχείριση προβλημάτων. «Σε καμιά προηγμένη χώρα δεν γίνεται χαρτοπόλεμος απορρήτων εγγράφων. Υπήρχε όλος ο χρόνος για τον κ. Πανούση να διαχειριστεί καταστάσεις, να αντιμετωπίσει καταστάσεις, να διορθώσει καταστάσεις», επισημαίνει. Ο κ.Τόσκας τονίζει ότι τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, ενώ για τις αλλαγές στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι επιδιώκεται να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να μπουν κανόνες.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στο θέμα, σημειώνει: «Αποκαλύπτεται ότι ένας σύμβουλος της κυβέρνησης παζάρευε με κάποιους εκ των κρατουμένων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μοίραζε και αυτός τις δικές του υποσχέσεις. Η υπόθεση φαντάζει τεράστια, αλλά πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα ας ακούσουμε τον κ.Τσίπρα».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1