Πολιτική
Γαλλία, μια κοινωνία ανισοτήτων
Τα ερωτήματα που τίθενται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι είναι πάρα πολλά. Κάποια από αυτά περιστρέφονται γύρω από τους λόγους που οδήγησαν τους νεαρούς Γάλλους να γίνουν τρομοκράτες.
Οι τρομοκράτες ήταν τελικά σχεδόν όλοι Γάλλοι, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη χώρα, φοίτησαν στα σχολεία της γαλουχήθηκαν με το περίφημο τρίπτυχο των αξιών της: ισότητα, αδελφότητα, ελευθερία.
Μα τι πήγε στραβά, για να πάρουν τα όπλα κατά των αδελφών τους διερωτώνται οι πάντες σήμερα. Και η παιδεία είναι αυτή που δέχεται τα πρώτα πυρά. Γιατί οι περίφημες αξίες απέχουν πολύ από το να εφαρμόζονται στην πράξη και αναγνωρίζεται πλέον ότι η Γαλλία κατέχει τα πρωτεία στις κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο και την καθημερινότητα.
Έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου αξιολόγησης για το εκπαιδευτικό σύστημα αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο διακρίσεων ακόμα και εσωτερικά ενός σχολείου όπου λειτουργούν τάξεις με καλούς και τάξεις με κακούς μαθητές.
Μπορεί η Γαλλία να αυξήσει τις δυνάμεις της
Η σφραγίδα, της δεύτερης κατηγορίας έχει σημαδέψει πολλά παιδιά των προαστίων. Τους κατατρέχει και στην επαγγελματική τους ζωή και σαν πολίτες στη γαλλική κοινωνία. Τους έχει μετατρέψει σε γόνιμο έδαφος για τους τζιχαντιστές, αναγνωρίζουν με πίκρα και με τύψεις Γάλλοι διανοούμενοι.
Στο θέμα της ασφάλειας, το βασικό ερώτημα σήμερα είναι, τί περιθώρια έχει η Γαλλία για να αυξήσει τις δυνάμεις της. Στο εσωτερικό της χώρας, οι δυνάμεις της έχουν συγκεντρωθεί και συχνά εξαντληθεί από τη φρούρηση κτιρίων μετά την επίθεση στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό. Για το λόγο αυτό πολλοί ζητούν ριζική αναδιοργάνωση. Στο εξωτερικό επίσης έχει περιορισμένες δυνατότητες καθότι πολλές δυνάμεις της είναι ήδη δεσμευμένες σε άλλα μέτωπα ιδίως στην Αφρική.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσ
No comments:
Post a Comment